Ανυπόταχτες Γειτονιές Δάφνης – Υμηττού: Οι αγώνες που πάνε χαμένοι, είναι αυτοί που δε δόθηκαν

            Η δημοτική μας παράταξη έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στους αγώνες μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για σημαντικά ζητήματα που ανέκυψαν στον Δήμο μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τις διεκδικήσεις για πάγιες και μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για μόνιμη φύλαξη και λειτουργία των σχολείων, για έργα απαραίτητα για την καθημερινότητά μας, όχι με απευθείας αναθέσεις και ΣΔΙΤ, αλλά με πλήρη διαφάνεια και ουσιαστική συζήτηση στο ΔΣ, για συμμετοχικούς προϋπολογισμούς, για αθλητισμό και πολιτισμό με μηδενική οικονομική συμμετοχή, για κατάργηση τροφείων στους βρεφονηπιακούς, για δημιουργία νέων σταθμών σε κάθε γειτονιά, για τη σωστή και τακτική καθαριότητα στο Δήμο μας, για τις πλατείες (βλ Τσαλαγανίδη και Δάφνης) και πάρκα ελεύθερα κι ανθρώπινα βλ Άρη Αλεξάνρδου, για δημοτική συγκοινωνία. Και ακόμα, για τόσα άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, όπως η ΠΥΡΚΑΛ, όπου είχαμε την ξεκάθαρη θέση να γίνει ΠΑΡΚΟ για όλο τον ΛΑΟ, χωρίς καμμιά συμμετοχή ιδιώτη, για τον λόφο Κοπανά, όπου αγωνιστήκαμε να περάσει στα χέρια του Λαού, για τη Γυμναστική Ακαδημία, για να γίνει  χώρος πρασίνου και άθλησης, χωρίς ιδιώτες.

Για τη δημοτική μας παράταξη, η  εκλογική κάθοδος και η συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι ένα εργαλείο μέσα στον  αγώνα για ζητήματα όπως τα παραπάνω, και συνολικά για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, άρα και για έναν πιο ανθρώπινο Δήμο, όπου θα δεσπόζουν έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών και όχι στη λογική του «θεαθήναι» και της κερδοσκοπίας.

Επίσης, είναι σαφής η πολιτική μας αντίληψη για την ανάγκη συνεργασιών. Εμείς προτάσσουμε την ενότητα της Αριστεράς- όπως και στην  κεντρική πολιτική σκηνή, έτσι και στην τοπική. Ξέρουμε καλά ότι τα  ζητήματα που έχουμε να παλέψουμε είναι τόσο καίρια, που περιθώρια μικροπολιτικών και μικρο-ηγεμονισμών δεν υπάρχουν. Παράλληλα, είναι και γνωστή η επιταγή με την οποία τίθεται το ζήτημα των συνεργασιών λόγω του νόμου Βορίδη -με τον  περιορισμό του 3%, που ανεβαίνει κοντά στο 5% για σχετικά μικρά δημοτικά συμβούλια, όπως το δικό μας, και με την πριμοδότηση της πρώτης παράταξης με  τα 3/5 των μελών του Δ Σ. Κοντολογίς, γνωρίζουμε καλά ότι, αν δε συνεργαστούμε, θα είναι σαν να αφήνουμε με τη στάση αυτή ελεύθερο πεδίο για τις άλλες παρατάξεις για αύξηση των θέσεών τους.

Για τους λόγους αυτούς, ήρθαμε σε επαφή με όμορες δημοτικές παρατάξεις, με τις  δυνάμεις με τις οποίες μας έχουν ενώσει κοινοί αγώνες όπως στο αντιφασιστικό μέτωπο, για την ακρίβεια, την ΠΥΡΚΑΛ, ή τον λόφο  Κοπανά.

Ωστόσο, η  επαφή αυτή ως τώρα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και τα δέοντα – και αυτό δεν οφείλεται σε εμάς.

Έτσι, οι «Ανυπόταχτες Γειτονιές»  βαδίζουμε στο δρόμο του 2019 με την τότε διακήρυξή μας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε ανένταχτο αριστερό δημότη, κάτοικο, σε κάθε πολιτικό χώρο αντίστοιχης λογικής, αριστερής, με προτεραιότητα τα κοινά μας σημεία, τα οποία  είναι πολλά, τουλάχιστον και ιδίως στα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας

Προχωράμε σε συγκρότηση ψηφοδελτίου για την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές του Οκτώβρη, ελπίζοντας πάντα ότι το πνεύμα της συνεργασίας τελικά θα επικρατήσει σε όσες παρατάξεις διεκδικούμε την ανατροπή αυτής της πολιτικής: πολιτικής νεοφιλελεύθερης, της λιτότητας, της ακρίβειας, των πλειστηριασμών, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ Πύλος), της πολιτικής που έφερε τα τραγικά Τέμπη, τις κάθε είδους διευκολύνσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία (βλ πανδημία, ΜΕΘ, κενές θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία), της πολιτικής που τη διέπει η λογική αξιολόγησης στην παιδεία και που καλλιεργεί την «παιδεία» της εξειδίκευσης -μιας πολιτικής παντελώς αντιδημοκρατικής όπως στο προσφυγικό-, που χαρακτηρίζεται από τη λογική και την τακτική της καταστολής απέναντι σε ό,τι κινείται κι αγωνίζεται, σε αντίθεση με ό,τι οδήγησε στα τραγικά γεγονότα της Ν. Φιλαδέλφειας….

Οι αγώνες που πάνε χαμένοι, είναι αυτοί που δε δόθηκαν.

 

                                                               Αύγουστος  2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ