Να αθωωθούν οι 6 διωκόμενοι της πορείας του Πολυτεχνείου του 2020

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 29/6/2023

ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΙ 6 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟΥ 2020

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/6, ΩΡΑ 9 Π.Μ.

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Λαϊκή Ενότητα-Α.Α. Θεσσαλονίκης καλεί όλους/ες την Παρασκευή 30 Ιούνη, στις 9.00΄π.μ. στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζεται η δίκη των 6 διωκόμενων από τους συλληφθέντες στην πορεία του Πολυτεχνείου το 2020. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών-διαδηλωτριών της πορείας του Πολυτεχνείου 2020.

Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020 έγινε σε καθεστώς της τετραήμερης απαγόρευσης των διαδηλώσεων απότισης τιμής στους αγωνιστές και στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, την οποία επέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. (με αφορμή την πανδημία) και της εφαρμογής παράλληλα του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Θυμίζουμε ότι, η κυβέρνηση της Ν.Δ. παραβίασε, κρυπτόμενη πίσω από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ (ο οποίος πήρε τυπικά την απόφαση), το άρθρο 11 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι,

Για την επιβολή αυτής της απόφασης, μόνον στην Αθήνα, έβγαλαν στους δρόμους 5.000 αστυνομικούς, drones, ελικόπτερα και αύρες, και την ημέρα του Πολυτεχνείου δε δίστασαν να ρίξουν βροχή από χημικά στους διαδηλωτές, να επιτεθούν σ΄ αυτούς και να κάνουν προσαγωγές και συλλήψεις, μοιράζοντας παράλληλα πρόστιμα των 300 ευρώ σε αυτούς που τόλμησαν να διαδηλώσουν για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, καθώς και 3000 ευρώ στο διαδηλωτή στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο θεώρησαν ως «διοργανωτή». Επίσης, στη Θεσσαλονίκη, μετά από βίαιη παρέμβαση των ΜΑΤ προχώρησαν σε 6 συλλήψεις, με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου» κτλ. και τώρα έχουμε τη συνέχεια της δικαστικής δίωξης των συλληφθέντων.

Δυο μέρες πριν, είχαν συλλάβει πέντε άτομα, τα οποία μοίραζαν φυλλάδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα οποία καλούσαν στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Είναι φανερό ότι η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, των κινητοποιήσεων, των αγώνων, όπως αποδείχθηκε και στα επόμενα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., μέχρι και σήμερα, με τους νόμους που ψήφισε περιορίζοντας δραματικά το δικαίωμα στην απεργία, στις διαδηλώσεις, στις κινητοποιήσεις, και με την εφαρμογή βίαιης καταστολής απέναντι στις περισσότερες κινητοποιήσεις (ενάντια στους φοιτητές που αγωνίζονται για να μη μπει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, στους απεργούς της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ κτλ.), είτε στέλνοντας στα δικαστήρια πολλούς αγωνιστές, όπως τους 6 συλληφθέντες στην πορεία του Πολυτεχνείου του 2020, αγωνιστές από το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, απεργούς για των οποίων τις απεργίες τα δικαστήρια αποφαίνονται ότι είναι παράνομες και καταχρηστικές και πάει λέγοντας.

Καθόλου τυχαία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας στην ίδια πολιτική, επέδωσαν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε δυνάμεις της Αριστεράς για αφισοκόλληση και διανομή πολιτικού υλικού, χρησιμοποιώντας ανυπόστατα, δήθεν περιβαλλοντικά και άλλα προσχήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα μορφή ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, για φίμωση της πολιτικής έκφρασης, που θέλει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου.

Η δίκη των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου πρέπει να μετατραπεί σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, σε βήμα υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών. Αυτές οι διώξεις δεν πρέπει να περάσουν και δεν θα περάσουν! Η δίκη πρέπει να μετατραπεί σε υπόθεση κάθε εργαζόμενου και νεολαίου, κάθε μαζικού φορέα, κάθε αγωνιστή, κάθε συλλογικότητας, κάθε δημοκράτη.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ 6 ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΝΗ, ΩΡΑ 09.00, ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Το Γραφείο Τύπου