Δεκάδες νεκροί από τις φωτιές – παρανάλωμα του πυρός τα τελευταία δάση στην Αττική, στον Έβρο και αλλού. Η εγκληματική τους πολιτική πρέπει να σταματήσει!

Δεκάδες νεκροί από τις φωτιές – παρανάλωμα του πυρός τα τελευταία δάση στην Αττική, στον Έβρο και αλλού. Η εγκληματική τους πολιτική πρέπει να σταματήσει!

Όλοι/ες στο δρόμο, Πέμπτη 24/8, 19.00 Σύνταγμα

Για άλλη μια φορά παρακολουθούμε τη χώρα να καίγεται ανεξέλεγκτα, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει παραλύσει εντελώς.

Δεκάδες μετανάστες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο και βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς. Αντί η κυβέρνηση να λογοδοτεί για τους νεκρούς από την εγκληματική της διαχείριση, έχει ήδη διαρρεύσει στα αργυρώνητα ΜΜΕ τα γνωστά μυθεύματα περί «ασύμμετρων απειλών», επιβουλής από δήθεν μετανάστες εμπρηστές κ.ά. Ο ίδιος Υπουργός μετανάστευσης Δ. Καιρίδης δεν δίστασε να κατηγορήσει τα θύματα για το θάνατό τους μιλώντας για τους «κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης».

Με αυτές τις πρακτικές και αυτή τη ρητορική, η κυβέρνηση δίνει το σήμα σε κάθε λογής φασίστες να δουν ανεξέλεγκτα, όπως η απίστευτη απαγωγή και φυλάκιση 13 μεταναστών σε όχημα από φασίστα «πολιτοφύλακα» που καλούσε σε περιπολίες στον Έβρο για την αρπαγή μεταναστών και διέδωσε το έγκλημά του σε βίντεο στο διαδίκτυο, που μάλιστα μοιράστηκε επιχαίροντας ο ακροδεξιός Βελόπουλος.

Με τους νεκρούς να είναι ήδη δεκάδες, απειλούνται σοβαρά ανθρώπινες ζωές, καθώς όλα τα μέτωπα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα καίνε ανεξέλεγκτα. Στην Αττική η φωτιά κατακαίει ό,τι πράσινο έχει απομείνει. Πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής μέσα στον αστικό ιστό, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, όπως τα Άνω Λιόσια, απειλούνται και εκκενώνονται. Η απουσία του κρατικού μηχανισμού είναι τέτοια, που η φωτιά καίει τοξικά υλικά και ΧΑΔΑ, δημιουργώντας τοξικό νέφος πάνω από την Αττική, ενώ η χωματερή έκλεισε λόγω της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στη Φυλή. Η Πάρνηθα, ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου, απειλείται με καταστροφή.

Αυτά ακολουθούν τις δραματικές σκηνές στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ασφαλή ούτε το νοσοκομείο και το γηροκομείο, με βρέφη να μεταφέρονται εκτός θερμοκοιτίδων, εγκύους να γεννούν στη μεταφορά στα ασθενοφόρα και νοσηλευόμενους να μετακινούνται αναγκαστικά με ίδια μέσα σε δραματικές και επικίνδυνες συνθήκες.

Αυτές οι εικόνες βιβλικής καταστροφής δεν είναι παιχνίδι της τύχης. Είναι ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο, συνέπεια της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι δορυφόροι της στην αυτοδιοίκηση. Πολιτικής που συνειδητά αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο, πολιτικής που έχει αφήσει διαλυμένες και τραγικά υποστελεχωμένες όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες, τη δασοπυρόσβεση, την πυροπροστασία, την πολιτική προστασία. Η Αττική, βρίσκεται στο έλεος των ανέμων χωρίς επαρκή μέσα και χωρίς αντιπυρική θωράκιση. Συνένοχη και η απερχόμενη διοίκηση Πατούλη, που φρόντισε να υλοποιήσει διαγωνισμούς για πυροπροστασία αφότου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και οι πυρκαγιές στην Αττική.

Η εγκληματική τους πολιτική μετρά ήδη δεκάδες νεκρούς, και έχει υποθηκεύσει μακροπρόθεσμα το μέλλον και τη ζωή μας, μετατρέποντας την Αττική σε μια απέραντη έρημο χωρίς πράσινο και δάση, καταστρέφοντας το κλίμα και σπάνια οικοσυστήματα.

Πρέπει να τους σταματήσουμε! Να αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τη ζωή και το περιβάλλον. Για γενναία ενίσχυση και χρηματοδότηση της πυροσβεστικής και πυροπροστασίας, αναδιοργάνωση και ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, για την στήριξη και ενίσχυση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας της αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λογοδοτήσουν για τους νεκρούς – θύματα των πυρκαγιών και της εγκληματικής αδιαφορίας του κρατικού μηχανισμού. Αλλά και για τη βιβλική καταστροφή του περιβάλλοντος.

Χρειάζεται αγωνιστικότητα και πλατιά συσπείρωση των αγωνιζόμενων δυνάμεων για να διεκδικήσουμε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές τους.

Καλούμε σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 24/8, 19.00 Σύνταγμα, για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας:

  • Πλήρης διαλεύκανση των ευθυνών για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές
  • Ενίσχυση της Περιφέρειας με χρηματοδότηση για ιδιόκτητα μέσα και μόνιμο προσωπικό Πολιτικής Προστασίας
  • Γενναία ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσλήψεις, εξοπλισμό και μέσα. Ενιαία υπηρεσία δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης
  • Πλήρη αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων χωρίς εξαιρέσεις – καμία παρέμβαση ή μετατροπή της χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις.