Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για πλήρη αλλοίωση του εκλογικού σώματος (της Δέσποινας Σπανού)

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις

για πλήρη αλλοίωση του εκλογικού σώματος με χρησιμοποίηση των αποδήμων

Της Δέσποινας Σπανού

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων αποτελεί πραγματική τομή, που αν υλοποιηθεί σύμφωνα με τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης, θα συντελεσθεί μια πραγματική αλλοίωση του εκλογικού σώματος και φαλκίδευση κάθε έννοιας δημοκρατικής και αντιπροσωπευτικής εκλογικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

Στις εκλογές οι πολίτες εκφράζουν τις απόψεις τους για τον τρόπο διακυβέρνησής τους και επιλέγουν κόμματα και βουλευτές, που θα τους εκπροσωπήσουν με βάση τις αντιλήψεις τους για τα θέματα της κοινωνίας και την ταξική τους θέση. Είναι λοιπόν φυσικό κάθε πολίτης να έχει σχέση με την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας, που ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Φυσικά υπάρχουν και Έλληνες πολίτες, που έχουν καταγωγή από την Ελλάδα, αλλά ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες. Η χώρα μας είναι φτωχή και από αυτήν έχουν μεταναστεύσει χιλιάδες άνθρωποι, που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ζουν σε άλλες χώρες, έχουν συναισθηματικούς δεσμούς με την Ελλάδα και δεσμούς μεταξύ τους, όμως φυσικά δεν βιώνουν την Ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, αλλά βιώνουν και επηρεάζονται από τις συνθήκες και τις κυβερνήσεις των χωρών που ζουν. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα. Πρέπει οι απόδημοι Έλληνες να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ελληνική εκλογική διαδικασία, ψηφίζοντας στις χώρες που βρίσκονται, χωρίς να έχουν ζήσει και να έχουν τις υποχρεώσεις των κατοίκων της Ελλάδας; Φυσικά όχι.

Και όμως η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε (ως πρώτο νομοσχέδιο της νέας κοινοβουλευτικής της θητείας) μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την «ΝΙΚΗ» και την «Πλεύση Ελευθερίας» ένα νομοσχέδιο που καταργεί και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που είχε θέσει ο νόμος 4648/2019 (μόλις 2 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα σε χρονικό διάστημα 35 ετών και υποβολή φορολογικής δήλωσης το τρέχον ή το προηγούμενο έτος), με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε κάτοικος Εξωτερικού έχει καταγωγή από Έλληνα πολίτη, ακόμα και τέταρτης ή πέμπτης μεταναστατευτικής γενιάς, να μπορεί να ψηφίσει! Ταυτόχρονα καταργείται οποιοσδήποτε χρονικός περιορισμός εγγραφής στους Ειδικούς Καταλόγους Εξωτερικού για 8 χρόνια, όπως και η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων, τον έλεγχο συγκεκριμένων αιτήσεων μετά από αίτηση μέλους και τον δειγματοληπτικό έλεγχο αιτήσεων που έγιναν δεκτές. Διαμορφώνονται δηλαδή εκλογικοί κατάλογοι, εντελώς ανεξέλεγκτα, σύμφωνα με το «δίκαιο του αίματος», που σημαίνει ότι μόνο με την επίκληση της καταγωγής μπορεί κάποιος να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και χωρίς κανέναν έλεγχο! Οι συνέπειες αυτού του νόμου είναι απόλυτα αντιδραστικές και αποτελούν νόθευση της δημοκρατίας. Το εκλογικό σώμα δηλαδή στην Ελλάδα δεν θα συγκροτείται από τους πολίτες αυτής της χώρας, που ζουν και βιώνουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, αλλά σε μεγάλο βαθμό από πολίτες άλλων χωρών, που ουδεμία σχέση έχουν με την εδώ πραγματικότητα, παρά μόνο συναισθηματικούς δεσμούς με βάση κάποια μακρινή καταγωγή, οι δε εκλογικοί κατάλογοι θα διαμορφώνονται με ευθύνη της κυβέρνησης και μόνο!

Η αλλοίωση του εκλογικού σώματος θα είναι καταλυτική. Ήδη με κυβερνητικές προβλέψεις οι δικαιούμενοι να εγγραφούν και να ψηφίσουν, φθάνουν τα 3.000.000, το δε ΠΑΣΟΚ που τώρα ψήφισε την διάταξη, το 2012 ως κυβέρνηση σε προσφυγή που είχε γίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχε απαντήσει αρνητικά με το επιχείρημα ότι υπάρχουν 3.700.000 Έλληνες που διαμένουν στο Εξωτερικό (σε σχέση με τα 11.000.000 που μένουν στην Ελλάδα), τα ενδιαφέροντά τους είναι στις χώρες αυτές και συνεπώς δεν πρέπει να ψηφίζουν για την Ελλάδα.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος, η παγίωση της κυριαρχίας της και η χρησιμοποίηση των ομογενών για τις επιλογές της, μέσω των διαφόρων οργανώσεων, ιδιαίτερα των ελληνοαμερικανικών, ενόψει μάλιστα και των συζητήσεων για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών που γίνονται, υπό τις εντολές των Η.Π.Α.! Είναι γνωστό ότι η ηγεσία των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων (όχι φυσικά η πλειοψηφία των Ελληνοαμερικανών) και η εκεί Αρχιεπισκοπή έχουν άμεση σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση και τις αμερικανικές υπηρεσίες και μέσω αυτών προωθούν τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες των Η.Π.Α. στην ομογένεια. Δεν ξεχνάμε την στήριξη στην χούντα που είχαν παράσχει οι ηγεσίες αυτές και ο περίφημος αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος! Και τώρα προφανώς ο πρωθυπουργός, που υλοποιεί απαρέγκλιτα τις εντολές των Η.Π.Α., θέλει να τους χρησιμοποιήσει. Στην προπαγάνδα της η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων λέει διάφορα ψέματα.

l Ισχυρίζεται ότι υπάρχει διεθνής εμπειρία. Ψέματα. Πουθενά δεν ισχύει χωρίς προϋποθέσεις. Στο Ισραήλ μάλιστα, όπου η ομογένεια είναι τεράστια, απαγορεύεται η ψήφος στους κατοίκους του Εξωτερικού, παρά μόνο σε όσους βρίσκονται εκεί σε αποστολή του κράτους (ένοπλες δυνάμεις, διπλωματικές αποστολές κ.λ.π.), το ίδιο και στην Ιρλανδία, όπως επίσης διάφορες προϋποθέσεις ισχύουν σε όλες τις χώρες.

l Ισχυρίζεται ότι την ενδιαφέρει η καθολική ψήφος. Ψέματα. Αρνήθηκε να λάβει μέτρα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, που αναγκαστικά εργάζονται εκτός μονίμου τόπου κατοικίας, όπως επίσης δεν εξασφάλισε μειωμένες τιμές στα ΜΜΜ, ώστε να πάνε να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι, όταν μάλιστα για διπλές εκλογές το κόστος ήταν τεράστιο.

l Ισχυρίζεται ότι με βάση τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις ελάχιστοι ψήφισαν (25.611 εγγεγραμμένοι και τελικά 17.370). Ψέματα. Είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη, αφού η συγκρότηση των τμημάτων ήταν τέτοια, που σε κάποιες περιπτώσεις ο ψηφοφόρος έπρεπε να πάει σε άλλη χώρα, π.χ. από Βραζιλία στις Η.Π.Α.!

Εδώ πρέπει να τονίσουμε την αντίφαση που υπάρχει. Προωθούν τη δυνατότητα ψήφου σε ανθρώπους που δεν ζουν στη χώρα και αρνούνται την ψήφο σε μετανάστες που ζουν, εργάζονται, φορολογούνται και πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα! Γενικά η κυβέρνηση προωθεί την αλλοίωση του εκλογικού σώματος και την παγίωση της κοινοβουλευτικής της υπεροχής. Τεράστια ευθύνη όμως έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα που την ψήφισαν. Για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ, που το 2012 είχε άλλη άποψη, τώρα στηρίζει αυτήν την επιλογή; Τι έχει μεσολαβήσει; Για ποιο λόγο η Πλεύση Ελευθερίας, υπερασπίστηκε με τέτοιο πάθος μια νομοθετική παρέμβαση που φανερά ανατρέπει τα πάντα; Τι παιχνίδια παίζονται;

Το σίγουρο είναι ότι μεθοδεύεται η νόθευση της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας και εμείς ως πολίτες πρέπει να υπερασπιστούμε την δημοκρατία με κάθε τρόπο.

 

Δέσποινα Σπανού είναι πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέλεχος της ΛΑΕ – ΑΑ