Η Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, ξανά για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη

Θεσσαλονίκη 21/8/2023

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

ΚΑΙ Η ΜΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Καθώς πλησιάζει η 2 Σεπτέμβρη, ημέρα που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Μίκης Θεοδωράκης πριν από δυο χρόνια, αισθάνομαι απέραντη και ανεξίτηλη θλίψη, επειδή ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα, κατά απαράδεκτο τρόπο, η μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη.

Και ενώ θα ξαναειπωθούν και θα ξαναγραφούν ύμνοι για το έργο του μεγάλου αυτού άνδρα του πολιτισμού, από ανθρώπους που τον τίμησαν όσο ζούσε, αλλά και από ανθρώπους που σκόπιμα τον παραγκώνιζαν, όσο βέβαια τους επέτρεπε ο πολιτιστικός, πολιτικός, αγωνιστικός και ανθρώπινος «όγκος» του, θα παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, τουλάχιστον, η απόλυτη σιωπή του Πρωθυπουργού, του κ. Βορίδη, του κ. Τζιτζικώστα, στην ανοικτή επιστολή μου στις 15 Γενάρη, μέσω της οποίας τους  απηύθυνα κρίσιμα ερωτήματα για την απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του αιτήματος των τεσσάρων Δήμων για τη μετονομασία της οδού και ζητούσα την παρέμβασή τους, προκειμένου άμεσα να διορθωθεί το «λάθος».

Δυστυχώς, το πολιτικό θάρρος υπολείπεται στην εποχή μας, με συνέπεια, η σιγή των πολιτικών που κυβερνούν τη χώρα μας, να δίνει το άλλοθι στον Προϊστάμενο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ψελλίζει μύριες όσες αβάσιμες δικαιολογίες για την απαράδεκτη στάση του ιδίου και των μελών της Επιτροπής που απέρριψε την πρόταση των τεσσάρων Δήμων, και να ρίχνει το βάρος της ανάκλησης της απόφασής του σε διαδικαστικά τερτίπια, όπως η επανυποβολή της πρότασης από τους τέσσερις άμεσα ενδιαφερόμενους Δήμους. Οι δε τέσσερις Δήμοι, οκτώ μήνες μετά την πρότασή τους, να μη φαίνεται να πιέζουν όσο θα έπρεπε για την υλοποίησή της, ενώ κόσμος της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού στην πόλη μοιάζει σαν να έχει κάπως ξεχάσει το ζήτημα.

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται παγκόσμια , όταν προς τιμήν του έχει δοθεί το όνομά του σε οδούς στα Χανιά, στην Τρίπολη, σε πάρκο του Δήμου Αθηναίων, στις φυλακές του Ωρωπού, συνιστά μεγάλη ντροπή για την πόλη μας η άρνηση, γιατί περί αυτού πρόκειται, της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά, η οποία, όσο κι αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι να το κρύψουν, ενέχει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις και ενδόμυχους φόβους, ότι η «παρουσία» του, όσο κι αν είναι συμβολική, θα εμπεριέχει πάντα και τα έργα του, που συνδέθηκαν με τους αγώνες του λαού μας.

Απευθύνω για μια ακόμη φορά ανοικτό κάλεσμα για την επανόρθωση της τραγικής άρνησης και την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, έστω και λίγες μέρες πριν την επέτειο του θανάτου του. Γιατί αυτή η ντροπή δεν αξίζει στους συμπολίτες μας.

Το Γραφείο Τύπου

https://anypotaktidimokmak.blogspot.com/https://adimak.gr/ 

https://www.facebook.com/anypotakti.dimokratiki.makedonia/

Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 64, 3ος όροφος, γραφείο 36, ΤΚ 54627

Τηλ.: 2313319274 FAX: 2313319272 κινητό : 6972470577