Εκλογές Ιουνίου 2023: Παραμορφωτικός καθρέφτης και πραγματικότητα (της Δέσποινας Σπανού)

Εκλογές Ιουνίου 2023: Παραμορφωτικός καθρέφτης και πραγματικότητα

Της Δέσποινας Σπανού

Βαδίζουμε στις δεύτερες εκλογές μέσα στο 2023 και δυστυχώς η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων ουδόλως ασχολείται με τα ουσιαστικά προβλήματα του λαού, αντιθέτως υπάρχει ένας παραμορφωτικός καθρέφτης της πραγματικότητας. Οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση αφορούν τα μνημονιακά κόμματα, αλλά κυρίως τα ελεγχόμενα από τους ολιγάρχες ΜΜΕ. Είναι πραγματικό τρομερό το πώς τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και διαμορφώνουν εκλογική συνείδηση στους ψηφοφόρους. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει και διαχρονικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, δύο μήνες μετά το 62% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, δεν εκπροσωπήθηκε κοινοβουλευτικά στις εκλογές η Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα που συγκροτήθηκε από βουλευτές και στελέχη, που δεν ψήφισαν το μνημόνιο και αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσωπήθηκε η Ένωση Κεντρώων, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια στις εκλογικές καθόδους του λοιδορείτο. Η ίδια προσπάθεια από τα ΜΜΕ γίνεται και τώρα. Παρουσιάζονται κόμματα χωρίς πρόγραμμα, μόνο με αόριστα συνθήματα, προβάλλονται από τα ΜΜΕ και καταγράφουν σε σχέση με  το περιεχόμενό τους αξιοσημείωτα ποσοστά.

Αλήθεια τι σημαίνει το «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά» το σύνθημα της κ. Κωνσταντοπούλου; Πώς επιτυγχάνεται το μπροστά, με τί μέτρα και τί προτάσεις; Το σύνθημα αυτό χρησιμοποίησε και ο Μακρόν στη Γαλλία και χρησιμοποιεί επίσης ο Βασίλης Λεβέντης και τώρα στην Ελλάδα.

Αντιθέτως το κόμμα, που εξέφρασε συγκεκριμένες θέσεις, που δίνουν λύσεις σε προβλήματα, όπως το Μέρα25 – Συμμαχία για τη Ρήξη δαιμονοποιήθηκε. Ο περιορισμός των ληστρικών δυνατοτήτων των Τραπεζών, μεταφράστηκε ως κλείσιμο των Τραπεζών, καλλιεργώντας τον φόβο και αποκρύπτοντας, ότι οι Τράπεζες ληστεύουν κυριολεκτικά τους Έλληνες πολίτες, συγκεντρώνοντας τεράστια κέρδη για τους τραπεζίτες (μόνο για το 2022 ήταν 3,7 δις τα κέρδη των 4 συστημικών τραπεζών).

Η αλήθεια όμως είναι πάντα εδώ και δείχνει την πραγματικότητα.

  • Επί ημέρες ολόκληρη η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από τη Πύλο. Κηρύχθηκε εθνικό πένθος, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την θλίψη τους, που όμως αποτελεί σκέτη υποκρισία. Τα συνεχή ναυάγια και ο θάνατος στο Αιγαίο, είναι αποτέλεσμα πολέμων και φτώχειας, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τον τόπο τους και να αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, η οποία όμως απαγορεύει την ασφαλή πρόσβαση, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πνίγονται στη Μεσόγειο ή να στοιβάζονται σε διάφορα Hot Spot στα νησιά, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Το εξοργιστικό είναι ότι κηρύσσουν εθνικό πένθος, αυτοί που υπέγραψαν τις ευρωπαϊκές συνθήκες (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και ευθύνονται για τα πολύνεκρα εγκλήματα στη Μεσόγειο, αντιθέτως κόμματα, όπως το Μέρα25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, που προτείνει την ασφαλή δίοδο για πρόσφυγες και μετανάστες προς τις χώρες που επιθυμούν (διότι έτσι μόνο θα σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα), αντιμετωπίζονται ως προδότες από τα καλοζωϊσμένα ΜΜΕ!
  • Παρουσιάζεται μια εξωπραγματική εικόνα της οικονομίας και της κοινωνίας. Πανηγυρίζουν για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που ούτως ή άλλως δεν επαληθεύονται από τον ΟΟΣΑ (προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,2 για το 2023 και 1,9 για το 2024). Όχι μόνο λένε ψέματα, αλλά αποκρύπτουν τις νέες αυξήσεις στα τρόφιμα (12%), τη νέα αύξηση στο φυσικό αέριο (23%), την επάνοδο από 1/10/2023 της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που φθάνει στο 3,5%, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και τα κόκκινα δάνεια. Ήδη πάνω από 50.000 νέοι πλειστηριασμοί προβλέπεται ότι θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου!
  • Αποκρύπτουν ότι συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και την προεκλογική περίοδο. Θεωρούν ότι ξεχάστηκε το έγκλημα στα Τέμπη και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Μετά την Ηγουμενίτσα και ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου μεταβιβάζεται στη Ιταλική εταιρεία Grimaldi. Ξεπουλιούνται βασικές υποδομές της χώρας αντί «πινακίου φακής». Ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου πωλείται για 80 εκ. €, δηλαδή για τα έσοδα λίγων χρόνων!
  • Προετοιμάζεται η αντισυνταγματική αναθεώρηση, με στόχο την συνταγματική κατοχύρωση του νεοφιλελευθερισμού, το κτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την κατάργηση των διατάξεων περί εθνικοποιήσεων, την συνταγματική κατοχύρωση φορολογικών κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, την κατάργηση διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό των οικονομικών εσόδων των ΟΤΑ, την καθιέρωση, όχι μόνο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και εγκατάστασης ξένων πανεπιστημίων κ.ά. Σε όλα αυτά υπάρχει απάντηση, εκφράστηκε και πριν τις εκλογές του Μαΐου, εκφράζεται και τώρα.

Κατοχύρωση εργασιακών, δημοκρατικών, κοινωνικών δικαιωμάτων, κτύπημα της ακρίβειας με κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης, και δραστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Όλα αυτά υπάρχουν στο πρόγραμμα του Μέρα25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, πολεμήθηκαν γιατί θίγουν συμφέροντα, η υλοποίησή τους όμως είναι αναγκαία για την επιβίωση του λαού. Το Μέρα25 – Συμμαχία για τη Ρήξη με αυτές τις προτάσεις θα αναπτύξει ριζοσπαστική αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή και μέσα από κοινωνικούς αγώνες.

Η εκπροσώπησή του επιβάλλεται, αποτελεί απάντηση στην πολιτική Μητσοτάκη και ουσιαστική προϋπόθεση για τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της Ν.Δ.!

Απέναντι λοιπόν στην παντοδυναμία και στην κοινωνική αναλγησία  Μητσοτάκη, στις 25, Μέρα25 – Συμμαχία για τη Ρήξη!

Δέσποινα Σπανού είναι πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέλεχος της ΛΑΕ – ΑΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ