Η Περιφέρεια και η κυβέρνηση παρακολουθούν χιλιάδες στρέμματα να καίγονται

Η Αττική στις φλόγες: Η Περιφέρεια χωρίς εργολαβία βυτιοφόρων/ μηχανημάτων έργου για την αντιπυρική περίοδο και η κυβέρνηση παρακολουθεί χιλιάδες στρέμματα να καίγονται, με μοναδικό «αντιπυρικό εργαλείο» το 112

Η Αττική βαδίζει με γοργούς ρυθμούς προς την ερημοποίηση. Οι πυρκαγιές έχουν γίνει κανονικότητα και το όποιο πράσινο έχει απομείνει στην μητρόπολη καταστρέφεται ταχύτατα.

Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν μετατραπεί σε στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε Λουτράκι – Δερβενοχώρια, Κουβαρά, Πάνειο όρος, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι. Μόνο η φωτιά στη Σαρωνίδα που σβήστηκε, κατέκαψε περίπου 35.000 στρέμματα, σύμφωνα με το σύστημα EFFIS της Ε.Ε. και τις πληροφορίες του δορυφορικού συστήματος MODIS/SENTINEL 2.

Ήδη δεκάδες σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και στρέμματα δασικών εκτάσεων καίγονται ανεξέλεγκτα. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο καταφύγιο ζώων Fazoo farm στο Λαγονήσι χάθηκαν ήδη δεκάδες ζώα, αντιλαμβάνεται τον τελικό απολογισμό σε ζωικό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, αλλά και τα στελέχη της σε περιφέρειες και δήμους, έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη για την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης της επέκτασης της πυρκαγιάς σε τέτοια έκταση. Είναι προφανές ότι η στρατηγική του Υπουργείου «Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» εξαντλείται στο μήνυμα 112 για εκκένωση οικισμών προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Δεν εισακούονται καν οι επανειλημμένες παρεμβάσεις δασολόγων και επιστημόνων, αλλά και αξιωματικών της Πυροσβεστικής, που χαρακτηρίζουν τις τυφλές εκκενώσεις επιεικώς προβληματικές στο βαθμό που δεσμεύουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής από την οριοθέτηση των μετώπων των πυρκαγιών στην προστασία περιουσιών.

Οι καταγγελίες που έρχονται από όλες τις πλευρές για ελλιπή συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στις προσπάθειες πυρόσβεσης, με τις υδροφόρες να αγνοούνται, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της Διοίκησης Πατούλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την μίσθωση μηχανημάτων έργου για την αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινάει από την 1 Μαΐου! Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι στις 20 Ιουλίου (!!!). Με λίγα λόγια, όχι απλά δεν υπάρχουν τα αναγκαία μηχανήματα ενώ καίγεται η μισή Περιφέρεια Αττικής, αλλά πιθανότατα δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πριν τη λήξη του καλοκαιριού! 11 εκατομμύρια για τις ανάγκες της αντιπυρικής προστασίας θα ανατεθούν σε ιδιώτες, με το μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής αντιπυρικής περιόδου να έχει περάσει! 30 βυτιοφόρα, 3 φορτηγά και 10 μηχανήματα έργου απουσιάζουν από τις δυνάμεις της Περιφέρειας από την αιχμή της αντιπυρικής περιόδου, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς αποτελούν το φυσικό αντικείμενο της Σύμβασης που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ο Πατούλης λειτουργώντας ως «τροχονόμος» επιχειρηματικών συμφερόντων στην Αττική, αδιαφορεί πλήρως για τους πνεύμονες πρασίνου της τσιμεντούπολης, φτάνοντας στο σημείο να παραδέχεται την πλήρη αδυναμία πρόληψης και περιφρούρησης ακόμα και για τα πάρκα της Αθήνας, κλείνοντας τις ελάχιστες εστίες δροσιάς και σκιάς για τους κατοίκους της πόλης. Φαίνεται ότι η λογική της εκχώρησης των πάντων στον ιδιωτικό τομέα (με την ανάθεση της φύλαξης σε security, με τις εργασίες πρασίνου να δίνονται σε εργολάβους, με την παντελή απουσία εργασιών πρόληψης και εγκατάστασης πυροσβεστικών μέσων) δεν είναι απλά μοίρασμα κρατικών κονδυλίων σε ιδιώτες- αερητζίδες. Αδυνατεί ταυτόχρονα να παρέχει στους πολίτες την δυνατότητα να απολαύσουν τις ελάχιστες νησίδες πρασίνου της πόλης.

Οι διαρκείς αναφορές εκπροσώπων της ΝΔ στην κλιματική κρίση ως αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών ευθυγραμμίζονται με το παγιωμένο πλέον κυβερνητικό αφήγημα που αποδίδει κάθε εγκληματική αποτυχία της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε εξωγενή παράγοντα πλην της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών και τις φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, ο ρόλος των κυβερνήσεων δεν είναι να κάνουν διαπιστώσεις σαν παρατηρητές. Οι διαρκείς υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον επιτάσσουν επιχειρησιακό σχεδιασμό πρόληψης και πυροπροστασίας με στόχο τόσο την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέσει τους ή/και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης επέκτασης τους. Η πολιτική της εκμίσθωσης από ιδιώτες πτητικών μέσων που ενεργοποιούνται (εάν επαρκούν) για να καταστείλουν πυρκαγιές που μαίνονται ανεξελεγκτες είναι αποτυχημένη και καταστροφική.

Είναι εμφανές ότι η αναγκαία επαναφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Ενέργειας έγινε μόνο για τα μάτια του κόσμου και δεν έχει συνοδευτεί ούτε με στελέχωση, ούτε με χρηματοδότηση ούτε με τα αναγκαία μέσα για να υλοποιηθεί το αναγκαίο έργο της Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε την αποψιλωμένη Πυροσβεστική να δίνει υπεράνθρωπες μάχες βασιζόμενη μόνο στην προσπάθεια του προσωπικού της, που επιχειρεί σε περιοχές χωρίς εξοικείωση και γνώση του πεδίου, αφού οι πραγματικές αρμοδιότητες της περιορίζονται στο αστικό περιβάλλον. Οι περιβόητοι «Δασοκομάντος»  (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων- ΕΜΟΔΕ) που συστάθηκαν μετά τις καταστροφικές φωτιές της Εύβοιας, ούτε επαρκούν (μόλις 500 προσλήψεις), ούτε διαθέτουν τα αναγκαία μέσα.

Η πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον περιορίζεται στην πλήρη απορρύθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε αυτή αφορά την καταπάτηση των παραλιών και του αιγιαλού στο όνομα του τουρισμού, είτε αυτή αφορά την λεηλασία των βουνών για την εγκατάσταση Βιομηχανικών ΑΠΕ. Η προστασία της φύσης δεν είναι απλά σε δεύτερο πλάνο, δεν υφίσταται καν.

Οι εικόνες της αστυνομικής ΑΥΡΑΣ να επιχειρεί στις πυρκαγιές συμπυκνώνει την πολιτική της κυβέρνησης. Εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό καταστολής του λαού και προσλήψεις αστυνομικών, φραγκοδίφραγκα για την προστασία της φύσης και την πυρόσβεση.

Με συγκίνηση παρακολουθούμε την ανθρώπινη αλληλεγγύη κατοίκων και πολιτών, που σπεύδουν σε βοήθεια των συνανθρώπων τους για να σωθούν ζωές, δάση, σπίτια και ζώα. Η δύναμη αυτή της αλληλεγγύης, να γίνει δύναμη διεκδίκησης και αγώνα για να απαιτήσουμε να μπει ένα τέλος στην περιβαλλοντοκτόνο πολιτική που καταστρέφει ζωές και βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο.

Απαιτούμε πλήρη απολογισμό και καταγραφή των καταστροφών και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων.

  • Ενίσχυση της Περιφέρειας με χρηματοδότηση για ιδιόκτητα μέσα και μόνιμο προσωπικό Πολιτικής Προστασίας
  • Γενναία ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσλήψεις, εξοπλισμό και μέσα. Ενιαία υπηρεσία δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης
  • Πλήρη αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων χωρίς εξαιρέσεις – καμία παρέμβαση ή μετατροπή της χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις.

Δορυφορική αποτύπωση των πυρκαγιών από το Coperrnicus

ΠΗΓΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ