Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει τον εμπαιγμό των εργαζομένων στον επισιτισμό και των ξενοδοχοϋπαλλήλων  και απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει τον εμπαιγμό των εργαζομένων στον επισιτισμό και των ξενοδοχοϋπαλλήλων  και απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Η κυβέρνηση εξαπατά τους εργαζομένους στον τουρισμό, διακηρύσσοντας ότι έχει εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας όλων των  εργαζόμενων στον κλάδο, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας και μεγάλης μείωσης της τουριστικής  κίνησης. Η κυβέρνηση και ο υπουργός εργασίας μας κοροϊδεύουν, όταν λένε ότι  έχουν πάρει το επίδομα ειδικού σκοπού, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι με βάση τις ασάφειες της ΚΥΑ χιλιάδες εργαζόμενοι εξαιρούνται από το δικαίωμα για αποζημίωση, για ασφαλιστική κάλυψη αλλά και για επαναπρόσληψη την επόμενη τουριστική περίοδο του 2021.

Συγκεκριμένα:

Α. Οι ημερομηνίες που αναφέρονται, αντικειμενικά εξαιρούν χιλιάδες εργαζόμενους από το δικαίωμα αποζημίωσης.

Β. Δεν προβλέπεται η υποχρεωτική τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό.

Γ. Δεν κατοχυρώνει τους εποχικά εργαζόμενους σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Δ. Δεν προσδιορίζει με σαφήνεια ότι για όσους εντάσσονται στην κλαδική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία είναι σε ισχύ μέχρι 31/8/2020,  είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη τους.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να προωθήσει μέτρα τάχα ως προσωρινά, με στόχο όμως να γίνουν μόνιμα και  να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

 Δεν θα της περάσει

Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον λογαριασμό της πανδημίας

 Απαιτούμε:

Την επιδότηση όλων των εργαζομένων στον τουρισμό  χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 Την σαφή νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων για την τουριστική περίοδο του 2021.

Οι ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι πάνω από τα κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

23/6/2020