Η Ελληνική Αστυνομία δεν ήταν ανίκανη (του Νίκου Βρυώνη)

EUROKINISSI

Μετά το “φιάσκο” της Νέας Φιλαδέλφειας που θρηνούμε έναν δολοφονημένο νέο από τα χέρια φασιστοειδών γράφονται διάφορα για την επιχειρησιακή ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ελληνική Αστυνομία δεν φάνηκε ανίκανη. Η Ελληνική Αστυνομία φτιάχτηκε, δομήθηκε ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο ( αλλά και κατά την διάρκεια του) με ΚΥΡΙΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ την καταστολή αντιφρονούντων του συστήματος.

Να παρακολουθεί, να συλλαμβάνει και να καταστέλλει πολίτες και κινήματα που το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα θεωρεί επικίνδυνους για την” τάξη και ασφάλεια”.

Δεν αποτελεί “απλώς “το σκληρό μηχανισμό του αστικού κράτους, που έχει την αποκλειστική νομιμότητα της άσκησης βίας, όπως άλλωστε όλες οι Αστυνομίες. Η Ελληνική Αστυνομία έχει την ιδιαιτερότητα ότι φτιάχτηκε να περιφρουρεί όχι γενικά την “αστική κανονικότητα και νομιμότητα”.

Και αν τώρα δεν κινδυνεύει αυτή η” κανονικότητα και νομιμότητα,” η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο. Αυτό την έμαθαν να κάνει αυτό κάνει.Αυτή τη λογική είχε και συνεχίζει να έχει. Αυτή τη δομική ιδεολογία είχε και έχει. (Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, όπου Αστυνομικοί κάνουν εξαιρετικά την υπόλοιπη δουλειά τους).

Εδώ αναφερόμαστε για το δομικό πρόβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας. Την “εσωτερική της φιλοσοφία” , για το ρόλο και τη δράση της.

Αν είναι έτσι, το πρόβλημα δεν λύνεται με το ξήλωμα Αξιωματικών και να μπουν στη θέση τους άλλοι , ικανότεροι. Ακόμα και όλη η ηγεσία να ξηλωθεί. ( Όχι ότι δεν πρέπει να αποδοθούν και προσωπικές ευθύνες).

Το πρόβλημα είναι πολιτικό.
Όσο οι κοινωνικοί ιδεολογικοί και πολιτικοί συσχετισμοί, παραμένουν ως έχουν (και όλο και χειροτερεύουν). Όσο το αστικό μπλοκ εξουσίας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί μια Ελληνική Αστυνομία, “τύπου Χωροφυλακής” δεν θα αλλάξει τίποτα μέχρι το επόμενο φιάσκο.
Το αίτημα όλης της αριστεράς, του “εκδημοκρατισμού” και “εκσυγχρονισμού” της εκπαίδευσης και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας παραμένει επίκαιρο.

Μέχρι τότε…. θα βλέπουμε την ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, στο να παρακολουθεί, να δέρνει και να εκφοβίζει τους επικίνδυνους αντιφρονούντες, διαδηλωτές, φοιτητές, αναρχοκομμουνιστές και να παρέχει αποτελεσματική προστασία στην οικονομική, επικοινωνιακή και πολιτική ελίτ της χώρας.

Νίκος Βρυώνης, μέλος ΠΣ ΛΑΕ-ΑΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ