ΔΕΘ 2023: Όλοι, όλες στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

                                          

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Θεσσαλονίκη ΔΕΘ 2023

Όλοι, όλες στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο, 9/9.

Προσυγκέντρωση:  ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ 5 μμ

Η φετινή ΔΕΘ διεξάγεται μετά από ένα ακόμη καλοκαίρι καταστροφικών πυρκαγιών που κατέκαψαν από άκρη σε άκρη τη χώρα. Απολογισμός δεκάδες νεκροί και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην Αττική, τον Έβρο, τη Ρόδο, το Βόλο, την Πελοπόννησο και αλλού. Μετά από αυτήν την καταστροφή, το εθιμοτυπικό κυβερνητικό αφηγήματα περί δήθεν «αποτελεσματικότητας» της κυβερνητικής διαχείρισης διαψεύστηκε παταγωδώς. Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει για τη δραματική κατάσταση της πυροπροστασίας, δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, αντί να επιστρατεύει θεωρίες και ρατσιστικά αφηγήματα, τροφοδοτώντας τα φασιστικά πογκρόμ και πρακτικές.

Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τις υποτιθέμενες «κυβερνητικές παροχές» ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για απλό «αναμάσημα» των ίδιων μέτρων που συνιστούν απλή κοροϊδία των λαϊκών στρωμάτων (marketpass, youthpass και τις υποτιθέμενες «αυξήσεις» συντάξεων και κατώτατου μισθού) μπροστά στον καλπάζοντα πληθωρισμό, την ακρίβεια και την φτωχοποίηση.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ολοένα και οξύτερα προβλήματα επιβίωσης και στεγαστική κρίση με τη λαίλαπα των πλειστηριασμών και των εξώσεων από τα ανεξέλεγκτα κοράκια των funds και των τραπεζών. Τα προβλήματα αυτά οξύνονται από το παρασιτικό και αντικοινωνικό μοντέλο «ανάπτυξης» που προωθεί η κυβέρνηση, ένα μοντέλο που βασίζεται στην ακραία τουριστικοποίηση, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, που καθιστά βασικά αγαθά όπως τη στέγαση, την περίθαλψη και την αξιοπρεπή διαβίωση προσβάσιμα σε λίγους.

Την ίδια ώρα, με τον αέρα του πρόσφατου, αρνητικού για τις λαϊκές τάξεις, εκλογικού αποτελέσματος, το ΕΣΥ και οι κοινωνικά χρήσιμες δημόσιες υποδομές, όπως και η πυροσβεστική, βρίσκονταιυποστελεχωμένες, παρατημένες και με εξαντλημένο προσωπικό. Ο νέος Υπουργός εργασίας Α. Γεωργιάδης εξαπολύει ακόμη μεγαλύτερη επίθεση και ξηλώνει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει, νομοθετώντας την εργασιακή ζούγκλα. Δουλειά 13 ώρες την ημέρα, δηλαδή 78 ώρες την εβδομάδα, 6ήμερη εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότες, συμβάσεις μηδενικών ωρών και δουλειά «κατά παραγγελία» του εργοδότη, ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος, ποινές στους αγωνιζόμενους απεργούς ακόμη και φυλάκισης, είναι η «απελευθέρωση» που υπόσχεται η κυβέρνηση στους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα ολοένα και πιο έντονα στα πολεμοχαρή σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή και εξακολουθεί την επικίνδυνη για τη χώρα σπατάλη πόρων για την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Δεν δίστασε να υποδεχτεί πρόσφατα με τιμές τον Ζελένσκι, έναν ηγέτη διαβόητο για το γεγονός ότι έχει απαγορεύσει δεκάδες κόμματα της αντιπολίτευσης και στηρίζεται σε ναζιστικά στρατιωτικά τάγματα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υποδέχεται την Μελόνι, τείνοντας χείρα συνεργασίας σε επικίνδυνες ακροδεξιές και φιλοφασιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, με βασικό άξονα την σταθερή εξυπηρέτηση των νατοϊκών σχεδιασμών και το πλασάρισμα της χώρας ως φέουδο για τα παιχνίδια του ιμπεριαλισμού με τις τύχες των λαών. Καμία έκπληξη δεν μπορεί να δημιουργεί η εξέλιξη αυτή από μία κυβέρνηση που παραδέχεται δημοσίως την εφαρμογή παράνομων επαναπροωθήσεων που οδηγούν σε πνιγμούς προσφύγων.

Για να αποσοβήσει τις αντιδράσεις από τις αντικοινωνικές πολιτικές της, η κυβέρνηση στηρίζεται στην όξυνση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, με πρώτο στόχο για άλλη μια φορά τη νεολαία, εξαπολύοντας τρομοκρατικό πογκρόμ αυθαίρετων συλλήψεων και ξυλοδαρμού φοιτητών στο σωρό στο ΕΜΠ. Η ίδια αστυνομία που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις και τη νεολαία σαν να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, άφησε εν γνώσει όλων των υπευθύνων ένα κομβόι Κροατών φασιστών οπαδών να φτάσουν ανενόχλητοι στη Φιλαδέλφεια και να δολοφονήσουν το Μιχάλη Κατσουρή. Οι προκλητικές προτεραιότητες της αστυνομίας δείχνουν πόσο διαβρωμένο είναι το σύστημα και οι μηχανισμοί καταστολής από ναζιστικούς θήλακες, αλλά και τα συμφέροντα των ολιγαρχών που διατηρούν τους οπαδικούς στρατούς και φασιστικούς πυρήνες στον αθλητισμό.

Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που διεξάγονται σε πολύ αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς, η ΝΔ θα επιχειρήσει να επεκτείνει την κυριαρχία της σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και να εκλέξει διοικήσεις σε δήμους και περιφέρειες που θα είναι δορυφόροι της και εκτελεστές της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Απέναντι σε όλα αυτά τα μέτωπα, χρειάζεται ανασυγκρότηση της αριστεράς και μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ασκήσουν πραγματική αντιπολίτευση σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές γιατί κατά βάση οι θέσεις τους κινούνται στα ίδια πλαίσια.

Εναπόκειται στις δυνάμεις της αριστεράς να ανασυγκροτηθούν άμεσα και να δουλέψουν για την αναζωογόνηση των κοινωνικών και εργατικών αγώνων και για την ενότητα των αγωνιζόμενων δυνάμεων που αποτελεί προϋπόθεση για την απόκρουση των επιθετικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέτοντας στο επίκεντρο τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης του λαού. Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτήν τη κατεύθυνση.

Με επίμονη και επίπονη πολιτική δουλειά, ενότητα στη δράση όλων  των αγωνιζόμενων δυνάμεων, μαζικό πλατύ λόγο και έμφαση στα υλικά προβλήματα του λαού, μπορούν να ανασυγκροτηθούν αντιστάσεις σε ζητήματα πρώτης γραμμής για τις λαϊκές τάξεις, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση. Αλλά και με την ανασυγκρότηση ενός μαζικού και ενωτικού χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και πλατιά ανοιχτή φυσιογνωμία, με πραγματικά ενωτικά κατεβάσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και όλους τους χώρους, η αριστερά μπορεί να αποτελέσει στήριγμα και πυροδότη μεγάλων κοινωνικών αγώνων που θα μπορέσουν να βάλουν φραγμό στα σχέδιά τους και να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας.

Ραντεβού στην προσυγκέντρωση στο ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ στη Θεσσαλονίκη στις 9/9 στις 5 μ.μ.

Αθήνα 6/9/2023