Κώστας Ήσυχος: Thank you Mr. Pyatt, but no thank you…

Thank you Mr. Pyatt, but no thank you…

Πρεσβευτής ξένης χώρας, των ΗΠΑ, απαιτεί από μια ένωση επιχειρηματιών της χώρας στην οποίαν φιλοξενείται, την Ελλάδα, να συντάσσεται, να εφαρμόζει και να υλοποιεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ καταδεικνύοντας σχέσεις Μητρόπολης και Προτεκτοράτου.

του Κώστα Ήσυχου *

Στις 16.6.2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και του πρόεδρου της  Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη. Παρακάτω η πρώτη παράγραφος του δελτίου τύπου της ΕΕΕ (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών):

«Τη Δευτέρα 15/6/2020 και στον απόηχο των κυρώσεων που πρόσφατα επεβλήθησαν από την Αμερικανική Κυβέρνηση εναντίον πλοίων ελληνόκτητων συμφερόντων, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, στην πρεσβευτική κατοικία. Ο κ. Θ. Βενιάμης σημείωσε εμφατικά ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμένη στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να συνιστά στα μέλη της να απέχουν από επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη Βενεζουέλα έως ότου υπάρξει αλλαγή των συνθηκών». 

Από την πρώτη κιόλας παραγράφο του Δελτίου τύπου της Ένωσης Εφοπλιστών,  το συμπέρασμα είναι εμφανές . Προκύπτουν πλέον για την χώρα μας σοβαρά ερωτήματα για τα συνεχή, αυξανόμενα φαινόμενα παραβίασης των κανόνων διπλωματίας που « ασκεί» ο Αμερικανός πρέσβης από την πρώτη μέρα της θητείας του στην Ελλάδα. 

Η συνάντηση από μόνη της βέβαια,  δεν επιδέχεται ουσιαστική κριτική.

Το περιεχόμενο της, όμως, όπου λίγο πολύ, πρεσβευτής ξένης χώρας απαιτεί από μια ένωση επιχειρηματιών της χώρας στην οποίαν φιλοξενείται, να συντάσσεται, να εφαρμόζει και να υλοποιεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ,θυμίζει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Πουέρτο Ρίκο (σημειώνουμε εδώ, τον ηρωικό αγώνα του λαού του Πουέρτο Ρίκο για εθνική ανεξαρτησία εδώ και πολλές δεκαετίες) . Δηλαδή σχέσεις Μητρόπολης και Προτεκτοράτου. 

Ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του κ. Πάιατ, σύμφωνα και με την προγενέστερη του ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλης χώρας ( Ουκρανία), η Έξω-διπλωματική του ενασχόληση.

Οι πληθωρικές του αρετές να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας μας σε πλειάδα θεμάτων: αμυντικά, οικονομικά, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ, πολιτισμός, αθλητισμός, θρησκευτικά, διανόηση, πανεπιστήμια και άλλα ξεπερνούν κατά πολύ σε ποιότητα και έκταση την «κληρονομιά Πιούρηφοη» …

Η ηχηρή σιωπή της Ελληνικής κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων συστημικών κομμάτων στο τελευταίο κρούσμα της « ατζέντας» Πάιατ, δεν εκπλήσσει σχεδόν κανέναν, ίσα, ίσα επιβεβαιώνει την στενή συγγένεια «νομιμοφροσύνης»  αυτών των πολιτικών φορέων προς την αμερικανοκρατία . 

Στην περίπτωση της ακραίας, διπλωματικής ανάρμοστης συμπεριφοράς του Αμερικάνου πρέσβη  στα πλαίσια των  κανόνων  της διπλωματίας  , η αξιοπρέπεια μιας χώρας μετριέται και εξαντλείται στο να τηρούνται ακριβώς αυτοί οι κανόνες. Δεν πρέπει όμως, κάνεις να υποτιμά την νοημοσύνη, την υπερηφάνεια και την ιστορική εμπειρίαπου έχει αποκομίσει ο ελληνικούς λαός από «δυνάστες».

Ταιριάζει επίσης και στην πολιτική μιας «αυτοκρατορίας» προς «υπηκόους» της,που κατά τα άλλα,πρέπει να τηρούν κατά γράμμα τις ψυχροπολεμικές πολεμικές της επιταγές ανά τον κόσμο. 

Αν ο Έλληνας πρέσβης πραγματοποιούσε μια τέτοια συνάντηση στο έδαφος των ΗΠΑ αιτούμενος την συμμόρφωση αντίστοιχου επιχειρηματικού ομίλου η επαγγελματικού  συλλόγου, που θα έπρεπε να συμμορφωθεί με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας σε παρόμοιο αίτημα ποια θα ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

Αν στο άμεσο μέλλον οι ΗΠΑ αυξήσουν (κάτι πολύ πιθανό) ή εντείνουν τις υπάρχουσες κυρώσεις τους σε τρίτες χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Κούβα κλπ.) και αφού ο Αμερικανός  πρέσβης έχει λάβει ήδη το «ελεύθερο» από την Ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΞ) να προχωρά ανενόχλητος σε παρόμοιες συναντήσεις και εφαρμογές από Ελληνικούς  φορείς να συνταχθούν με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, έως πότε θεωρεί η Ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να συνεχίζει την ένοχη σιωπή της;

Αν πρεσβευτής ξένης χώρας, που πλήττεται από της παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ , πραγματοποιούσε ανάλογα συνάντηση στην Αθήνα πως θα αντιδρούσε η Ελληνική κυβέρνηση;

Αν όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα καλύπτονται από την εξαιρετικά φθηνή δικαιολογία « Οι ΗΠΑ είναι συμμαχική χώρα» πραγματικά μένω απολυτά αφοπλισμένος από αλλα επιχειρήματα…

Επίσης η σιωπή των ακροδεξιών και νεοναζιστικώνκομμάτων δεν είναι τυχαία στις μέρες μας. Ο δήθεν πατριωτισμός τους, στην ουσία τυφλός και επικίνδυνος εθνικισμός, εξαντλείται σε ταλαιπωρούμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ιστορικός τους ρόλος είναι καταγεγραμμένος και η δωσίλογη αφοσίωση τους σε προστάτες- δυνάστες,μακρόχρονη και συνεπής.

Η ανάμιξη του Αμερικανού πρέσβηστα εσωτερικά της Ελλάδας,πλέον βρίσκεται στο ζενίθ. Συναντά κατά βούληση τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων στη χώρα μας. Συναντά τους επικεφαλής δήμων και περιφερειών ζητώντας να εναρμονιστούν σε κάθε επιταγή που θέλει την Ελλάδα να ταυτίζεται  πλήρως με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή (κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία, διακρατικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ενεργειακές και διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, κυρώσεις ενάντιων της Κούβας και πάει λέγοντας…). Επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνώντες, σημερινοί και χθεσινοί, είναι καλοί μαθητές. Επίσης επιβεβαιώνεται η μακρόχρονη παράδοση του Ελληνικού λαού να ξεχωρίζει σε τέτοιες ιστορικές στιγμές την υποκρισία από την αλήθεια.

Τέλος, θέλω να αναγνωρίσω (παρόλο που η ταξική μου θέση παραμένει αναλλοίωτη στα πιστεύω της),τον ιστορικό ρόλο προγενέστερων Ελλήνων εφοπλιστών σε ιστορικές περιόδους όταν έσπαγαν οικονομικούς αποκλεισμούς, όπως συνέβη στην Γαλλική επανάσταση όταν Ελληνικά εμπορικά πλοία τροφοδοτούσαν Γαλλικά λιμάνια με βασικά αγαθά ενάντια στην Βρετανικό αποκλεισμό. Τα οικονομικά τους κίνητρα τούς απόλυτα δεδομένα την εποχή εκείνη, όπως και σήμερα εξάλλου.

Υπάρχουν και σύγχρονα παραδείγματα για την εμπορική δραστηριότητα Ελλήνων πλοιοκτητών σε πιο πρόσφατους πολέμους και παράνομους αποκλεισμούς , άλλα είμαι σίγουρος ότι η συμπαθής “τάξη” των εφοπλιστών γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες. Παρότι βρισκόμαστε σε αντίθετες “όχθες του ποταμού”, ελπίζω να συνεχίσετε αυτή την ιδιαίτερη παράδοση σας. Για το καλό της ανθρωπότητας και της αξιοπρέπειας που πρέπει να επιδεικνύουμε.

* Ο Κώστας Ήσυχος είναι πρώην αναπλ. Υπ. Εθνικής Άμυνας και πρώην βουλευτής.

Αναδημοσίευση από “The Press Project”