Φόρος τιμής στους 500 πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες της Πύλου (του Σταύρου Παπαϊωάννου)

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι,

στο σημείωμα αυτό και σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους 500 πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες της Πύλου, θα ήθελα να αναφερθώ στα αίτια δημιουργίας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Αρχικά θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η πιο φτωχή ήπειρος στον πλανήτη, η Αφρική, διαθέτει έναν τεράστιο πλούτο:

  1. Σ’ αυτήν ανήκει το 60% των αρδευόμενων εδαφών της Γής.
  2. Στο υπέδαφός της υπάρχου Ουράνιο, Χρυσός, Διαμάντια, Πετρέλαιο, Σπάνιες Γαίες κλπ.

Ας αναφέρω χαρακτηριστικά:  Οι χώρες του Σαχέλ και ιδιαίτερα το Μάλι και ο Νίγηρας, από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, διαθέτουν έναν απίστευτο ορυκτό πλούτο, στον οποίο κυριαρχεί το Ουράνιο, το οποίο όμως εκμεταλλεύεται η Γαλλία, εξασφαλίζοντας το 50% των αναγκών της. Για τους Γάλλους το Ουράνιο της περιοχής (και ιδιαίτερα του Νίγηρα) αποτελεί «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο».  Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται υπό την κατοχή του Γαλλικού στρατού, απέναντι στους αυτόχθονες Τουαρέγκ, οι οποίοι ονομάζονται τρομοκράτες διότι διεκδικούν την ελευθερία της χώρας τους.  Επίσης, ας θυμηθούμε πως η Ελληνική στρατιωτική συνδρομή που συμφωνήθηκε με τους Γάλλους, αφορά ακριβώς αυτή την περιοχή.  Ταυτόχρονα, ο Νίγηρας είναι και η χώρα με την μεγαλύτερη βρεφική και παιδική θνησιμότητα.

Νοτιότερα βρίσκεται η Άνω Βόλτα, μια πάμφτωχη χώρα, στην οποία ο μαρξιστής αξιωματικός, ο Τομά Σανκαρά έγινε Πρόεδρός της το 1983 και ένα χρόνο μετά την μετονόμασε σε Μπουργκίνα Φάσο (Χώρα των τίμιων ανθρώπων). Σε 4 χρόνια αναδιένειμε την γη των φεουδαρχών και κατάφερε να αποκτήσει η χώρα διατροφική αυτοτέλεια.  Φρόντισε για την υγεία του λαού, εμβολίασε τον πληθυσμό της, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μετατροπής των παραγκουπόλεων σε πόλεις με σύγχρονες κατοικίες. Κατασκεύασε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ κατοχύρωσε τα δικαιώματα των γυναικών.  Το 1987 δολοφονήθηκε από έναν συνεργάτη και φίλο του, στα πλαίσια ενός πραξικοπήματος.  ΟΙ πρώτες ενέργειες του νέου καθεστώτος ήταν να επαναφέρει το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, φανερώνοντας αυτούς οι οποίοι οργάνωσαν το εν λόγω πραξικόπημα… Έκτοτε, η φτώχεια και η ανεργία οδήγησε στη μετανάστευση πάνω από 3 εκατομμύρια κατοίκους!

Αντίστοιχα, η Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι, εκμεταλλευόμενη τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, είχε μια σημαντικότατη ανάπτυξη: Αναφέρω ενδεικτικά: Θεαματική μείωση του αναλφαβητισμού, πρόγραμμα κατοικίας για όλους, δημιουργία υποδομών, εξεύρεση νερού σε τμήματα της Ερήμου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας οικισμών στα μέρη αυτά. Εκεί δούλευαν ελληνικές εταιρείες με πολλούς έλληνες εργαζόμενους.  Η Δύση και ιδιαίτερα η Γαλλία του Σαρκοζί, ορεγόμενη το πετρέλαιό της, υποδαύλισε έναν εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο επενέβη με βομβαρδισμούς (2011).  Κέρδισε τα πετρέλαια αλλά διέλυσε τη χώρα, και μέχρι σήμερα συνεχίζει να είναι διαλυμένη.  Από εκεί που είχε «μετανάστες» Έλληνες, τώρα είναι η Λίβυοι που καταφεύγουν στην Ευρώπη.

Όμοιες είναι και οι ιστορίες της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, του Σουδάν, όπως επίσης και των χωρών της Λατινικής και της Νότιας Αμερικής που υπέφεραν τα πάνδεινα με τις αμερικανόπνευστες δικτατορίες του Σχεδίου Κόνδωρ.

Γι’ αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών που μετακινούνται προς την Ευρώπη δεν είναι μετανάστες αλλά πρόσφυγες. Είναι άνθρωποι και οικογένειες που δεν έχουν δυνατότητα να επιζήσουν στη χώρα που γεννήθηκαν. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές των απελπισμένων προς τον «ανεπτυγμένο» Βορρά είναι να μπορέσουν να γίνουν κύριοι της χώρας τους και να διαχειριστούν οι ίδιοι τον πλούτο της. Κανένας από τους λαούς αυτούς δεν έχει ανάγκη τους «πολιτισμένους» ληστές–προστάτες της Δύσης.

Όλα όσα αναφέρθηκαν αποδεικνύουν πως ο χαμός των 500 ανθρώπων στην Πύλο, καθώς και των χιλιάδων άλλων που χάθηκαν στις διάφορες διαδρομές των προσφύγων, αποτελούν ένα διαχρονικό έγκλημα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, που μπροστά στα κέρδη δεν διστάζουν να δημιουργήσουν εκατόμβες νεκρών.

Και έπειτα απ’όλα αυτά η Ελληνική Δεξιά είναι περήφανη που αποκρούει κάθε προσπάθεια περάσματος όλων αυτών των δυστυχισμένων.  Άλλωστε, σε αυτό οφείλεται και η απαράδεκτη αδράνεια των σωστικών μέσων στα ανοιχτά της Πύλου.  Βλέπετε, εάν είχαν μετεπιβιβάσει, ως όφειλαν, όλον αυτόν τον κόσμο από το υπέρ-υπερφορτωμένο αλιευτικό, θα έπρεπε να τους φέρουν στην Ελλάδα, πράγμα που δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν! Ταυτόχρονα, αυτό το θανατικό θα αποθάρρυνε τους επόμενους από το να αποτολμήσουν ένα τέτοιο ταξίδι.  Μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια!  Αλήθεια που πήγε η Ελληνική παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο ικέτης που φθάνει στην πόρτα σου είναι ιερό πρόσωπο;   Προφανώς και φταίνε οι δουλέμποροι.  Όμως, όπως και η Ευρώπη θησαυρίζει από τις νέο-αποικίες, έτσι θησαυρίζουν και οι δουλέμποροι.  Κι αν δεν υπήρχαν οι πρώτοι, δεν θα υπήρχαν ούτε οι δεύτεροι.  …

Τα παγκόσμια εγκλήματα που προξένησε και προξενεί ο Ιμπεριαλισμός δεν λύνονται μέσω ενός  αποϊδεολογικοποιημένου αγώνα της μορφής: ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε από τους απολογητές του Δυτικού Ιμπεριαλισμού.    Για το λόγο αυτό εμείς στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη είμαστε ξεκάθαρα και με απόλυτη συνέπεια ταγμένοι στη Ριζοσπαστική Αριστερά και στην υπόθεση της δημιουργίας του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα  με Δημοκρατία, Ελευθερία, Κοινωνική Αλληλεγγύη και Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.  Και στηρίζουμε ταυτόχρονα

  • τον αγώνα των λαών για να απελευθερωθούν από τον νεο-αποικιοκρατικό ζυγό και
  • το δικαίωμα των κατατρεγμένων αυτών (της Γης των κολασμένων) να αναζητούν μια πιο υποφερτή ζωή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που τους κατάκλεψαν τον πλούτο της χώρας τους, την ελευθερία τους και τη δυνατότητά τους για ζωή.

Και επειδή πρέπει να προτείνουμε και κάποια ανακουφιστικά μέτρα για το σήμερα, ζητάμε:

  • Την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
  • Έναν νέο σχέδιο διαχείρισης, υποδοχής και ένταξης των προσφυγικών πληθυσμών.
  • Να μπει ένα τέλος στις παράνομες επαναπροωθήσεις.
  • Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το προσφυγικό.

Σταύρος Παπαϊωάννου  – Υποψήφιος Βουλευτής με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη