Ανακοίνωση ΠΓ ΛΑΕ ΑΑ για εκλογές 2023

Ανακοίνωση ΠΓ ΛΑΕ ΑΑ για εκλογές 2023

Η Π.Γ. της ΛΑΕ ΑΑ ευχαριστεί τους πολίτες που μας στήριξαν στην εκλογική προσπάθειά μας για να μπει στη Βουλή η αγωνιστική, ανυπότακτη, οικολογική, πλουραλιστική ενωτική φωνή του ΜΕΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη.

Επίσης, ευχαριστούμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας, τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες μας, σε όλη την Ελλάδα για τον δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα που δώσαμε για τρεις μήνες μαζί.

Η επιβεβαίωση της νίκης της ΝΔ, ενός κόμματος του ακραίου κέντρου και της ακροδεξιάς, αυθεντικού υπηρέτη των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων, στις 21 Μάη και στις εκλογές στις 25 Ιούνη με το ίδιο ποσοστό (πάνω από το 40% επί των ψηφισάντων), χωρίς να έχει καμία φθορά από την εφαρμογή μίας ακραία ταξικής κυβερνητικής πολιτικής της, δίνει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη να κλιμακώσει την επιβολή αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, ξεπουλήματος των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και αυταρχισμού σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Η πρόθεσή της αυτή αποτυπώθηκε και στη συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο κρίσιμα για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών Υπουργεία ανατέθηκαν από τον Πρωθυπουργό σε στελέχη με ακροδεξιά προέλευση ή προσανατολισμό ή της ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης πτέρυγας της ΝΔ.

Εάν πάρουμε υπόψη και την άνοδο και είσοδο στη Βουλή ακροδεξιών κομμάτων με ναζιστικές, ρατσιστικές, οπισθοδρομικές ανορθολογικές αντιλήψεις, που από κοινού κατέγραψαν ποσοστό 13%, καθώς και τη μεγαλύτερη μετά το 1974 αποχή, κατανοούμε ότι στις εκλογές της 25ης Ιούνη αποτυπώθηκε ένας νέος πιο συντηρητικός έως αντιδραστικός συσχετισμός δυνάμεων, με εφεδρείες για  τη ΝΔ από τα δεξιά της, που από την ίδια και τον Πρωθυπουργό έχει εκληφθεί ως λευκή επιταγή για την όξυνση των αντιλαϊκών πολιτικών.

Οι διακηρυγμένες με διάφορους άμεσους ή έμμεσους τρόπους προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975, για να θεσπιστούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να συρρικνωθεί η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική προστασία, να απελευθερωθεί πλήρως η ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα δημόσιων κοινωνικών αγαθών σε ιδιωτικά συμφέροντα, ακόμα και να μεταβληθούν βασικά στοιχεία της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας  με μεταφορά νομοθετικών αρμοδιοτήτων της Βουλής στην κυβέρνηση, αναδεικνύουν την πρόθεσή της να αξιοποιήσει το νέο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων για να σαρώσει όλες τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Αλλά και το ίδιο το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2024 – 2026, που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποτυπώνει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές ενόψει  της επανεργοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας από 1-1-2024 για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή για αιώνια λιτότητα, προδιαγράφουν τις πολιτικές που θα προωθήσει η κυβέρνηση σε βάρος των εισοδημάτων και δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε και νέα πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με αυτά των εκλογών στις 21 Μάη. Η πτώση του σχετίζεται με την μνημονιακή στροφή του το καλοκαίρι 2015, που συνέβαλλε στη διάχυση στο λαό και τη νεολαία της συστημικής αντίληψης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, την εφαρμογή από την κυβέρνησή του από τον Σεπτέμβρη του 2015 έως το 2019 αντικοινωνικών μνημονιακών πολιτικών αλλά και την ουσιαστικά ανύπαρκτη αντιπολίτευση που άσκησε κατά τη διάρκεια της  θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες αλλαγές γίνουν στην ηγεσία του, δεν μπορεί να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ, διατήρησε την αύξηση των δυνάμεών του που είχε πετύχει στις εκλογές του Μάη. Για πολύ περισσότερους λόγους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κατεξοχήν συστημικό κόμμα δεν θέλει με κανένα τρόπο να ασκήσει και δεν θα ασκήσει αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Θα παίζει το ρόλο της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης όπως έκανε και με την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού είχε ψηφίσει το 70% των νομοσχεδίων της, ενώ έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή του να ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η εκλογική ενίσχυσή του ΚΚΕ είναι θετικό γεγονός, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να ανατρέψει το κατάμαυρο πολιτικό τοπίο που έχει προκύψει μετά τις εκλογές. Είναι ακίνδυνη για το σύστημα ψήφος διαμαρτυρίας, που διευκολύνει τη στρατηγική του KKE για την αναδιάταξη των συσχετισμών μέσα στην αριστερά και στο λαϊκό κίνημα, συνεχίζοντας την αντιενωτική πολιτική του στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και έναντι των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς.

Στις εκλογές δεν καταφέραμε να πετύχουμε τον εκλογικό μας στόχο για είσοδο του ΜΕΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη στη Βουλή, παρότι – ιδιαίτερα στις δεύτερες εκλογές – ήταν υπαρκτό το πολιτικό διακύβευμα εισόδου του ή όχι στη Βουλή.

Αυτό συνέβη, λόγω μετωπικής πολιτικής επίθεσης εναντίον μας της ΝΔ και όλων σχεδόν των δυνάμεων του οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, που διαστρέβλωναν, συκοφαντούσαν ή αποσιωπούσαν συστηματικά τις θέσεις μας. Ο αποκλεισμός μας από τα συστημικά ΜΜΕ με εντολή των ολιγαρχών – ιδιοκτητών τους, ιδιαίτερα στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η επικοινωνία και η εικόνα υποκατέστησαν στην πολιτική, ήταν πρωτοφανής. Κι αυτό συνέβη όχι μόνο γιατί το ΜΕΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη κατονόμασε τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας και τις διασυνδέσεις τους με το κυβερνητικό κέντρο, αλλά, κυρίως γιατί εξέφραζε πολιτικά το λαϊκό δημοψηφισματικό ΟΧΙ στα μνημόνια το καλοκαίρι του 2015 και την πεποίθηση ότι υπάρχει εναλλακτική στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.

Παρουσιάσαμε, όμως, και δικά μας λάθη και αδυναμίες, και υπήρξαν και άλλες αντικειμενικές και υποκειμενικές πολιτικές και κοινωνικές αιτίες που με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες θα συζητήσουμε και θα αξιολογήσουμε άμεσα στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ ΑΑ, το οποίο θα εκδώσει μία πιο αναλυτική απόφαση, και σε συνελεύσεις των οργανώσεων βάσης μας.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της ΛΑΕ ΑΑ μετά από συντριπτικά πλειοψηφικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της στην εκλογική συνεργασία ΜΕΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη ήταν σωστή πολιτική επιλογή ενταγμένη στα πλαίσια της στρατηγικής μας και της διακηρυγμένης πρότασης μας για κοινή δράση και πολιτική και εκλογική συνεργασία όλων των δυνάμεων της αντιμνημονιακής Αριστεράς. Αυτή η  συνεργασία μας θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί με απεύθυνση και στις άλλες δυνάμεις της αγωνιστικής Αριστεράς.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ήττα για εμάς, αλλά και για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Μια Βουλή χωρίς το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη και με όλες τις ακροδεξιές εκδοχές μέσα σε αυτή αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τους αγώνες των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, των φοιτητών, των μαθητών, των νέων για δημόσια παιδεία και δημοκρατία στο πανεπιστήμιο, το οικολογικό κίνημα και τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, τους αντιφασιστικούς και αντιρατσιστικούς αγώνες, τους αγώνες ενάντια στον πόλεμο και για την απεξάρτηση της χώρας από τον ευρωαμερικανικό ιμπεριαλισμό, από την τις διεκδικήσεις των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ενάντια στο σεξισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, γιατί μετέφερε μέσα σε αυτή τη φωνή και τις διεκδικήσεις τους, με σεβασμό στην αυτονομία τους.  Αποτελεί όμως και μία αρνητική εξέλιξη για όλη την Αριστερά, γιατί θα λείψει από τη Βουλή μια φωνή που θα εργαζόταν για την κοινή δράση και την ενότητα της αριστεράς.

Σε αυτό το σκηνικό, με αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς, είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις. Με την αναγκαία συζήτηση, αυτοκριτική, αλλά και με αποφασιστικότητα. Οι πολιτικές λιτότητας, αυταρχισμού, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, στη λαϊκή κατοικία, στα δημόσια κοινωνικά αγαθά και στο περιβάλλον, μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟΙΚΑ πολεμικά σχέδια, που θα προωθηθούν από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η αγωνιστική, ανυπότακτη, ενωτική αριστερά θα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. Η σημερινή πολιτική ηγεμονία της ΝΔ και η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι φυσικός νόμος. Θα αμφισβητηθούν από τα πραγματικά προβλήματα που οι πολιτικές τους προκαλούν στο λαό και τη νεολαία, στους δρόμους των αγώνων, αλλά και από την ικανότητα της αγωνιστικής αριστεράς να προβάλλει μία ριζοσπαστική και πειστική εναλλακτική πρόταση.

Είμαστε εδώ και προχωράμε, ξεκινώντας διαδικασίες ανασύνταξης και ανασυγκρότησης, με ανοιχτό πάντα κάλεσμα κινηματικής και πολιτικής συμπόρευσης στις αριστερές, ριζοσπαστικές δυνάμεις. Δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η αντίδραση, δε θα αφήσουμε ξανά το φασισμό να σηκώσει κεφάλι.

Ο αγώνας συνεχίζεται στους δρόμους και στις επόμενες πολιτικές μάχες των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ