ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση: «Η 16ωρη εργασία απελευθερώνει»

«Η 16ωρη εργασία απελευθερώνει»

Μετά το «δικαίωμα» στην 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που κατοχυρώθηκε με το νόμο Χατζηδάκη, ο νέος Υπουργός Εργασίας, Α. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το «δικαίωμα» στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «παράλληλη απασχόληση».

Η 12ωρη, 16ωρη …και βάλε ημερήσια εργασία δεν είναι δικαίωμα «για όσους το επιθυμούν» όπως το παρουσιάζει ο Υπουργός. Είναι δυσβάστακτη υποχρέωση για όσους/ες εργαζόμενους/ες δεν μπορούν να θρέψουν το εαυτό του και την οικογένεια τους με ένα μισθό . Και αυτή την “υποχρέωση” την έχει επιβάλει η τωρινή και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις που με τις πολιτικές τους έχουν μετατρέψει την αγορά εργασίας σε αρένα, τον μισθό σε επίδομα και την δουλειά σε ευγενική παραχώρηση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο. Με αποτέλεσμα να έρχεται τώρα ο Υπουργός Γεωργιάδης και να επικαλείται, με απύθμενο θράσος, την «ελευθερία» της επιλογής από τον/την εργαζόμενο/η. Επιπλέον, ο Υπουργός Εργασίας εξαγγέλλει την «εθελοντική» 16ωρη εργασία, την ώρα που έχουμε στη χώρα μας μεγάλη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, της σοβαρής έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς και της τραγικής υποστελέχωσης της «Ανεξάρτητης» Επιθεώρησης Εργασίας.

Η άλλη «διευκόλυνση» του Υπουργού, δηλαδή η περίφημη και πολυδιαφημισμένη μείωση (έως και κατάργηση) της επιβάρυνσης στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, εδράζεται σύμφωνα με τον ίδιο του Υπουργό, στην ανάγκη να καλυφθούν τα κενά…προσφοράς στην αγορά εργασίας. Δηλαδή στην Ελλάδα της επίσημης ανεργίας του 11%, αντί να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας πχ στον τουρισμό, στην εστίαση, στην εργασία γης κλπ που είναι οι βασικοί τομείς με έλλειψη εργατικών χεριών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας λέει ότι θα δώσει κίνητρα στους… συνταξιούχους για να καλύψουν αυτές τις κενές θέσεις! Και φυσικά, το έτερο επιχείρημα ότι δηλαδή η δουλειά μετά την σύνταξη βοηθάει ψυχολογικά (!) τους ηλικιωμένους θα ήταν απλώς αστείο, αν δεν θύμιζε -τηρουμένων των αναλογιών- το «Η εργασία απελευθερώνει» άλλων εποχών και καθεστώτων. Με τέτοια μέτρα απαντά η κυβέρνηση στις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αξιοπρεπείς συντάξεις μετά από 13 χρόνια δραματικών περικοπών στο εισόδημά τους.

Και φυσικά, το κλου του βολικού μονόλογου του Υπουργού ήταν η εξαγγελία ότι όσοι εργοδότες εισάγουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα απαλλάσονται από τις …γραφεικρατικές διαδικασίες της Επιθεώρησης Εργασίας. Δηλαδή, επειδή θα πρέπει (για πολλούς και περισσότερο σχετικούς με τις δημόσίες προμήθειες λόγους) να τρέξει γρήγορα το project «Ψηφιακή κάρτα εργασίας» και καθώς οι εργοδότες θα …αναγκαστούν πλέον να έχουν στο νου τους να σημαίνεται την σωστή ώρα εργασίας η κάρτα των εργαζομένων, ε… ας τους απαλλάξουμε από την υποχρέωση να δηλώνουν εκ των προτέρων ωραρια, υπερωρίες και αλλες περιττες πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, οποιοσδήποτε έλεγχος από τους Επιθεωρητές Εργασίας με τα τάμπλετ της τραγικά υποστελεχωμένης «Ανεξάρτητης» Επιθεώρησης Εργασίας δεν θα έχει κανένα νόημα, αφού οι αλλαγές ωραριών κλπ θα δηλώνονται κανονικά και με τον νόμο στο ΕΡΓΑΝΗ μετά τον έλεγχο. Αλλωστε, ο Υπουργός το δήλωσε: «Δεν μου αρέσουν τα πρόστιμα…»

Το προωθούμενο νομοσχέδιο, παράλληλα, ενσωματώνει την κοινοτική Οδηγία 2019/1152, που θεσμοθετεί τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών», δηλαδή τις ακαθόριστες μορφές απασχόλησης. Πρόκειται για συμβάσεις χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές που προβλέπουν ότι ο/η εργαζόμενος/η ενημερώνεται από τον εργοδότη του 24 ώρες πριν για το πού θα δουλέψει, πόσες ώρες και με ποια αμοιβή.

Τέλος, το νέο αντεργατικό τερατούργημα συμπληρώνει το νόμο Χατζηδάκη που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. Σε όσους/ες ασκούν «ψυχολογική βία» σε βάρος απεργοσπαστών, εκτός από το πρόστιμο των 5.000 που θα επιβάλλεται, θα ασκείται και ποινική δίωξη με ελάχιστη ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Σε περίπτωση, μάλιστα, υποτροπής τα όρια των ποινών θα διπλασιάζονται.

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει το ξεπέρασμα της κρίσης να γίνει με όρους υπερεκμετάλλευσης και ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ολοκληρώνει την επιχείρηση αναίρεσης του συνόλου των κατακτήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος από τη μεταπολίτευση και μετά, που ήταν βασικός στόχος των μνημονίων. Προωθεί τη στρατηγική επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του μέσα από τη μεγαλύτερη δυνατή υποτίμηση της εργατικής δύναμης και την ευελιξία της εργασίας. Φθηνή και εύλικτη εργασία, χωρίς καμία πραγματική συνδικαλιστική προστασία είναι το πρότυπο της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Η ΜΑΧΗ εκτιμά ότι απέναντι στη νέα αντεργατική επίθεση το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να ορθώσει ισχυρό τείχος αντίστασης για να ακυρώσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Να θέσει, ταυτόχρονα, τη δική του ατζέντα, αυτή που βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων και τα δικά τους δικαιώματα.

Να παλέψουμε για δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, με προοπτική το 5νθήμερο – 6ωρο – 30ωρο, όπως επιτάσσουν οι δυνατότητες της εποχής, και για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η μετανάστευση των νέων.

14-08-23


ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση