ΛΑΕ-ΑΑ: Δεν έχει τέλος η κυβερνητική αγριότητα απέναντι στους εργαζόμενους.

  • Δεν έχει τέλος η κυβερνητική αγριότητα απέναντι στους εργαζόμενους.
  • Μετά το νόμο Χατζηδάκη φέρνει 16ωρη εργασία και απολύσεις χωρίς αποζημίωση.
  • Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν θα περάσει!

Η προσπάθεια πλήρους κατάργησης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της  ΝΔ συνεχίζεται. Μετά τις ρυθμίσεις του ν. Χατζηδάκη με την θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες, μετά την προωθούμενη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 χρόνια στα 74, ο υπουργός Εργασίας Γεωργιάδης ανακοίνωσε νέο κτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, την καθιέρωση 16ωρης εργασίας την ημέρα (δύο οκτάωρα σε δύο εργοδότες) και την δοκιμαστική περίοδο εργασίας, δηλαδή εργασία χωρίς αμοιβή και απολύσεις χωρίς αποζημίωση!

Το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι η 16ωρη εργασία θα είναι με την θέληση του εργαζόμενου, αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση, αφού οι σημερινές συνθήκες εργασίας και το υψηλό κόστος ζωής  αναγκάζει πολλές φορές τους εργαζόμενους να ανέχονται συνθήκες και ωράρια εξόντωσης!

Η εργοδοτική αυθαιρεσία καταγράφεται ακόμη και στα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία, παρά την συνειδητή υποβάθμιση της από την κυβέρνηση και την έλλειψη προσωπικού, που εμποδίζει την διενέργεια πολλών ελέγχων, από τους ήδη πραγματοποιηθέντες ελέγχους το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί το μέγεθος της εργοδοτικής  αυθαιρεσίας.

Στο 60% των ελέγχων διαπιστώθηκαν ωμές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας (αδήλωτη εργασία, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, παράνομη απασχόληση ανηλίκων, χρονικά όρια εργασίας και άλλα). Αυτές τις αυθαιρεσίες επιδιώκει η κυβέρνηση, με συνεχείς παρεμβάσεις,  να νομιμοποιήσει προς όφελος των εργοδοτών. Θεωρεί ότι η κοινοβουλευτική της δύναμη της επιτρέπει να κάνει τα πάντα.

Η αλαζονεία δημιουργεί αυταπάτες!

Οι αντιλαϊκές πολιτικές κρίνονται καθημερινώς και κρίνονται και στους δρόμους. Ο λαός με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες θα αντισταθεί στον εργασιακό μεσαίωνα και θα υπερασπιστεί δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αίμα.

Γραφείο Τύπου 5.8.2023