ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 24/7, 19.30 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΑΣΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΚΤΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Για άλλη μια χρονιά, η Ελλάδα καίγεται και η Αττική υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες. Η μητρόπολη, που διαθέτει μόλις 0,92 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, αναλογία χειρότερη από πόλεις που βρίσκονται μέσα σε ερήμους, βλέπει τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου να εξαλείφονται συστηματικά. Ήδη οι δύο μεγάλες φωτιές στην Σαρωνίδα και στην Δυτική Αττική, έχουν εξαλείψει πάνω από 150.000 στρέμματα πρασίνου, ενώ το πανελλαδικό συνολικό άθροισμα των φετινών καμένων εκτάσεων (195.000 στρέμματα), προσεγγίζει ήδη το σύνολο των περσινών καμένων εκτάσεων (220.000 στρέμματα)! Οι καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες, αλλά και σε ζωικούς πληθυσμούς είναι τεράστιες.
Οι απόπειρες τις κυβερνήσεις να αποσείσει τις ευθύνες της, στη βάση της κλιματικής αλλαγής και των υψηλών θερμοκρασιών, δεν πείθουν κανέναν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα δεν κρύβονται, όσες φωτογραφίες αστυνομικών με παιδάκια και ζωάκια να δείξουν τα κανάλια των ολιγαρχών. Με 4.500 κενά στις οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσωπικό με υψηλό μέσο όρος ηλικίας λόγω προσλήψεων με το σταγονόμετρο και το 85% των οχημάτων ηλικίας άνω των 10 ετών, οι φωτιές που καίνε για μέρες δεν είναι φυσικό φαινόμενο! Αποτελούν το λογικό αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης που ποτέ δεν διέθεσε τα 1,7δις. που προπαγάνδιζε για την πυροπροστασία και τα ελάχιστα και ανεπαρκέστατα κονδύλια κατευθύνθηκαν κατά 80% για καταστολή πυρκαγιών και μόλις το 20% για πρόληψη! Την ίδια ώρα, η αναγκαία μεταφορά της Δασικής Υπηρεσίας που πολυδιαφημίστηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, έμεινε κενό γράμμα, αφού παραμένει απογυμνωμένη από μέσα και προσωπικό: χαρακτηριστικά στην περιοχή που κατακάηκε στην Δυτική Αττική, υπηρετούσαν μόλις 13 υπάλληλοι στο Δασαρχείο Αιγάλεω και 10 υπάλληλοι στο Δασαρχείο Μεγάρων!
Για την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνέχισε και εμβάθυνε την δασοκτόνα και περιβαλλοντοκτόνα πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η φύση είναι αποκλειστικά πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κερδοφορίας: από την «αξιοποίηση» της στο πλαίσιο του τουρισμού, μέχρι την καταπάτηση της για την εγκατάσταση Βιομηχανικών ΑΠΕ της ολιγαρχίας. Η Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) δεν είναι άμοιρη ευθυνών: μπορεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων πολιτικής προστασίας να μην συνοδεύτηκε με την κατάλληλη χρηματοδότηση, αλλά και τα ελάχιστα που μπορούν να γίνουν, δεν υλοποιούνται. Χαρακτηριστικά ο Πατούλης και η Περιφέρεια Αττικής δεν έχουν ακόμα προβεί στην μίσθωση βυτιοφόρων και μηχανημάτων έργου για την φετινή αντιπυρική περίοδο.
Πρέπει να μπει φρένο σε αυτήν την πολιτική! Η χώρα χάνει διαρκώς δάση και πράσινο, ενώ η πρωτεύουσα βαδίζει ταχύτατα προς την ερημοποίηση: οι φετινές φωτιές έχουν κατακάψει ήδη το 4% της συνολικής έκτασης της Περιφέρειας Αττικής (3.808.100 στρ.) και περίπου το 8% των συνολικών δασικών και χορτολιβαδικών της εκτάσεων (1.913.290 στρ.)!
Είναι άμεση η ανάγκη να διεκδικήσουμε πολιτική πρόληψης των καταστροφικών πυρκαγιών που όσο εντείνονται τα ακραία φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα γίνονται όλο και πιο συχνές:
- Στήριξη των πυρόπληκτων
- Άμεση ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσλήψεις και μέσα. Κάλυψη τώρα των κενών οργανικών θέσεων και μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών
- Ενίσχυση με μέσα και μόνιμο προσωπικό των δομών Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ.
- Ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση για έργα πρόληψης και εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης
Το Γραφείο Τύπου 22.7.2023