Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία στα Ιόνια: Τα λιμάνια δεν ξεπουλιούνται

Τα λιμάνια δεν ξεπουλιούνται

Στον απόηχο των πλημμυρών, και χωρίς πολλές αναφορές από τα Κεντρικά ΜΜΕ, κυρώθηκε στη βουλή και η μεταβίβαση του 67% των μετοχών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi που έλαβε χώρα το Μάρτιο. Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας γεγονός. Πλέον το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα ιδιωτικό λιμάνι.
Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για έναν κερδοφόρο οργανισμό που μόνο έσοδα έφερε στο ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση πιστή στην πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας παραχώρησε τις μετοχές του λιμανιού στον εν λόγο επιχειρηματία αντί του ευτελούς ποσού των 87 εκ. ευρώ. Μάλιστα το αποθεματικό μόνο του λιμανιού τη στιγμή της πώλησης ανερχόταν στα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Όσο και αν οι θιασώτες της πολιτικής των μνημονίων θέλουν να μας πείσουν ότι τα μνημόνια τέλειωσαν η παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ, που προχωράει κανονικότατα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πολιτική τους συνεχίζεται.
Οι όροι της μεταβίβασης εξακολουθούν να μην είναι γνωστές καθώς το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα να μη δίνει λογαριασμό ούτε στη βουλή για τους όρους των συμβάσεων που υπογράφει.
Κανέναν πια δεν πείθει το αφήγημα ότι οι ιδιώτες μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα τέτοιες υποδομές. Το έγκλημα τον Τεμπών είναι ακόμα πολύ πρόσφατο για να καταδείξει της ανεπάρκειες της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων. Οι λογαριασμοί του ρεύματος στα σπίτια μας είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της παραχώρησης του ελέγχου της ενέργειας σε ένα τραστ ιδιωτικών εταιριών που θησαυρίζουν στις πλάτες μας. Η αποτυχημένη αυτή πολιτική που αυξάνει τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις πλάτες μας, συνεχίζεται και στην περίπτωση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Ακόμα και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών μιας χώρας είναι τεράστιες. Αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα, ένα κράτος να μπορεί να ελέγχει τα λιμάνια του.
Σαν ΑΡ.Σ.Ι. στεκόμαστε απέναντι τους. Τα λιμάνια ανήκουν στους πολίτες αυτής της χώρας. Αποτελούν δημόσια περιουσία και δε μπορούν να ξεπουλιούνται. Όσο και αν η Ηγουμενίτσα δεν ανήκει στην περιφέρεια Ιονίων, η πώληση αυτή θα έχει επιπτώσεις στην Κέρκυρα που η βασική σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα γίνεται με το εν λόγω λιμάνι.
Θεωρούμε χρέος του περιφερειακού συμβουλίου ως πολιτικό όργανο να πάρει θέση απέναντι σε εν λόγω παραχώρηση σε ιδιωτικά χέρια.
Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία στα Ιόνια (ΑΡ.Σ.Ι)
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ