Θριαμβολογίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας με συμφωνία -πακέτο για ελεύθερη είσοδο Ιταλών τουριστών χωρίς καραντίνα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θριαμβολογίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας με συμφωνία -πακέτο για ελεύθερη είσοδο Ιταλών τουριστών χωρίς καραντίνα!

Κυβέρνηση και ΜΜΕ θριαμβολογούν για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ως μιας διπλωματικής επιτυχίας που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Η συμφωνία συνήφθη στη βάση της αρχής της  μέσης  γραμμής  και στηρίζεται στη συμφωνία του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Η συμφωνία αποτέλεσε μια επικύρωση ενός σημείου ισορροπίας μεταξύ των δύο χωρών, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Ιταλίας να πραγματοποιεί αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ. στην περίπτωση, που η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ.. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα θαλάσσιων ζωνών επί των νησιών, η συμφωνία επιδιώκει από την πλευρά Ελληνικής κυβέρνησης να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αναθεωρητικών επεκτατικών διεκδικήσεων της Τουρκίας  και την βάση για αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και την Αλβανία.

Αυτό που αποκρύπτεται μεθοδικά από την κυβέρνηση και τα απολύτως συστρατευμένα ΜΜΕ, είναι ότι η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ δεν ήρθε μόνη της, αλλά συνοδεύτηκε και από μία παράλληλη συμφωνία ‘πακέτο’ για την πλήρη απελευθέρωση της εισόδου Ιταλών τουριστών στην Ελλάδα, αίροντας οποιονδήποτε περιορισμό για καραντίνα μετά την είσοδο τουριστών! Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε με την επικύρωση της συμφωνίας πως «Η Ελλάδα αίρει από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς» και εξέφρασε την ελπίδα «οι Ιταλοί φίλοι μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές στη χώρα μας», προσθέτοντας έτσι την Ιταλία στις υπόλοιπες  χώρες, που μπορούν να στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα.

Για ακόμη μια φορά είναι πρόδηλος ο εντελώς προσχηματικός και επικοινωνιακός  χαρακτήρας της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η ίδια κυβέρνηση, που πέρασε εντός λίγων ημερών από το «Μένουμε Σπίτι» στην ταχύτατη επιστροφή στην «κανονικότητα» με το άνοιγμα επιχειρήσεων, ακόμη και σχολείων, σήμερα προχωρά στο κανονικό άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας και το τουριστικό «business as usual» χωρίς τις ελάχιστες εγγυήσεις για την προστασία του λαού από τυχόν νέα έξαρση της φονικής πανδημίας του κορονοϊού. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στηρίζει την πολιτική της στο επικοινωνιακό παιχνίδι των εμφανίσεων Χαρδαλιά και Κικίλια σε μέρη όπου εμφανίζονται αυξημένα κρούσματα, ενώ την ίδια στιγμή καταργεί και τα τελευταία μέτρα πρόληψης έναντι της εμφάνισης αυξημένων κρουσμάτων, στο βωμό του κέρδους των επιχειρήσεων και του τουριστικού προϊόντος. Ενός προϊόντος, που ειδικά στον τουριστικό κλάδο η ίδια κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ότι ούτε ψίχουλα δεν θα δουν από αυτό οι εργαζόμενοι, που έχουν αφεθεί έρμαια της απόλυτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της εργασιακής ανασφάλειας, των μαζικών απολύσεων.

Πως θα αποτρέψει η κυβέρνηση ένα ενδεχόμενο νέο κύμα διάδοσης του ιού με την μαζική εισροή τουριστών χωρίς καραντίνα, και μάλιστα από χώρες που παρουσίασαν στο προηγούμενο διάστημα ανεξέλεγκτη διάδοση στον πληθυσμό; Είναι προφανές ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν μπορούν επουδενί να εξασφαλίσουν την ελάχιστη προστασία του λαού και ότι η υποτιθέμενη κυβερνητική προτεραιότητα για την υγεία του λαού αποτελεί απλώς ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης για την προώθηση της πολιτικής της ατζέντας. Η σύνδεση δύο εντελώς άσχετων θεμάτων, της οριοθέτησης των ΑΟΖ και του ανοίγματος της εισόδου Ιταλών τουριστών χωρίς καραντίνα, σε μία κοινή διαπραγμάτευση είναι μία ακόμη απόδειξη του προσχηματικού χαρακτήρα της κυβερνητικής διαχείρισης για την πανδημία του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, καμία εγγύηση ειρήνης δεν αποτελεί η συμφωνία, που εντάσσεται ούτως ή άλλως στο ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικού προσανατολισμού των δύο χωρών στον ιμπεριαλιστικό ευρωαντλαντικό άξονα. Όπως δεν αποτέλεσε, άλλωστε, καμία εγγύηση ειρήνης η προηγούμενη σχεδόν πανομοιότυπη συμφωνία του 1977, που ασφαλώς και δεν απέτρεψε τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε θέατρο συγκρούσεων και όξυνσης  αναθεωρητικών επεκτατικών διεκδικήσεων και ανταγωνισμών , παρέλασης των μονοπωλίων για τον έλεγχο των εξορύξεων και της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο θαλάσσιο έδαφος και περιβάλλον.  Οι δύο χώρες συντάσσονται πλήρως με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για περαιτέρω όξυνση των επικίνδυνων ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που έχουν αναθερμανθεί από την ανακάλυψη και ενδεχόμενη δυνατότητα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η όξυνση των συγκρούσεων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών με τις διεκδικήσεις της Τουρκικής πλευράς είναι επικίνδυνη για τους λαούς, που δεν θα κερδίσουν τίποτε από τους σχεδιασμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των πολυεθνικών κολοσσών για εκμετάλλευση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Πολλώ μάλλον όταν σηματοδοτεί ακόμη πιο σκληρή ενσωμάτωση της Ελλάδας στον αντιδραστικό νατοϊκό άξονα Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου -Αιγύπτου και στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ, που τροφοδοτεί πολεμικούς ανταγωνισμούς τελείως ξένους με τα συμφέροντα των λαϊκών τάξεων.

Απόλυτη ταύτιση με αυτήν την ευρωνατοϊκή πολιτική έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που υποδέχτηκε, τη συμφωνία με διθυράμβους «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» χωρίς ίχνος κριτικής. Ούτε λέξη για την ανταλλαγή της συμφωνίας με την κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας από την διάδοση του κορονοϊού. Και ασφαλώς, ούτε λέξη για τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται, και τα οποία και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε ενεργητικά κατά την παραμονή του στο κυβερνητικό κέντρο.

Όσο η Ελλάδα είναι μέρος των σκληρών ιμπεριαλιστικών πολιτικών στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να υπηρετήσει ούτε να εξασφαλίσει συνθήκες συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, αλλά ούτε να εξυπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και της χώρας. Μόνο η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μπορεί να δείξει για τους λαούς τον δρόμο της ειρήνης.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

13/6/2020