Κάλεσμα της Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας: Να τους κόψουμε τη φόρα, Συμπαράταξη τώρα!

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΡΑ!

Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες, έως και δυστοπικές, κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές συνθήκες, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού. Μετά από δυο διαδοχικές βουλευτικές εκλογές, όπου δυστυχώς, αναδείχθηκε μια Βουλή αποστειρωμένη από κάθε ριζοσπαστική, εναλλακτική φωνή, η οποία να προβάλλει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο συστημικό κατεστημένο, μεταφέροντας παράλληλα στο ησυχαστήριο των κοινοβουλευτικών εδράνων τις αγωνίες, τις αντιστάσεις, τα προβλήματα, τις ελπίδες, τις προτάσεις, μιας κοινωνίας που υποφέρει και αναζητά εναγωνίως ένα καλύτερο αύριο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε συνέχεια των προηγουμένων αντιδημοκρατικών νομοθετικών παρεμβάσεων με τους γνωστούς νόμους Καλλικράτη, Κλεισθένη Ι και ΙΙ, τους μνημονιακούς νόμους για το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, τις παραχωρήσεις πολλών αρμοδιοτήτων τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, περιόρισε ακόμη περισσότερο τα περιθώρια μια δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοικητικών οργάνων, ψηφίζοντας το περιοριστικό 3% για την εκλογή έστω και ενός συμβούλου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και μεταφέροντας τις περισσότερες από τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων σε ελεγχόμενες από τον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη Επιτροπές.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με επικεφαλής και εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλο τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, έδωσε μια άνιση και δύσκολη μάχη μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας την τετραετία που μας πέρασε, όπου, πέραν των δυσκολιών που προαναφέρθηκαν, υπάρχει και η πάνω από 60% πλειοψηφία της παράταξης του κ. Τζιτζικώστα. Το έργο της, αφού δημοσιεύσει και τον απολογισμό της, θα κριθεί από την τοπική κοινωνία.

Όμως το ζητούμενο τώρα είναι άλλο. Είναι να μην επαναληφθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο αποξενωτικός για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και για τη στοιχειώδη λειτουργία της αντιπροσωπευτικής –έστω και αυτής της αστικής- δημοκρατίας συσχετισμός δυνάμεων, όπως συμβαίνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Να υπάρχει η «φωνή» που θα εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, θα αναδεικνύει τα ζοφερά προβλήματα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, όπως η ανεργία, η μετανάστευση των νέων, η ακρίβεια, η αστυνομία στα Πανεπιστήμια, το συνεχές κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την απροκάλυπτη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, η διαρκής συρρίκνωση του αγροκτηνοτροφικού τομέα, η απόλυτη ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος (από τις φωτιές μέχρι και το LNG που θέλουν να «φυτέψουν» στο Θερμαϊκό κόλπο), η ενίσχυση και όχι η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας σε όφελος της ιδιωτικής, η προστασία των δημόσιων χώρων και η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η προστασία της λαϊκής περιουσίας από τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, οι φιλικές σχέσεις πρωτίστως με τους γείτονές μας στα Βαλκάνια, η ανάγκη να ξεριζωθούν οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι, να καταργηθεί το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ κ.ά.

Να επιμένει στην αναγκαιότητα κατάργησης των αντιδημοκρατικών νόμων που αφυδατώνουν τη δημοκρατική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και να παλεύει καθημερινά για να την επιβάλει.

Να περιορίσει όσο περισσότερο γίνεται τα ακροδεξιά μορφώματα που αναζητούν βήμα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να «μικραίνουν» ακόμη περισσότερο την ήδη κολοβή δημοκρατία, για να κάνουν ανενόχλητοι επιθέσεις και μπούλιγκ σε όποιον είναι διαφορετικός, είτε αφορά καταγωγή, είτε φύλο, είτε θρησκεία κτλ. στα ΕΠΑΛ, στα ΓΕΛ, στα σχολεία και στις γειτονιές, όπως συνέβη τις χρονιές που μας πέρασαν στον Εύοσμο, στη Σταυρούπολη και αλλού.

Για να συνδέει αποτελεσματικά και δυναμικά τις παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο με ότι αγωνίζεται στην περιοχή, όπως οι απεργίες των εργαζομένων, τα κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων κτλ.

Γι αυτή τη «φωνή», γι αυτήν την τόσο απαραίτητη παρουσία της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξίζει να προσπαθήσουμε, όλοι όσοι όλα αυτά τα χρόνια βρισκόμαστε μαζί στους δρόμους των αγώνων, ο καθένας με τις δικές του «σημαίες», αλλά πάντα όλοι μαζί, απέναντι στις πολιτικές που μας επιβάλλονται, απέναντι στην άγρια εκμετάλλευση των ολιγαρχών, απέναντι στο άδικο, απέναντι στην καταστολή, απέναντι στη φίμωσή μας από τα συστημικά Μ.Μ.Ε., αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο.

Αξίζει, αλλά και επιβάλλεται, να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, μια ενιαία φωνή σε όλα όσα συμφωνούμε, παραμερίζοντας και προφανώς κρατώντας ο καθένας μας τα λίγα στα οποία διαφωνούμε και να ανοίξουμε το δρόμο της κοινής καθόδου στις εκλογές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί ο καθένας μόνος του είναι δύσκολο να αντιπαλέψει αποτελεσματικά, γιατί τα προβλήματα, από την ακρίβεια μέχρι τις φωτιές στα δάση, μας καλούν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο.

Για να βάλουμε stop στην παραπέρα επιδείνωση της ζωής μας, από ένα πολιτικό κατεστημένο, που μετά και τις πρόσφατες εκλογές επιλέγει με λυμένα τα φρένα να ισοπεδώσει ότι με τόσους αγώνες κατακτήθηκε. Για να αντιμετωπίσουμε τις φιλικές σ΄ αυτό περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, που με τη μέχρι τώρα στάση τους λειτουργούν ως υποβοηθητικός μοχλός, για την επιβολή των πολιτικών αυτών.

Για να υπάρχει η δυνατότητα μιας τέτοιας παρέμβασης, όσο το δυνατόν πιο ισχυρής, η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, καλεί τις αγωνιστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις, τις ριζοσπαστικές, κινηματικές αριστερές δυνάμεις, αλλά και τον κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, σε ανοικτή συζήτηση την Τρίτη, ώρα 7.30΄μ.μ. στο ΕΚΘ.

Θεσσαλονίκη 4 Αυγούστου 2023                                 Το Γραφείο Τύπου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ