Ο πόλεμος που κήρυξε η Λ. Μενδώνη στην ελεύθερη έκφραση δεν θα περάσει!

Ο πόλεμος που κήρυξε η Λ. Μενδώνη στην ελεύθερη έκφραση δεν θα περάσει!

Η ανάκληση της άδειας με την οποία είχε επί μακρόν παραχωρηθεί στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ο χώρος επί της οδού Ερμού στην Αθήνα με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, αποτελεί προσπάθεια λογοκρισίας και ακραία αυταρχική πρακτική. Δείχνει, για άλλη μια φορά, πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κριτική και το σιωπητήριο που θέλει να επιβάλει στην κοινωνία.

Η επίθεση της Υπουργού και η απόφαση ανάκλησης της άδειας ήταν η ανταπόκριση της κυβέρνησης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο χώρο του κήπου με θέμα το ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο βρήκαν φριχτό θάνατο πάνω από 500 άνθρωποι που αναζητούσαν μια  καλύτερη ζωή. Αντί οι αρχές να δώσουν απαντήσεις για τα ερωτηματικά που παραμένουν ανοιχτά σχετικά με τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των αρχών για το πολύνεκρο ναυάγιο, επιχειρούν να φιμώσουν και να καταστείλουν την συζήτηση γύρω από το θέμα.

Για άλλη μια φορά ,η Υπουργός- κατ’ όνομα μόνο -Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, που έχει ήδη παράξει … πλούσιο «έργο» με τη διάλυση των καλλιτεχνικών σπουδών, το ξεπούλημα των μουσείων κ.ά., λειτουργεί ως ψυχρός εκτελεστής κυβερνητικών εντολών, που όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά αντιστρατεύονται τον πολιτισμό, που στηρίζεται στην ελεύθερη έκφραση, την κριτική, δημιουργία.

Η ομερτά που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση γύρω από την αντιπροσφυγική της πολιτική, που έχει οδηγήσει στην απώλεια τόσων ζωών, αλλά και συνολικά η επίθεση προς κάθε φωνή που αντιτίθεται στις κυβερνητικές πολιτικές, δεν θα περάσουν.

Ο συγκεκριμένος χώρος έχει επί μακρόν φιλοξενήσει πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες κάθε λογής και αποτελεί έναν χώρο συζήτησης και προβληματισμού, από αυτούς που λείπουν από την Αθήνα.

Απαιτούμε να σταματήσει η εκδικητική και αυταρχική απόφαση ανάκλησης της άδειας χρήσης του χώρου προς το ΣΕΑ.

Το Γραφείο Τύπου 12.8.2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ