Υπάρχουν ευθύνες για την εγκληματική αδιαφορία που οδήγησε στην πτώση του Canadair και το θάνατο των δύο χειριστών

  Υπάρχουν ευθύνες για την εγκληματική αδιαφορία που οδήγησε στην πτώση
του Canadair και το θάνατο των δύο χειριστώνΟι αυτονόητες εκδηλώσεις λύπης της κυβέρνησης για το θάνατο των δύο χειριστών του Canadair που έπεσε στην Κάρυστο, του Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών, δεν μπορούν να κρύψουν της εγκληματικές ευθύνες της για αυτήν την εξέλιξη. Το γεγονός ότι εν έτει 2023 δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίνε τη χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τυχαίο γεγονός ή αναμενόμενη απώλεια.

Απαιτείται να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς χειριστές, αλλά και να πάψει η εγκληματική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού που οδηγεί σε τέτοια γεγονότα. Δεν μπορεί να κρυφτεί ότι το επίμαχο σκάφος ήταν περίπου 50 ετών (κατασκευής της δεκαετίας του 1970), όπως άλλωστε όλος ο στόλος πτητικών μέσων που διαθέτει η χώρα μας, πέρα από εντελώς ανεπαρκής, είναι και απαρχαιωμένος.

Υπάρχουν ένοχοι και είναι η κυβέρνηση και συνολικά οι μνημονιακές πολιτικές, που έχουν καταδικάσει τις υποδομές και τον εξοπλισμό πυρόσβεσης στην διάλυση, την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που εξουθενώνουν τους εργαζόμενους, στο χειρισμό παμπάλαιων μέσων, χωρίς τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για τους χειριστές μέσα στις αποπνικτικές συνθήκες που εργάζονται. Αλλά και πολλά ερωτήματα προκύπτουν για την συντήρηση του στόλου και του επίμαχου σκάφους, η οποία είχε ανατεθεί σε γαλλική
εταιρεία με άγνωστα αποτελέσματα, και ιστορικό αστοχιών συντήρησης σε
άλλες χώρες.

Τα περιθώρια για την συνολική αλλαγή προτεραιοτήτων και πολιτικής έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Δύο νέοι είναι νεκροί στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους κατοίκους, σπίτια και τη φύση, ενώ ήδη πριν μπει ο Αύγουστος, το 2023 έχει ήδη καταγραφεί ως μία από τις πιο καταστροφικές χρονιές από την άποψη της καταστροφής δασών, οικοσυστημάτων, του κλίματος μακροπρόθεσμα, αλλά και σπιτιών και περιουσιών.

Η οργή, να γίνει αλληλεγγύη, να γίνει διεκδίκηση για να μπει τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στη διάλυση την πυροσβεστική και τις υπηρεσίες πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, χωρίς στοιχειώδεις πόρους, προσωπικό και υποδομές, και ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και την καταστολή, για τη χρηματοδότηση ιδιωτών και το χρηματισμό των ΜΜΕ.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά εκφράζει της θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών χειριστών, απαιτεί δικαιοσύνη και την άμεση λήψη μέτρων για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Το Γραφείο Τύπου 26.7.2023