Να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα των νεκρών – θυμάτων της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης των πυρκαγιών στη Δαδιά

  • Να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα των νεκρών – θυμάτων της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης των πυρκαγιών στη Δαδιά
  • Αποκαΐδια όλη η χώρα
  • Ως εδώ!

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός φωτογραφίζεται με ηγέτες και τον Ζελένσκι για να ενισχυθεί η φιλοπόλεμη νατοϊκή πολιτική, ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές ολοένα και αυξάνεται και ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε αποκαΐδια.

Ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός από την πυρκαγιά στην περιοχή της Λευκίμμης, ενώ σήμερα έγινε γνωστό ότι στο δάσος της Δαδιάς βρέθηκαν τουλάχιστον 26 απανθρακωμένες σωροί νεκρών, πιθανότατα μεταναστών που αναζητούσαν στη χώρα μας μια καλύτερη ζωή.

Η απίστευτη αυτή τραγωδία, με τον κίνδυνο ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, είναι το πρόσωπο της εγκληματικής, συνειδητής αδιαφορίας για την προστασία των πολιτών και της χώρας από τις πυρκαγιές που επιδεικνύει προκλητικά η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά με το χειρότερο τρόπο αποδεικνύεται ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι αόρατοι για το ελληνικό κράτος, εντελώς έξω από κάθε μέριμνα προστασίας της ζωής τους.

Προφανώς, ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί μόνο για να επαναπροωθεί και να στέλνει στο θάνατο πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο, αλλά όχι όταν χρειάζεται να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή. Η δε διαρροή στα ΜΜΕ της είδησης με την «αναγκαία συμπλήρωση» ότι  πρόκειται για ανθρώπους που «είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα μας» προκαλεί αποτροπιασμό, για την προσπάθεια να μειωθεί η σημασία του γεγονότος με όπλο το ρατσισμό.

Ενώ ήδη το 2023 έχει καταγραφεί ως η πιο καταστροφική χρονιά του 21ου αιώνα με 641.000 στρέμματα καμένης γης, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη, την Εύβοια και νέες εστίες προκύπτουν διαρκώς στον Ασπρόπυργο, τη Φυλή, έχοντας φτάσει ως την Πάρνηθα.

Με τόσους νεκρούς ήδη, απειλούνται διαρκώς ζωές από τις φωτιές που έχουν φτάσει και περνάνε από κατοικημένες περιοχές. Η απουσία του κρατικού μηχανισμού είναι τέτοιας έκτασης που περικυκλώθηκε από τις πυρκαγιές και αναγκάστηκε να εκκενωθεί το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ασθενείς και νεογέννητα βρέφη έξω από θερμοκοιτίδες μεταφέρονταν σωρηδόν, δεκάδες νοσηλευόμενοι ασθενείς αναγκάστηκαν να μετακινηθούν με ίδια μέσα.

Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, στην Αττική που κινδυνεύει με ερημοποίηση, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου καταστρέφονται σπάνια οικοσυστήματα, όπως στον Έβρο.

Με τις εικόνες αποκάλυψης από την Αττική, Αλεξανδρούπολη και όλη την Ελλάδα, καταρρέει πλήρως το μύθευμα που στηρίζεται το «success story» της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί δήθεν «ασφάλειας» και «αποτελεσματικότητας». Ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος μπροστά σε αυτήν την τεράστια καταστροφή που έχει οδηγήσει στην απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, οι υπηρεσίες πυροπροστασίας έχουν καταρρεύσει πλήρως αφήνοντας τις ζωές μας και τη χώρα στο έλεος των ανέμων και της τύχης.

Παρά την «ομερτά» που τηρείται από τα μεγάλα ΜΜΕ, οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της μνημονιακής απογύμνωσης του κράτους δεν κρύβονται. Έστω και τώρα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις της αριστεράς, του αγώνα, των κοινωνικών κινημάτων και της αυτοδιοίκησης, με σκοπό να διεκδικήσουμε τη ζωή μας και άλλες προτεραιότητες από αυτές που τηρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ξοδεύει πακτωλό χρημάτων για τους ημέτερους και την καταστολή και αφήνει όλη τη χώρα να καίγεται και ανθρώπους να χάνονται στις φλόγες.

  1. Πλήρης διαλεύκανση των ευθυνών και των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο τόσων ανθρώπων
  2. Άμεση ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσλήψεις και μέσα. Κάλυψη τώρα των κενών οργανικών θέσεων και μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών
  3. Ενίσχυση με μέσα και μόνιμο προσωπικό των δομών Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ.
  4. Ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση για έργα πρόληψης και εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης
  5. Κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός της Δασοπροστασίας και της Πρόληψης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ενιαία υπηρεσία δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης
  6. Πλήρη αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων χωρίς εξαιρέσεις – καμία παρέμβαση ή μετατροπή της χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις.

Γραφείο Τύπου 22.8.2023