Προχθές ο δήμαρχος κ.Θώδας παρουσίασε ένα βίντεο με το όραμά του για το πάρκο της Βίλας Ζωγράφου. Αυτό που είδαμε είναι ουσιαστικά η οπτικοποίηση μίας μελέτης για την ανάπλαση του χώρου της Βίλας που εμφανίστηκε ξαφνικά τον Ιούλιο στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Χωρίς καμία προεργασία στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας, αφού η μελέτη έγινε από…την διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρεία ΕΥΔΗΜΟΣ την οποία συνέστησαν και στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Καρύστου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου. Χωρίς καμία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πέρα από γενικολογίες όλα τα προηγούμενα χρόνια της θητείας του, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας κάθε χρόνο στη συζητηση του Τεχνικού Προγράμματος. Η μόνιμη απάντηση: «θα δείτε τι σκεφτόμαστε όταν θα έρθει η μελέτη»…
Ήρθε λοιπόν η μελέτη με αυτούς τους όρους. Από την αρχή μας προβλημάτισε αυτό που είδαμε (και το οποίο φαίνεται σε μία γενική κάτοψη στην εικόνα που παρατίθεται). Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι σημαντική έκταση θα καλυφθεί με τσιμέντο (σκάλες, ο δρόμος που – κακώς κατά τη γνώμη μας – είχε ασφαλτοστρωθεί επί δημαρχίας Καφατσάκη πλέον διευρύνεται και επισημοποιείται κ.ά.). Και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης έκτασης θα καλυφθεί από «πατημένο χώμα», μία λύση που ναι μεν δεν είναι τσιμέντο, αλλά δεν είναι και πράσινο. Πού να συντηρείς και να ποτίζεις πράσινο στις μέρες μας…Κοστίζει και απαιτεί και προσωπικό στην υποστελεχωμένη υπηρεσία Πρασίνου.
Την ίδια ώρα φυσικά μένει εκτός του ενιαίου πάρκου ο χώρος της Βίλας Παυλίνα (Αγλαντζιά), όπου όπως έχουμε αναφέρει ξανά ο δήμαρχος αποφάσισε, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων που βλέπουν ακόμα έναν πνεύμονα πρασίνου να χτίζεται, να φτιάξει παιδικό σταθμό με προκάτ βαρέος τύπου αποκλείοντας ένα σημαντικό κομμάτι του πάρκου που ζητάμε τόσα χρόνια να ενοποιηθεί. Χώρος εναλλακτικός υπήρχε (στη Φιλονόης), αλλά ο δήμος αγνόησε αυτή την επιλογή παρά τις επισημάνσεις που κάναμε εμείς και άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και οι κινητοποιούμενοι κάτοικοι πριν από 2 χρόνια.
Η μελέτη που εμφανίστηκε κινείται δυστυχώς στην πεπατημένη για ένα χώρο μέτριας κάλυψης με πράσινο. Ο πολύχρονος αγώνας της «Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του λαού» διεκδικούσε τη δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ κοινόχρηστου χώρου υψηλού πρασίνου, με απαλλοτρίωσή του με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς εμπορευματικές και ανταποδοτικές χρήσεις. Αγωνίστηκε για τη μη αναγνώριση του πολλαπλώς παράνομου δανείου των 19,5 εκατ. € της διοίκησης Καζάκου και για την καταγγελία από την πλευρά του δήμου της σύμβασης του δανείου και της αγοροπωλησίας με την οικογένεια Ζωγράφου. Από αυτές τις διεκδικήσεις δεν παραιτηθήκαμε ποτέ, ούτε όταν η διοίκηση Καφατσάκη προχώρησε, το καλοκαίρι του 2018, στην αποδοχή της δωρεάς του 50% νομιμοποιώντας τα πεπραγμένα Καζάκου, παραιτούμενη ταυτόχρονα από κάθε νομική διεκδίκηση και τα δικαιώματα του δήμου, δηλαδή όλων μας (κάτι που ακόμα και ο πρώην δήμαρχος Καλλίρης είχε αρνηθεί να κάνει). Σήμερα, την εξυπηρέτηση του δανείου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την έχει αναλάβει το κράτος παρακρατώντας ένα πρόσθετο 10% των ΚΑΠ του δήμου, λογαριασμό που φυσικά πληρώνουν πολλαπλώς οι δημότες/ισσες.
Το κτήμα Ζωγράφου να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου, ανοικτό στους κατοίκους και όχι μια περίκλειστη έκταση, πεδίο ενός οικονομικού διαχρονικού σκανδάλου. Διεκδικούμε το ξήλωμα των περιφράξεων και των τοιχίων και τη δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ κοινόχρηστου πάρκου υψηλού πρασίνου, χωρίς εμπορευματικές χρήσεις και ενοποίησή του με τους παρακείμενους ελεύθερους χώρους πρασίνου.
μπορείτε να κατεβάσετε και να δείτε μέρος της μελέτης (αρχιτεκτονική μελέτη, φυτοτεχνική μελέτη) εδώ