15η Ιουλίου αποφράδα ημέρα (του Θανάση Πετράκου)

  15η Ιουλίου αποφράδα ημέρα. Οι τρεις ημερομηνίες που έχουν σημαδέψει πολύ αρνητικά την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας.

Του Θανάση Πετράκου

  • 15 Ιουλίου 1965:

Το βασιλικό πραξικόπημα δια των αποστατών ανατρέπει την εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ.Παπανδρεου .Ο λαός ξεκινάει ανένδοτο αγώνα για την τήρηση της Συνταγματικής Νομιμότητας. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία θα διαρκέσουν επί 70 ημέρες .16/7 – 25/9 .Τα συνθήματα 114 και “Μητσοτάκη κάθαρμα ” αντιλαλούν στις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις επί 70 ημέρες

  • 15 Ιουλιου1974:

Η Αμερικανοκίνητη Χούντα των Αθηνών

δια των οργάνων της στη Μεγαλόνησο

(Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β’)

ανατρέπει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο

και εγκαθιστά κυβέρνηση «μαριονετών» υπό τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών. Η αμερικανική επεκτατική πολιτική και οι σύμμαχοί της –της ελληνικής χούντας συμπεριλαμβανομένης- θέλησαν να μετατρέψουν την Κύπρο σε πολεμικό ορμητήριό τους. Να θυμίσουμε πως οι ΗΠΑ απέφυγαν επιμελώς να καταγγείλουν το πραξικόπημα

Πέντε ημέρες αργότερα, οι Τούρκοι θα εισβάλουν στην Κύπρο και αρχίζει η κυπριακή τραγωδία η οποία 48 χρόνια μετά δεν έχει τελειώσει ….

  • 15 Ιουλίου 2015:.

Ψηφίζεται από 229 βουλευτές ( 120 του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι από τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ) η λεγόμενη συμφωνία Euro Summit και τα πρώτα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου τα οποία έγιναν ο πρώτος νόμος του 3ου Μνημονίου ο Ν 4334(ΦΕΚ 80/Α/16-07-2015).

31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαμε ΟΧΙ στο νέο μνημόνιο.

Στην ομιλία μου στη Βουλή μεταξύ των άλλων είχα τονίσει:

“Κύριε Πρόεδρε. Από το 1972 που εντάχθηκα στην Αριστερά, δεν έχω μάθει να υποδύομαι ρόλους, αλλά να πράττω, αυτό που κατά τη γνώμη μου υπαγορεύει η ευθύνη μου απέναντι στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα, απέναντι στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μου και οι αρχές μου.

Εκλέχτηκα με δέσμευση να υπερασπίσω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα κάνω ψηφίζοντας ΟΧΙ. Η ευθύνη μου είναι να πω ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτή την κατάπτυστη συμφωνία των οικονομικών δολοφόνων της Ευρώπης. Η ευθύνη μας είναι να πούμε όχι. Είναι καθήκον μας να καλέσουμε το λαό να στηρίξουν την ρήξη με αυτούς που θέλουν να καταργήσουν την Δημοκρατία.

Η ευθύνη μου λοιπόν και απέναντι στην Κυβέρνηση και στο κόμμα μου το ΣΥΡΙΖΑ, και στον ελληνικό λαό είναι να πω, ένα μεγάλο ΟΧΙ. Σε αυτή την κατάπτυστη συμφωνία, προϊόν ενός άθλιου εκβιασμού των οικονομικών δολοφόνων της ευρωζώνης.

Έχω υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που πρέπει να εκπροσωπεί η Αριστερά και κυρίως στη νεολαία, να πούμε ΟΧΙ. Δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον εκβιασμό. Γιατί, μόνο με το ΟΧΙ υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των λαϊκών τάξεων, των ανέργων και της νεολαίας.

Το ΟΧΙ είναι ενίσχυση και άνοιγμα προοπτικής και για την Κυβέρνηση και για το ΣΥΡΙΖΑ. Το ΟΧΙ είναι η πράξη που δεν δικαιώνει αυτούς που επί πέντε χρόνια επέβαλαν τα μνημόνια και εφάρμοζαν τις μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν σε 1,5 εκατομμύρια ανέργους και τα 2,5 εκατομμύρια φτωχούς.

Το ΟΧΙ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ελπίδα στον λαό .

Το λάθος μήνυμα, κατά τη δική μου γνώμη, είναι ότι εάν αποδεχτούμε τον εκβιασμό τότε σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι οι λαοί δεν μπορούν να τα βάλουν με τους ισχυρούς, τους εκβιαστές και τους δυνάστες.

Διότι αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας των ιδιωτικοποιήσεων, της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και της διάλυσης του ασφαλιστικού είναι μονόδρομος. Δεν δέχομαι λοιπόν να στείλω λάθος μήνυμα, ότι αυτά είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Πρέπει η Βουλή και όλοι οι Βουλευτές να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό. Είναι καθήκον μας να καλέσουμε τον λαό να στηρίξει τη ρήξη με αυτούς που επιδιώκουν να καταργήσουν τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και τη μετατροπή της χώρας μας σε μόνιμη αποικίας χρέους.

… Δεν δέχομαι, λοιπόν, να συμπράξω και να γίνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χλεύη αυτών που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια, αυτών που οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή το λαό με τις μνημονιακές πολιτικές.

Είχα τονίσει έγκαιρα εγώ και άλλοι συνάδελφοί στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, ότι δεν μπορεί να πηγαίνουμε με αφέλεια στις διαπραγματεύσεις και ότι έπρεπε να είχαμε και δεύτερο πλάνο εάν μας εκβιάσουν και μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό. Δυστυχώς, το επιτελείο που επεξεργαζόταν το πρόγραμμά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αρνήθηκε κάθε τέτοια σκέψη.

Επομένως, δεν έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη.

Το είπα, όπως το είπαν και άλλοι συνάδελφοί μετά την Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και επιμείναμε. Όμως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Υπήρξε μια επιμονή σε μια πορεία, που οδηγούσε σε πάση θυσία συμφωνία, πάση θυσία στο ευρώ. Όμως, αυτή η πορεία, οδήγησε σε αυτή την ταπεινωτική συμφωνία.

Το «όχι», λοιπόν, είναι, πράξη ευθύνης και προοπτικής…»

Υ.Γ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν στις 15 Ιουλίου του 2015 οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.

«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ