«Ανυπότακτη Αττική για τη φωνή των πολλών στην Περιφέρεια»

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

«Ανυπότακτη Αττική για τη φωνή των πολλών στην Περιφέρεια»

Τις θέσεις της αριστερής παράταξης που κατεβαίνει στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε η επικεφαλής Μαριάνα Τσίχλη • «Συστρατευόμαστε για να σταματήσει η συνθήκη τού “ζούμε από τύχη”» επισήμανε μεταξύ άλλων, ενώ εστίασε στην ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης καταγγέλλοντας τη διοίκηση Πατούλη ότι το 2023 μόλις το 3% του προϋπολογισμού πιστώθηκε σε αντιπλημμυρικά έργα

«Συστρατευόμαστε για να σπάσουμε το φράγμα του 3%, για να υπάρχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για μια 5ετία ακόμη η φωνή των πολλών και για να εκφράσουμε ένα ισχυρό ρεύμα αντιστάσεων και αγώνων, για να σταματήσει η συνθήκη τού “ζούμε από τύχη”, του “ζούμε εφόσον το επιτρέψουν” οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των δορυφόρων της στην Αυτοδιοίκηση».

Με αυτήν τη φράση έκλεισε την τοποθέτησή της η επικεφαλής και υποψήφια περιφερειάρχης της «Ανυπότακτης Αττικής», Μαριάνα Τσίχλη, παρουσιάζοντας τις θέσεις της αριστερής παράταξης εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Η «Ανυπότακτη Αττική» κατεβαίνει με ένα ψηφοδέλτιο με 112 υποψήφιους/ες, πρόσωπα που «δεν είναι επαγγελματίες και παράγοντες της πολιτικής», έχουν, ωστόσο, μεγάλη εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση, μεγάλη συνεισφορά στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και του πνεύματος, είναι άνθρωποι με συμμετοχή στα κινήματα, νέοι και νέες που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και αγωνίζονται για αυτόν, όπως περιέγραψε η κ. Τσίχλη.

Με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου να πραγματοποιείται στον απόηχο των καταστροφών της Θεσσαλίας, η υποψήφια περιφερειάρχης εστίασε στην ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής. Οπως κατήγγειλε, για το 2023 μόλις το 3% του προϋπολογισμού της απερχόμενης διοίκησης Γ. Πατούλη (9,8 εκατ. ευρώ) πιστώθηκε σε αντιπλημμυρικά έργα, τη στιγμή που 9,5 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν για εκδηλώσεις και ημερίδες, «τις δημόσιες σχέσεις και τα πελατειακά δίκτυα του κ. Πατούλη, της παράταξής του και της κυβέρνησης που τον υποστήριζε». «Τι έργα ήταν αυτά; Τσιμεντοποίηση και καθαρισμοί ρεμάτων που ακόμη δεν έχουν γίνει» σημείωσε η κ. Τσίχλη, συμπληρώνοντας ότι τα παραπάνω είναι απόρροια «συγκεκριμένης πολιτικής. Και μας κάνει εντύπωση που εμφανίζεται ο νέος εκλεκτός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Ν. Χαρδαλιάς, και λέει ότι σε 20 μήνες θα λύσει το πρόβλημα», όταν ως υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία σε εθνικό επίπεδο «διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές στην Εύβοια που σταμάτησαν στη θάλασσα, τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, τις πλημμύρες του “Ιανού”, τον χιονιά στον οποίο αποκλείστηκε και έμεινε χωρίς ρεύμα η μισή Αττική, την πανδημία με παράλογους και αντιεπιστημονικούς από ένα σημείο και μετά σχεδιασμούς».

Σύμφωνα την κ. Τσίχλη, στην Αττική, όπου προ δεκαετιών «υπήρχαν 1.280 χιλιόμετρα μήκος ανοικτών ρεμάτων που απορροφούσαν τον πλημμυρικό κίνδυνο και σήμερα έχουν απομείνει μόλις 334 χιλιόμετρα», υπάρχει λύση αντιπλημμυρικής θωράκισης στην οποία «ομονοεί εδώ και πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα»: μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα με σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τους χάρτες επικινδυνότητας, έργα ορεινής υδρονομίας και ανάσχεσης υδάτων στους ορεινούς όγκους, αποκάλυψη ρεμάτων με επαναφορά τους στις αρχικές κοίτες και καθαίρεση κατασκευών από πλημμυρικές ζώνες. «Υπάρχει το παράδειγμα της τραγωδίας της Μάνδρας, όπου δημοτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται πάνω στο ρέμα. Υπάρχει και το παράδειγμα της Ραφήνας, όπου το ελεύθερο ρέμα είναι αυτό που συμβάλλει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στο να μην έχουμε εκεί καταστροφικές πλημμύρες. Παρ’ όλα αυτά, κυβέρνηση και Περιφέρεια επιμένουν να το μπαζώσουν» παρατήρησε η κ. Τσίχλη.

Οι εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής έχουν τεράστια πολιτική σημασία, τόνισε η κ. Τσίχλη. «Η Περιφέρεια Αττικής έχει πλήθος αρμοδιοτήτων και διαχειρίζεται τεράστιους πόρους», όμως, «αντί να στηρίζονται οι ευάλωτοι, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, στηρίζονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εμείς είμαστε στην άλλη κατεύθυνση και υπερασπιζόμαστε μια άλλη πολιτική» υπογράμμισε η υποψήφια περιφερειάρχης, θυμίζοντας ότι με την παράταξή της την «τρέχουσα» τετραετία: «Εχουμε αγωνιστεί μαζί με τους πολίτες, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, για κοινωνική πολιτική, για αντιπλημμυρική προστασία, για ελεύθερες παραλίες, για άρση εμπορικών χρήσεων στους χώρους πρασίνου, για τη δημιουργία νέων πνευμόνων πρασίνου, για ανοιχτό λιμάνι στους κατοίκους του Πειραιά, για υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, για μια Περιφέρεια με διαφάνεια και δημοκρατία. Εχουμε αγωνιστεί ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, ενάντια σε κάθε διάκριση. Εχουμε παλέψει για την ενότητα της Αριστεράς και των δυνάμεων που θέλουν μια διαφορετική κατεύθυνση για την Αττική. Και σήμερα ερχόμαστε εδώ με μεγαλύτερες δυνάμεις» επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Τσίχλη.