Τα εύκολα είναι για άλλους, για εμάς είναι τα δύσκολα… (της Ιφιγένειας Βαλέντη)

22 Ιουνίου 2023
Ένα κομμάτι από την ομιλία μου στον Υμηττό.
Γιατί θα πρέπει να μπει το ΜέΡΑ25 Συμμαχία για την ρήξη στη Βουλή. Θα αναφέρω επιγραμματικά κάποιους λόγους:
Για να σπάσει η παντοδυναμία της νέας Δημοκρατίας που αυτό σημαίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, άρθρο 16 ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας που για να την ιδιωτικοποιήσουν την έχουν διαλύσει (πρόσφατα πέθαναν δυο έγκυες γυναίκες γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο), για να σταματήσει η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των πλειστηριασμών, για να μπει φρένο στις άνευ ορίου ιδιωτικές επενδύσεις στην χώρα μας οι οποίες την έχουν καταστήσει πόλο έλξης για το ξένο πλούσιο Κεφάλαιο και ότι συνεπάγεται αυτό για τον τόπο μας, για να μην ιδιωτικοποιηθούν βασικά αγαθά όπως το νερό, για να μην δούμε ισχυρότερη αστυνόμευση και καταστολή και για να αποφύγουμε μια μαύρη εικόνα της βουλής, ΝΔ ακροδεξιοί της ελληνικής λύσης, νίκη και το κίνημα “αγάπης” πλεύση ελευθερίας.
Θα πρέπει το Μέρα25 Συμμαχία για την ρήξη να μπει στη Βουλή για να υπάρξει αριστερή ριζοσπαστική οικολογική αντιπολίτευση.
Για να γίνει η φωνή της νέας γενιάς, να παλέψει για δημόσια δωρεάν παιδεία, δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς αστυνομία. Να παλέψει για την διασφάλιση μόνιμης σταθερής εργασίας με αξιοπρεπής μισθούς για όλους, εξίσωση μισθών και στα δύο φύλλα.
Για να δυναμώσει η φωνή που αντιτίθεται στο νόμο Τσιάρα, ένα εργαλείο σε πολλές περιπτώσεις απειλής και εκφοβισμού, για να γίνει η φωνή των γυναικών που ζουν υπό καθεστώς φόβου, να γίνει η φωνή της λοάτκι κοινότητας, και για να γίνει η φωνή που θα απαιτήσει να αναγνωριστεί επιτέλους ο όρος γυναικοκτονία επίσημα.
Για να υπάρξει στη Βουλή η φωνή των δρόμων, η φωνή των αγώνων, η φωνή των κινημάτων των διεκδικήσεων.
Για να υπάρξει στη Βουλή η φωνή που αντιτίθεται στους φράχτες που οδηγούν στη μετατροπή του Αιγαίου σε υγρούς τάφους.
Για να υπάρξει στη Βουλή η φωνή που θα υπερασπιστεί την πρώτη κατοικία. Έχουμε συντρόφους που ακόμη τρέχουν στα δικαστήρια.
Πρέπει να μπει στη Βουλή γιατί εμείς είμαστε ομάδα αλλά χωρίς προπονητή που αποφασίζει μόνος του, είμαστε ομάδα που συγκαλούνται όργανα και συναποφασίζουν. Και να πω κάτι επί του προσωπικού, χρησιμοποιήθηκε το όνομά μου όπως και το όνομα των συντροφισσών μου, από τη Ζωή Κωσταντοπούλου σε διάφορες εκπομπές για να δικαιολογήσει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της στις λίστες των ψηφοδελτίων της, λέγοντας ότι το ίδιο έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η οποιαδήποτε αλλαγή, έγινε μετά από τη σύγκλιση όλων των οργάνων και φυσικά μετά από απόφασή μας. Στην αριστερά δεν είναι αυτοσκοπός οι βουλευτικές καρέκλες ούτε η προσωπική προβολή και προσωπική επιτυχία αλλά η συλλογική. Τον ίδιο αγώνα θα δίναμε είτε από την πρώτη, είτε απ την τρίτη είτε απ την τελευταία θέση για να μπει το ΜέΡΑ25 Συμμαχία για την ρήξη στη Βουλή.
Θα ήθελα να ζητήσω από τον κόσμο κοιτάζοντας τον στα μάτια, να μας στηρίξει για να απαιτήσουμε ζωή με δικαιώματα και με αξιοπρέπεια
να μην αποφασίσουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς, για το μέλλον μας.
Θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια του σπουδαίου αγωνιστή Μανώλη Γλέζου
“Θα σκάψουμε τον δρόμο. Δεν έχουμε έτοιμο δρόμο, δεν θα κάνουμε επιλογή ανάμεσα σε δρόμους. Εμείς θα φτιάξουμε τον δρόμο που θα διαβούμε για να φέρουμε τον λαό στην εξουσία. Ο δρόμος της Αριστεράς είναι δύσκολος, δεν είναι εύκολος, αλλά εδώ σας θέλω. Τα εύκολα είναι για άλλους, για εμάς είναι τα δύσκολα…”.
Ιφιγένεια Βαλέντη
Υποψήφια στον Β3 Νότιο Τομέα Αθήνας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ