Καμένη γη για τη δημόσια υγεία, υπερκέρδη για την ολιγαρχία.

Ανακοίνωση ΜέΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

Μια 19χρονη κοπέλα, έγκυος πριν τον 9ο μήνα κύησης, από τη Νέα Μάκρη, είναι νεκρή. Όπως κατήγγειλε η οικογένεια της, το ασθενοφόρο που κάλεσαν έφτασε με καθυστέρηση 5 ωρών, ενώ παρά τη σοβαρότητα του περιστατικού την οδήγησε σε Κέντρο Υγείας της περιοχής και όχι σε κάποιο από τα μεγάλα Νοσοκομεία της Αττικής.

Το τραγικό αυτό συμβάν έρχεται να προστεθεί μετά τον τραγικό θάνατο 63χρονης γυναίκας στην Κω, που ξεψύχησε πάνω σε καρότσα οχήματος που τη μετέφερε στο νοσοκομείο, αφού το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού δεν ήταν διαθέσιμο.

Πρόκειται για το πραγματικό πρόσωπο της διάλυσης του δημοσίου συστήματος υγείας μετά από τρία καταστροφικά μνημόνια, που άφησαν το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ παντελώς υποστελεχωμένα, χωρίς επαρκή ασθενοφόρα, εξοπλισμό και υποδομές.

Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό μεταναστεύουν ή καταρρέουν από την εξάντληση και τις απάνθρωπες συνθήκες. Το σύστημα υγείας στην περιφέρεια και τα νησιά είναι υποτυπώδες και βασικές ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού μένουν ακάλυπτες. Ενώ την ίδια ώρα που επιδοτούνταν εν μέσω πανδημίας οι ιδιώτες κλινικάρχες, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα σημείωνε αρνητικό ρεκόρ, αυξημένη κατά 12,3% με 20.000 θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Το ότι καθυστερεί επί πέντε ώρες να βρεθεί ασθενοφόρο για να μεταφέρει μια έγκυο κοπέλα δίπλα στην πρωτεύουσα, αρκεί για να καταδειχθεί ο κίνδυνος που συνιστά για τους πολίτες η διάλυση του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, ένα νησί όπως η Κως, με πάνω από 37.000 κατοίκους και ξέφρενη τουριστική δραστηριότητα, εξυπηρετείται από ένα και μοναδικό ασθενοφόρο και δύο διασώστες. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, υπερκέρδη για τα ολιγαρχικά παράσιτα, καμένη γη για τη δημόσια υγεία και τις πιο βασικές ανάγκες της κοινωνίας.

Κι όλα αυτά, την ώρα που οι δαπάνες για την Υγεία σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο 2024-2027 θα μειώνονται κάθε έτος σε σχέση με το 2023: -9,28% το 2024, -9,05% το 2025, -9,19% το 2026 και -14,02% το 2027. Ενώ σε πραγματικές τιμές η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς ακόμα και η αισιόδοξη εκτίμηση του ΥπΟικ μιλάει για πληθωρισμό 2% για κάθε χρόνο, μέχρι το 2027!

Αυτό είναι το κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθεί να αποκρύψει τόσο η ίδια, όσο και οι μηχανισμοί της ολιγαρχίας που την στηρίζουν! Την στιγμή που ποινικοποιούν, κιόλας, την παραμικρή αναφορά σε φορολόγηση των ακόμα και των υπερκερδών της ολιγαρχίας και σε αναδιανεμητική φορολογία προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν λένε κουβέντα για τον νέο γύρο λιτότητας που φέρνει η επαναφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά από 3 χρόνια “δημοσιονομικής χαλάρωσης” λόγω πανδημίας και πολέμου.

Το ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη αγωνίζεται στο πλευρό των γιατρών, των υγειονομικών και των κοινωνικών κινημάτων και διεκδικεί γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, στελέχωση με γιατρούς και ενίσχυση του εξοπλισμού, ασθενοφόρων, υποδομών.

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας αύριο Πέμπτη στις 12:30.

Το Γραφείο Τύπου 7.6.2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ