Ενημέρωση από την ΕΚΦΑ (Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας)

Η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2023 εμπαίζει έναν ολόκληρο κλάδο, τον κλάδο των φωτογράφων υφαρπάζοντας στην ουσία χωρίς καμιά διαφανή διαδικασία την φωτογραφία της νέας αστυνομικής ταυτότητας, χωρίς καν να ακούσει τα επιχειρήματα των φωτογράφων και χωρίς καν να τους δέχεται για συζήτηση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τις εκλογές με προίκα το 41% του μισού σχεδόν εκλογικού σώματος προχωρά ως αντιλαϊκός οδοστρωτήρας στην εφαρμογή του προγράμματος της αδιαφορώντας για τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού. Τεράστια χαράτσια για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς αφορολόγητο όριο, με προκαταβολή φόρου, με τεκμήρια διαβίωσης, με τέλος επιτηδεύματος, με αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και τώρα με διεύρυνση της φορολογικής βάσης εννοώντας νέα επίθεση στους μικρούς επαγγελματίες. Ο πληθωρισμός τρέχει σαν τρελός και επιβαρύνει το πετσοκομμένο εισόδημα μας. Καύσιμα, τρόφιμα, ηλεκτρικό, ενοίκια αυξάνονται και ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Η πατρίδα μας καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη, με την πυροσβεστική να παλεύει με 4.500 κενές οργανικές θέσεις, με δασαρχεία χωρίς δασεργάτες, με λιγοστά επίγεια και εναέρια μέσα, χωρίς σχέδιο πρόληψης και μόνο με το 112 στη λογική “τρεχάτε να σωθείτε”.

Ο σχεδιασμός της Ν.Δ. για τη νέα αστυνομική ταυτότητα προβλέπει τη φωτογράφιση των πολιτών εντός του αστυνομικού τμήματος δήθεν χωρίς χρέωση για τη φωτογραφία και την ίδια στιγμή επιβάλλει κάθετα σε όλους ανεξαιρέτως παράβολο 10,00 € ενώ μέχρι σήμερα η έκδοση του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ήταν ΔΩΡΕΑΝ και σωστά ήταν γφτί η αστυνομική ταυτότητα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών και είναι απαράδεκτο να ζητάς από τους πολίτες να πληρώσουν για να φακελωθούν από ένα αστικό κράτος που έχει δώσει δείγματα γραφής κατά το παρελθόν πως αξιοποιεί το φακέλωμα.

Είναι ολοφάνερο και δεν μπορούν να εξαφανίσουν από τα μάτια μας ότι αφαιρούν το 10ευρω από τους επαγγελματίες φωτογράφους  και το βάζουν στο κρατικό ταμείο μέσα από το παράβολο. Κι έτσι πετυχαίνουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα πληρώσει ο πολίτης άμεσα από το πορτοφόλι του και θα τα τσεπώσει μια εταιρεία. Το άλλο τρυγόνι είναι η εξόντωση ενός ολόκληρου ιστορικού κλάδου αυτοαπασχολο μέvωv κυρίως φωτογράφων ικανοποιώντας έτσι την καλή μας Ε.Ε. που θεωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες διαρθρωτικό πρόβλημα και απαιτεί την εξόντωση μας.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σε όλα τα αστυνομικά τμήματα αλλά θα πρέπει να ψάχνουν να βρουν τα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εκδώσουν τη νέα αστυνομική ταυτότητα ενώ μέχρι σήμερα αυτή εκδίδονταν σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.

Ο εγκλωβισμός μεγάλου αριθμού αστυνομικών και με το πάρεργο της φωτογράφισης είναι απαράδεκτος και θα δημιουργήσει τεράστια έλλειψη από το πραγματικό έργο της αστυνόμευσης και της προστασίας των πολιτών.

Οι φωτογράφοι, φωτογραφίζουν και οι αστυνομικοί, αστυνομεύουν. Εμείς ως φωτογράφοι δεν εξουσιοδοτούμαστε να αστυνομεύουμε και δεν εξουσιοδοτούμε ούτε εμείς ούτε η κοινωνία τους αστυνομικούς να φωτογραφίζουν και να αποσπώνται από τα πραγματικά τους καθήκοντα.

Η ΕΚΦΑ απαιτεί και δεν διαπραγματεύεται τίποτα λιγότερο από: 

Η έκδοση του νέου αστυνομικού δελτίου ταυτότητας να είναι εντελώς δωρεάν και να πληρωθεί από το κρατικό ταμείο.

Η φωτογραφία να παραμείνει στους φωτογράφους και να πληρώνεται από το κρατικό ταμείο. 

30/08/2023 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. ΣΤΙΣ 10:30 πμ  

Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ