Γιώργος Κοκκίνης, υποψήφιος δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη πόλη»

Γιώργος Κοκκίνης, υποψήφιος δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη πόλη»

«Τα κινήματα αντίστασης που δημιουργούνται δείχνουν τον δρόμο για μια άλλη, καλύτερη κοινωνία και είναι αυτά που πρέπει να ακολουθούν οι αγωνιστικές δυνάμεις. Οι παραλίες, όπως αυτή του Ελληνικού, επιβάλλεται να είναι προσβάσιμες και δωρεάν για όλους/ες. Ο αγώνας για ελεύθερους χώρους άθλησης, αναψυχής και πεζοπορίας είναι ένας αγώνας ζωής για μας και αυτό που συμβαίνει σήμερα πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο, γιατί η επέλαση της αγοράς θα εκμηδενίσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα στο τέλος».

Το όραμά του προκειμένου να φέρει έναν νέο αέρα στον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού καταθέτει στην «Εφ.Συν.» ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κοκκίνης. Εχοντας στο πλευρό του τον παλιό δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη, ο οποίος έγινε γνωστός για τους αγώνες του στην περιοχή για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο παραλιακό μέτωπο και όχι μόνο, σχολιάζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος τα τελευταία χρόνια και, τέλος, αναφέρεται στο περιβόητο έργο ανάπλασης του Ελληνικού, δηλώνοντας ότι στόχος της παράταξής του είναι η ακύρωση του έργου στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Kατεβαίνετε υποψήφιος για να «ανατρέψετε», όπως έχετε πει, το καθεστώς του προηγούμενου δημάρχου. Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό και γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού;

Δυστυχώς, τα τελευταία εννέα χρόνια ο δήμος μας έχει απολέσει σε μεγάλο βαθμό τον δημοκρατικό του χαρακτήρα. Το μεγάλο ποσοστό που απέσπασε η σημερινή δημοτική αρχή στις προηγούμενες εκλογές τη μετέτρεψε σε καθεστώς, με εξόφθαλμα πλέον τα σημάδια της αλαζονείας, του αυταρχισμού και της ιδιοκτησιακής λογικής.

Θαρρεί (η τωρινή διοίκηση) πως ο δήμος τής ανήκει και καμία άλλη αντιπολιτευτική δύναμη, φορέας ή πολίτης δεν πρέπει να έχει λόγο ή ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στην πόλη. Εξαπολύει ύβρεις και συκοφαντίες και αρέσκεται σε προσωπικές επιθέσεις, αποκλείοντας από κάθε δημοτικό μέσο όποιον/α διανοηθεί να της ασκήσει κριτική.

Ταυτόχρονα, η ευνοιοκρατία, η -χωρίς μέτρο- αυτοπροβολή του δημάρχου, τα έργα βιτρίνας, οι εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις, οι οικονομικές σπατάλες σε δημόσιες σχέσεις και οι χορηγίες αποτελούν τα κυρίαρχα συστατικά της πολιτικής τους. Αυτή η καταστροφική πολιτική, που οδηγεί σε εκμαυλισμό συνειδήσεων, πρέπει να ανατραπεί.

Θέλουμε ως παράταξη να συνδιαμορφώσουμε το συλλογικό μας όραμα με κουλτούρα κοινότητας, με την ενίσχυση της συμμετοχικότητας, του δημοκρατικού διαλόγου και της ελεύθερης έκφρασης. Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε τον πρώτο λόγο στον πολίτη, να προσπαθήσουμε μαζί του να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη πόλη σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητάς του, αλλά και γενικότερα στη ζωή του.

Ο δήμος είναι άμεσα συνδεδεμένος με μια τεράστια επένδυση, αυτή του Ελληνικού, η οποία έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να είναι «μετέωρη». Η δική σας θέση, σε σχέση με τα συμφέροντα των κατοίκων του δήμου, ποια είναι για το θέμα;

Εχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από τη μεταβίβαση/ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πρώτες αρνητικές συνέπειες, οι οποίες «χτυπάνε» τις περιοχές πλησίον της επένδυσης. Αυτοκινητόδρομοι μεγάλης κυκλοφορίας-κόμβοι περνάνε δίπλα ακριβώς από ήσυχες γειτονιές, καταστρέφοντας παρκάκια, παιδικές χαρές και εκατοντάδες δέντρα. Αμέτρητα είναι επίσης τα δέντρα που έχουν ξεριζωθεί ή κοπεί για να χτιστούν οι ουρανοξύστες και τα malls.

Το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, το οποίο φιλοξενούσε τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, έκλεισε οριστικά, ενώ ολόκληρο το καλοκαίρι παρέμεινε κλειστή και η πρόσβαση στην παραλία λόγω «έργων». Θα μπορούσαμε εδώ ίσως να πούμε πως το έργο φαίνεται να μην προχωράει -όπως θα ήθελαν τουλάχιστον- και για αυτό υπάρχει ακόμη τόση προβολή στα ΜΜΕ, ώστε να κρατήσουν πολιτικά ζεστό το «όνειρο».

Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ένα real estate παιχνίδι. Μπίζνες στην πλάτη του λαού. Η παράταξή μας επιμένει σταθερά στην εναντίωσή της σε αυτό που εξελίσσεται σήμερα στο πρώην αεροδρόμιο και την παραλία μας, συνεχίζοντας τον αγώνα για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών με σκοπό την αντιμετώπιση/ακύρωσή του στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Εχετε στο πλευρό σας έναν πρώην δήμαρχο που άφησε το αποτύπωμά του στον δήμο, τον Χρήστο Κορτζίδη. Τι σημαίνει για εσάς να είστε ο «διάδοχός» του στα δημοτικά δρώμενα; Τι κρατάτε από τη δράση του ως δημάρχου τα προηγούμενα χρόνια;

Η ιστορία της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης ξεκινάει από το 1974 και τον αείμνηστο Κώστα Κορτζίδη και συνεχίζει με τον Χρήστο Κορτζίδη για τις επόμενες δεκαετίες. Από τις 19 Μαρτίου 2023, μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, εκλέχτηκα ο νέος υποψήφιος δήμαρχος για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη η ευθύνη αυτή που μου ανέθεσαν οι συναγωνιστές/στριές μου.

Η παράταξή μας κουβαλάει αρχές και αξίες αναλλοίωτες και σταθερές μέσα στον χρόνο και καλούμαστε τόσο εγώ όσο και τα μέλη να τις συνεχίσουμε, όπως έκανε και ο Χρήστος. Η πολιτική διαδρομή του είναι ταυτισμένη με τους αγώνες για την παραλία, τους ελεύθερους χώρους και την προάσπιση του δημόσιου πλούτου. Οι μάχες της παραλίας και η απεργία πείνας του 2007 αποτελούν την πολιτική μου πυξίδα.

Σε μια αγορά και σε μια οικονομία που ιδιωτικοποιείται συνέχεια ποια θα είναι η στάση σας; Είδαμε π.χ. το κίνημα της ξαπλώστρας να μεγαλώνει, ενώ παρόμοιες δράσεις γίνονται και για περισσότερους ελεύθερους χώρους λόγω κατάληψής τους από τραπεζοκαθίσματα. Ο δήμος έχει ένα παρελθόν στο ζήτημα «ελεύθερες παραλίες». Η δική σας θέση ποια είναι;

Θέλουμε έναν δήμο που θα έχει φωνή και δράση για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον λαό. Η σχέση των επιμέρους τοπικών ζητημάτων με τη γενικότερη κεντρική πολιτική κατάσταση πρέπει να αναδεικνύεται. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, της μόνιμης, σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας και της δημόσιας περιουσίας αποτελεί για εμάς τον βασικό πολιτικό πυλώνα.

Δήμος για τους πολίτες σημαίνει δήμος διεκδικητικός απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, ένας δήμος πάντα παρών στους λαϊκούς αγώνες. Τα κινήματα αντίστασης που δημιουργούνται δείχνουν τον δρόμο για μια άλλη, καλύτερη κοινωνία και είναι αυτά που πρέπει να ακολουθούν οι αγωνιστικές δυνάμεις.

Οι παραλίες, όπως αυτή του Ελληνικού, επιβάλλεται να είναι προσβάσιμες και δωρεάν για όλους/ες. Ο αγώνας για ελεύθερους χώρους άθλησης, αναψυχής και πεζοπορίας είναι ένας αγώνας ζωής για μας και αυτό που συμβαίνει σήμερα πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο, γιατί η επέλαση της αγοράς θα εκμηδενίσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα στο τέλος.

Αναδημοσίευση από ΕΦΣΥΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ