Αγώνας για την Ζωή και το Περιβάλλον. Η περίπτωση του Βόλου

Καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πανδημία του SARS-CoV2 και στις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει ειδικά στην χώρα μας, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα απασχολεί όλο και πιο πολύ, την ελληνική κοινωνία. Το ζήτημα αυτό είναι το περιβάλλον και οι απειλή που δέχεται από μεγάλες εταιρίες και επιχειρηματικά συμφέροντα για χάρη του κέρδους. Το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για το περιβάλλον με την ονομασία NATURA, στην ουσία καταργεί τις προστατευμένες φυσικές περιοχές προσδίδοντάς τους μία ικανότητα “αξιοποίησης” με αποτέλεσμα, από την Ανατολική Μακεδονία έως την Κρήτη και από την Δυτική Μακεδονία έως το Νότιο Αιγαίο, να μοιράζει την “πίτα” σε ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα. Με πρωταγωνιστή τις ανεμογεννήτριες, που απειλούν να καλύψουν κάθε σπιθαμή ελευθέρου όρους  και νησιού, αλλά και την συνολική διαχείριση των σκουπιδιών με τα χρόνια προβλήματα των ΧΥΤΑ, σκιαγραφείται η μεγάλη εικόνα του κυβερνητικού σχεδιασμού για το περιβάλλον. Για ακόμα μια φορά, κοινωνικά δικαιώματα όπως η υγιής διαβίωση στην πόλη με καθαρό αέρα και νερό, η ελεύθερη πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον αλλά και το πολυετές ζήτημα για την ανακύκλωση των σκουπιδιών από το κράτος, ποδοπατούνται και γίνονται βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου.

Η απάντηση που έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα εκάστοτε τοπικά κινήματα κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Συνενώνοντας την πλειοψηφία του κόσμου που βλέπει τον τόπο του να κατακρεουργείται από τις επιτήδειες εταιρείες και ξεσηκώνεται, τα κινήματα αυτά έχουν σηκώσει μεγάλους και διαρκείς αγώνες. Με παλαιότερα παραδείγματα όπως αυτά του κινήματος της Κερατέας, της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής πανελλαδικά αλλά και τοπικά όπως η αντίσταση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας του Αναύρου και η επιτυχής προσπάθεια ένταξης των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE. Επίσης τα σχετικά πιο πρόσφατα κινήματα ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα και στην Τήνο, δείχνουν πως ο αγώνας για το περιβάλλον παίρνει πανελλαδικά χαρακτηριστικά.

Μία ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η πόλη μας ο Βόλος, καθώς δέχεται απανωτά χτυπήματα, αρχικά με την γνωστή σε όλους πια καύση σκουπιδιών από την πολυεθνική εταιρία LAFARGE-ΑΓΕΤ αλλά και την πιο πρόσφατη επίθεση, από την δημοτική αρχή του Μπέου αυτή τη φορά, στις Σταγιάτες Πηλίου και συγκεκριμένα στο νερό της πηγής Κρύας Βρύσης που απολαμβάνουν ελεύθερα συντηρώντας οι κάτοικοι του χωριού το δίκτυο υδροδότησης.

Από την αρχή του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών, με τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια στις 5/5/2018 αλλά και στις 15/3/2019 οι πολίτες του βόλου έδειξαν σθεναρή αντίσταση στο μεγάλο αυτό έγκλημα για την πόλη που διαπράττει μέχρι και σήμερα η LAFARGE-ΑΓΕΤ. Από την πρώτη στιγμή μέλη της ΛΑΕ και του Αριστερού Ρεύματος πρωτοστάτησαν σε αυτό τον αγώνα, όντας σε διαρκή επαφή με το κίνημα, ωθώντας το να πάρει όλο και πιο μαζικά χαρακτηρίστηκα και συμβάλλοντας ακόμα και στην διεθνή και ευρωπαϊκή ανάδειξή του στο ευρωκοινοβούλιο. Με τη συνεπή παρουσία του πρώην ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια, ο αγώνας για τον καθαρό αέρα και το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών, έφτασε μέχρι την ευρωβουλή με την σχετική επερώτηση που έκανε ο ίδιος, δίνοντας στο ζήτημα μια ιδιαίτερη βαρύτητα, αυτή δηλαδή που του αρμόζει φέρνοντας δύο επερωτήσεις μια για την καύση των σκουπιδιών από την LAFARGE-ΑΓΕΤ και μια για το θέμα των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη που μαζί με τον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, τέμνουν το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και αποτελούν έναν από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης, η δημοτική αρχή Μπέου θέλει να τις μετατρέψει σε αυτοκινητόδρομο. Ήδη από τότε είχε θέσει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα για τα σχέδια ίδρυσης μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου, εκφράζοντας την ανησυχία των Βολιωτών για την δημιουργία ενός εργοστασίου που θα έχει αποκλειστικό σκοπό να τροφοδοτεί με σκουπίδια και SRF την LAFARGE-ΑΓΕΤ. Στις 11/5/2020 εν μέσω πανδημίας, η δημοτική αρχή έφερε το θέμα υπό συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Με το δημαρχείο περιφρουρούμενο από δυνάμεις των ΜΑΤ, και φυσικά βρήκε μπροστά της μία μαζική αντίδραση από φορείς, συλλογικότητες και εργατικά σωματεία. Ο Νίκος Χουντής και τα μέλη της ΛΑΕ και του Αριστερού Ρεύματος Μαγνησίας δεν στάθηκαν μόνο εκεί. Αναγνωρίζοντας και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη, όπως αυτό της διαχείρισης του νερού από την ΔΕΥΑΜΒ και τον φόβο που υπήρχε για την ιδιωτικοποίησή της από την δημοτική αρχή, στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και υποστήριξαν την πάγια θέση τους για τον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τα κοινωνικά αγαθά όπως είναι το νερό.

Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά στέκεται βέβαια η δημοτική αρχή του Βόλου, με πρωταγωνιστή τον Μπέο και την ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκφράζει, θέλοντας να φιμώσει κάθε φωνή που αντιστέκεται στα σχέδια του, με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Με ένα απαράδεκτο υβρεολόγιο ο Μπέος χαρακτήρισε τους κατοίκους των Σταγιατών που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Στο στόχαστρο του τραμπούκου, υπηρέτη των πολυεθνικών και των ιδιωτικών συμφερόντων Μπέου μπήκε ακόμα και ο γνωστός καλλιτέχνης Αλκίνοος Ιωαννίδης που εδώ και πολύ καιρό στέκεται στο πλευρό των κατοίκων. Μεγάλη μερίδα των πολιτών αλλά και πολλοί καλλιτέχνες αντέδρασαν σε αυτές τις συμπεριφορές, με αποτέλεσμα εδώ και τρείς εβδομάδες να προκύπτουν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις στις Σταγιάτες αλλά και πολλές πορείες-διαμαρτυρίες στην πόλη του Βόλου. Ενθαρρυντικό βέβαια είναι που όλα αυτά τα κινήματα είτε για την καύση, είτε για τις Σταγιάτες είτε ακόμα και το κίνημα κατά της επέκτασης του δρόμου στην οδό Καραμπατζάκη, που έχει ως αποτέλεσμα το ξερίζωμα πολλών δένδρων της περιοχής, τείνουν να συναντηθούν διεκδικώντας το πλέον απλό και αυτονόητο, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν, η ΛΑΕ και το Αριστερό Ρεύμα Μαγνησίας στηρίζει κάθε προσπάθεια που εναντιώνεται στα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ καθώς οποιοσδήποτε άλλης προηγούμενης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) ή επόμενης κυβέρνησης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των εταιρειών και των δημοτικών αρχών νέων (Μπέου) ή παλαιότερων (Σκοτινιώτη, Μήτρου) που τα εφαρμόζουν. Με μία μαζική απάντηση, των φορέων, των συλλογικοτήτων, της νεολαίας και όλων των πολιτών του Βόλου θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην ζωή.

Καλούμε στο συλλαλητήριο το Σάββατο 13/6/20 που οργανώνουν πολίτες και συλλογικότητες ενάντια στη καύση σκουπιδιών, στις 6 μ.μ. στο Νοσοκομείο του Βόλου με κατάληξη στο εργοστάσιο της LAFARGE-ΑΓΕΤ.

Ας είμαστε όλοι εκεί.

Μπεφάνης Ορέστης (μέλος του Αριστερού Ρεύματος της ΛΑΕ Μαγνησίας)