Οι γραμματείς της ΛΑΕ ΑΑ Δημήτρης Στρατούλης και Μαριάνα Τσίχλη στη Θεσσαλονίκη στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ και στη συνέλευση της ΛΑΕ ΑΑ

 

Οι γραμματείς της ΛΑΕ ΑΑ Δημήτρης Στρατούλης και Μαριάνα Τσίχλη στη Θεσσαλονίκη στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ και στη συνέλευση της ΛΑΕ ΑΑ

Οι γραμματείς της ΛΑΕ ΑΑ Δημήτρης Στρατούλης και Μαριάνα Τσίχλη, η οποία είναι υποψήφια περιφερειάρχης με την “Ανυπότακτη Αττική”, με αφορμή τη ΔΕΘ επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο το απόγευμα συμμετείχαν στη διαδήλωση των εργατικών και κοινωνικών φορέων.

Την Κυριακή μίλησαν στη συνέλευση των μελών της οργάνωσης της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, που είχε ιδιαίτερη μαζικότητα με σημαντική τη νεανική παρουσία και πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ουσιαστικής συζήτησης και αισιοδοξίας.

Οι γραμματείς της ΛΑΕ ΑΑ στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν αναλυτικά στις διεθνείς εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι η διεύρυνση των BRICS με άλλες 6 χώρες οδηγεί σε αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του ευρωατλαντισμού, του μονοπολικού κόσμου και του δολαρίου και δημιουργεί δυνατότητες  ενός πολυπολικού κόσμου.

Επίσης αναφέρθηκαν στις εσωτερικές εξελίξεις αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της επιτρέπει την ανεξέλεγκτη εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου αντιλαϊκού προγράμματός της. Αποκορύφωμα των αντεργατικών πολιτικών της είναι η προώθηση από αυτή του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, που νομιμοποιεί την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές (Θεσσαλία, Έβρος κλπ) και τις τραγικές συνέπειές τους για το λαό και τη χώρα. Με συλλογικούς αγώνες διαμαρτυρίας μπορούμε να σταματήσουμε την συντελούμενη πρωτοφανή κοινωνική, οικονομική και οικολογική καταστροφή.

Η ΛΑΕ ΑΑ εδώ και πολύ καιρό προσπάθησε να υπάρξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ενότητα των δυνάμεων της αγωνιστικής αριστεράς, συλλογικοτήτων, κινήσεων πολιτών, πρωτοβουλιών κατοίκων και ανένταχτων αγωνιστών/στριών. Για να ξεπεραστεί το αντιδημοκρατικό όριο του 3% που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη και, επομένως, να μην αποκλειστούν αυτές οι δυνάμεις από τα Συμβούλια, και για να μπορούν να εκφράζονται σε αυτά οι αντιστάσεις, οι κοινωνικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις τους. Υπογραμμίζοντας, ότι οι δυνάμεις αυτές μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο να εκλεγούν Συμβούλια που θα απαρτίζονται αποκλειστικά από δυνάμεις της δεξιάς, της ακροδεξιάς, αλλά και της διαχείρισης της ίδιας πολιτικής, έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν με βάση όσα τις ενώνουν, που είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν.

Το ΜΕΡΑ25, συλλογικότητες της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, αγωνιστικές συλλογικότητες και κινήματα, ανταποκρίθηκαν στο ενωτικό προσκλητήριο. Δυστυχώς το ΚΚΕ και, δευτερευόντως, δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με εξαιρέσεις σε ορισμένους δήμους, που, όμως, δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα) δεν ανταποκρίθηκαν. Η άρνησή τους για συνεργασία, αντικειμενικά, διευκολύνει την επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ και του κατεστημένου να προκύψουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποστειρωμένα από κάθε αγωνιστική, αριστερή, κινηματική φωνή Συμβούλια.

Οι δυνάμεις της ΛΑΕ ΑΑ συμμετέχουν και θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για τη στήριξη των ενωτικών, αγωνιστικών κινήσεων, που συγκροτήθηκαν σε πολλούς Δήμους και Περιφέρειες της χώρας».

Στη συνέλευση, που διεύθυνε η συντονίστρια της ΛΑΕ ΑΑ Θεσσαλονίκης Χριστίνα Σουλτανίδου, μίλησαν, μεταξύ άλλων, η υποψήφια περιφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία με τη «Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής» Δέσποινα Χαραλαμπίδου και το μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και υποψήφιος Δήμαρχος στην Πετρούπολη Αττικής Νίκος Σακούτης, ενώ παραβρέθηκε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της «Αριστερής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στα Ιόνια νησιά Γιώργος Ραιδεστινός.

Γραφείο Τύπου

Θεσσαλονίκη – Αθήνα 12/9/2023