Η ΕΕ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζουν το δόγμα Πλεύρη: Εγκληματούν στα σύνορα για να «μην έρθουν πολλοί» στην Ευρώπη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  ΕΕ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζουν το δόγμα Πλεύρη: Εγκληματούν στα σύνορα για να «μην έρθουν πολλοί» στην Ευρώπη

Η μη διάσωση των επιβατών του σαθρού πλοιάριου στα ανοιχτά της Πύλου, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους από πνιγμό πάνω από 600 πρόσφυγες συνάνθρωποι μας, μεταξύ αυτών και περίπου 100 παιδιά, συνιστά ένα διαρκές και επαναλαβανόμενο έγκλημα τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων που στηρίζουν την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας,  τις συμφωνίες με τους δουλέμπορους πολέμαρχους της Λιβύης, αλλά και τους Κανονισμούς του Δουβλίνου, οι οποίοι εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης άφιξης τους.  Μέσω αυτών των συμφωνιών, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας που επέβαλαν από κοινού οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στον πλανήτη, εμποδίζονται να φτάσουν σε ασφαλές ευρωπαϊκό έδαφος και οικοδομείται ένα κανιβαλικό ρατσιστικό αφήγημα, το οποίο περιφρονεί βαθιά την ανθρώπινη ζωή, την συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο για την προστασία των προσφύγων. Αυτή την κανιβαλική αντίληψη προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ανέδειξε σε κορυφαίο υπουργό της τον Θ. Πλεύρη, ένα στέλεχος της που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι «θέλουμε νεκρούς» πρόσφυγες στα σύνορα.

Η FRONTEX, μηχανισμός της ΕΕ για την αποτροπή της διαφυγής των προσφύγων στην Ευρώπη – Φρούριο, συμμετέχει ενεργά σε αυτό το έγκλημα. Είναι αυτή που εντοπίζει τα σκάφη των προσφύγων και μετά αφήνει το Λιμενικό να κάνει την «βρώμικη δουλειά» των παράνομων  «επαναπροωθήσεων», που σε πάρα πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε πολύνεκρα προσφυγικά ναυάγια σε όλη την Μεσόγειο. Είναι αυτή που καταδιώκει, μαζί με το λιβυκό και το ιταλικό ή ισπανικό Λιμενικό τις βάρκες των προσφύγων που επιχειρούν να ξεφύγουν από τα απερίγραπτα βασανιστήρια των εμπόρων σκλάβων στην Λιβύη. Και πολλές φορές, πράγματι, οι πρόσφυγες προτιμούν να πεθάνουν από πνιγμό, παρά να υποστούν τον παραδειγματικό μαρτυρικό θάνατο που τους επιφυλάσσει μία επιστροφή τους στην Λιβύη.

Σε αυτό το έγκλημα δεν θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι/ες. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το χρωστάμε στα χιλιάδες παιδιά, στις γυναίκες και άντρες που σκοτώθηκαν στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της Ευρώπης, γιατί προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον όλεθρο που οι πολιτικές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ δημιούργησαν γι’ αυτούς.

Στηρίζουμε την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας (Κυριακή 18/6) προς τα γραφεία του Λιμενικού και της FRONTEX στον Πειραιά, με προσυγκέντρωση στις 4.30 μμ, μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ΗΣΑΠ.

Το Γραφείο Τύπου 17.6.2023