Απαιτούν από χορευτές κλασικού μπαλέτου να χορεύουν μέχρι τα 67!!!

 • Τo κτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης οδηγεί στο σακάτεμα ανθρώπων.
 • Απαιτούν από χορευτές κλασικού μπαλέτου να χορεύουν   μέχρι τα 67!!!

  Οι συνέπειες των μνημονιακών νόμων αναδεικνύονται σε όλους τους τομείς. Μετά το τρίτο μνημόνιο, το 2016 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των χορευτών/τριών από τα 48 στα 67 χρόνια, όριο πρωτοφανές  ιδιαίτερα για χορευτές κλασικού μπαλέτου, αφού σχεδόν σε όλες τις χώρες συνταξιοδοτούνται πριν τα πενήντα, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.
  Η Διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αντί να ζητήσει από την κυβέρνηση την αλλαγή του νόμου και την επαναφορά του προηγουμένου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης , όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μέχρι την επίλυση του προβλήματος να αξιοποιούνται σε προσαρμοσμένες χορογραφίες  ή στη διδασκαλία χορού, απαίτησε την συμμετοχή τιτλούχων  χορευτών μεγάλης ηλικίας σε Gala χορού με απαιτητικές χορογραφίες , με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων από αυτούς.!!!
  Το ίδιο ζοφερό μέλλον  επιφυλάσσει για όλους τους χορευτές .
  Πρόθεση  της διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  και της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάζουν Πρώτους Χορευτές και Σολίστ του μπαλέτου, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν υπηρετήσει  την τέχνη του μπαλέτου και είχαν συμβάλλει στην επιτυχία πολλών παραστάσεων, να φεύγουν πριν κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να χρησιμοποιούνται  νεότεροι χορευτές , με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε να απολύονται εύκολα, μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα!
  Είναι απάνθρωπο και αντικαλλιτεχνικό.
  “Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν” καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που διεκδικεί την προστασία των δικαιωμάτων τους.
  Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά  στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις  των εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή και απαιτεί:
 • Άμεση επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης των χορευτών/χορευτριών στα
  48 χρόνια, όπως ισχύει σε άλλες χώρες.
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
 • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην Εθνική Λυρική Σκηνή με συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων και με κατοχύρωση και αναβάθμιση εργασιακών και ασφαλιστικών και δικαιωμάτων.

Το Γραφείο Τύπου 11.8.2023