Θεσσαλονίκη 14/9/2023
Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας στους καιρούς των μνημονίων και της κλιματικής κρίσης
Η εργαλειοποίηση της κλιματικής κρίσης για την αιτιολόγηση των πρόσφατων καταστροφών στη Θεσσαλία, μόνο ως εύκολη, βολική και υποκριτική δικαιολογία μπορεί να εκληφθεί, μπροστά στην απουσία αντιπλημμυρικών υποδομών στη χώρα. Και δεν είναι μόνο τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που ολοκληρώθηκαν το 2018, σε εφαρμογή σχετικής Οδηγίας της ΕΕ, που υποχρεώθηκε να υλοποιήσει (με καθυστέρηση 3 ετών) η κυβέρνηση, για τα 14 υδατικά διαμερίσματα της χώρας, όπου εντοπίζονται χαρτογραφικά οι ευάλωτες περιοχές που θα πληγούν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και προτείνονται ιεραρχημένα, συγκεκριμένα μέτρα , ο φορέας υλοποίησής τους, η προεκτίμηση κόστους, κλπ., αλλά το γεγονός ότι πολύ λίγα από αυτά υλοποιήθηκαν, με ευθύνες του Υπουργείου Υποδομών και των Περιφερειών που έχουν και τις κύριες αρμοδιότητες. Βασική αιτία, η υποτίμηση των κινδύνων και των συνεπειών των πλημμυρών και η προτεραιότητα σε άλλα έργα βιτρίνας, περισσότερο ελκτικά και κερδοφόρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Εξετάζοντας λοιπόν, το Επικαιροποιημένο Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων Ν.Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε το 2022, διαπιστώνουμε ότι από τα 136 συνολικά έργα που καταγράφονται στην μελέτη και από τα 40 αντιπλημμυρικά έργα άμεσης προτεραιότητας , μόνο 5 βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, 20 είναι σε διαδικασία εκπόνησης μελετών και για τα υπόλοιπα 15 αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την εκπόνηση μελετών. Και όλα αυτά ,βέβαια , με κριτήριο αξιολόγησης πλημμυρικού κινδύνου με περίοδο επαναφοράς Τ=100 έτη, που αποδεδειγμένα και επιστημονικώς τεκμηριωμένα είναι τελείως ανεπαρκές για τις ραγδαία επιδεινούμενες κλιματικές συνθήκες και τις συνέπειές τους.
Απαιτείται λοιπόν:
- Η άμεση υλοποίηση και των 136 μέτρων (μελέτες, έργα, δράσεις) που προβλέπονται στο Master Plan της Θεσσαλονίκης ,αλλά και όλων των μέτρων που προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις υπόλοιπες Περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
- Η αναθεώρηση των μελετών με σενάρια πλημμυρικής κοίτης για περίοδο επαναφοράς Τ=1000 έτη ή όσο απαιτείται για προστασία από ακραίες κλιματικές καταστροφές.
- Η εφαρμογή σύγχρονων οικολογικών λογικών αντιμετώπισης των ρεμάτων που απαιτούν να τους δώσουμε χώρο, να προστατέψουμε την παρόχθια βλάστηση , να αξιοποιήσουμε τις φυσικές διαδρομές των νερών (αποκλεισμός οποιασδήποτε διευθέτησης ρεμάτων με συρματοκιβώτια και τσιμεντοποίηση, απομάκρυνση βλάστησης εντός και στις όχθες των ρεμάτων μόνο μετά από τεκμηρίωση κ.α.).
- Η άμεση υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας.
Τα ακραία φυσικά φαινόμενα δεν μπορούν να αποτελούν το διαχρονικό άλλοθι για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η υποχρηματοδότηση, η υποτίμηση τέτοιων αναγκαίων έργων, η συνέχιση χρεοκοπημένων πρακτικών με έργα βιτρίνας για να κόβουν οι αιρετοί κορδέλες δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Όλα πρέπει να αλλάξουν !! Είναι στο χέρι μας.
https://www.facebook.com/ Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής
https://anypotaktidimokmak.blogspot.com/
Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 64, 3ος όροφος, γραφείο 36, ΤΚ 54627
Τηλ.: 2313319274 FAX: 2313319272 κινητό : 6972470577
Το Γραφείο Τύπου