Τα κέρδη καμιάς Elpedison δεν είναι πάνω από τις ζωές μας

Θεσσαλονίκη 15/6/2023

«Τα κέρδη καμιάς Elpedison δεν είναι πάνω από τις ζωές μας»

Παρέμβαση της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας» στην ΠΕΔΚΜ

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας παραβρέθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ αποτελούμενη από τη Χαραλαμπίδου Δέσποινα, επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακή σύμβουλο της Π.Κ.Μ. και τη Σουλτανίδου Χριστίνα, μέλος της Γραμματείας της παράταξης.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση του φλέγοντος θέματος, που αφορά την τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης πλωτής πλατφόρμας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Θερμαϊκό κόλπο, εκφράζοντας την κάθετα αρνητική θέση της παράταξης, δεδομένου ότι η εγκατάσταση αυτή πρόκειται να γίνει μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο, και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 3,5 χιλ.) από την ακτή, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων σε περίπτωση ατυχήματος, και θα επιφέρει μόλυνση και καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας μέσα στο θαλάσσιο κόλπο. Επίσης, έθεσε και το ζήτημα της, τουλάχιστον περίεργης, αν όχι και παράτυπης, λειτουργίας της ΡΑΑΕΥ, σε ότι αφορά την αρχική άδεια της εγκατάστασης.

Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι Δήμαρχοι, κυρίως του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, επισήμαναν το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν για την αρχική άδεια που δόθηκε στην Elpedison για την κατασκευή της πλατφόρμας, ενώ τους ζητείται τώρα, από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων η γνώμη τους για την τροποποίηση της άδειας, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα και δεύτερου πλοίου, το οποίο θα ξεφορτώνει το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην πλατφόρμα. Έτσι, ενώ γνωρίζουν για την επικινδυνότητα της εγκατάστασης της πλατφόρμας, δεν έχουν καμιά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάστασή της, προκειμένου να συζητήσουν, όπως θάπρεπε, στα Δημοτικά Συμβούλια το ζήτημα

Είναι θετικό ότι, το τόσο κρίσιμο αυτό ζήτημα για τις ζωές των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και όλων των περιοχών γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο, αλλά και για τις βιοποριστικές εργασίες πολλών επαγγελματιών, όπως των μυδοκαλλιεργητών, συζητήθηκε στην ΠΕΔΚΜ, και ότι οι αιρετοί δήμαρχοι τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντί του, προστατεύοντας έτσι τους κατοίκους των περιοχών, που είναι ένα από τα ύψιστα καθήκοντά τους.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, και δεν έθεσε το ζήτημα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα, παρά το αίτημα που κατέθεσε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, με πλήρη περιγραφή των αρνητικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση της πλατφόρμας.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, μέσα και έξω από τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιδιώκοντας να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα στην πόλη, αλλά και στις γύρω περιοχές που βρέχονται από το Θερμαϊκό κόλπο, ανάλογο με αυτό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, προκειμένου να μην εγκατασταθεί η πλατφόρμα LNG στο Θερμαϊκό κόλπο. 

Το γραφείο Τύπου

https://anypotaktidimokmak.blogspot.com/

https://www.facebook.com/anypotakti.dimokratiki.makedonia/

Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 64, 3ος όροφος, γραφείο 36, ΤΚ 54627

Τηλ.: 2313319274 FAX: 2313319272 κινητό : 6972470577