Οι πολιτικές της κυβέρνησης δολοφονούν στο Αιγαίο και στον Έβρο

A dinghy boat with 27 refugees and migrants from Democratic Republic of the Congo and Gambia arrive on a shore following a rescue by NATO warship in northern island of Lesbos, Greece on February 29, 2020. / Βάρκα με 27 πρόσφυγες και μετανάστες από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Γκάμπια φτάνει σε παραλία έπειτα από διάσωση που πραγματοποίησε πολεμικό πλοίο στη βόρεια Λέσβο, 29 Φεβρουαρίου 2020.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης δολοφονούν στο Αιγαίο και στον Έβρο

Εννέα ακόμα νεκροί από το προσφυγικό ναυάγιο Β.Α. της Μυκόνου ήρθαν να προστεθούν στην ανθρώπινη εκατόμβη που θυσιάζεται τακτικά στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο, αλλά και στον Έβρο.  Η ευθύνη γι’ αυτούς τους πνιγμούς αθώων ανθρώπων, που το μόνο «έγκλημα» τους ήταν να αναζητήσουν ασφάλεια στην Ευρώπη από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ακραία φτώχεια που απειλούσε την επιβίωση τους, ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις που υιοθέτησαν την συμφωνία της ΕΕ – Τουρκίας και τους κανονισμούς του Δουβλίνου, παραβιάζοντας πλήρως το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Η ΝΔ παρουσιάζει αυτούς του αγωνιώδεις θανάτους ως «επίτευγμα» και καμαρώνει για την μείωση των προσφυγικών ροών, υλοποιώντας με υπέρμετρο ζήλο τον ρόλο που της έχει ανατεθεί από την ΕΕ: να απωθεί και να εγκλωβίζει τους πρόσφυγες για να προστατεύει, μαζί με την Τουρκία, τα  εξωτερικά τείχη της Ευρώπης – Φρούριο.  Εφαρμόζοντας έμπρακτα την τακτική που πρότεινε ο βουλευτής και πρώην (πιθανότατα και μέλλων) υπουργός της, Αθ. Πλεύρης, σύμφωνα με τον οποίο χρειαζόμαστε «αίμα στα σύνορα» για να αποτραπεί το δικαίωμα των προσφύγων να μετακινηθούν. Σε τέτοιον μάλιστα βαθμό ώστε ο ακροδεξιός κυνισμός της να προκαλεί ακόμα και διεθνείς αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση του βίντεο που διαψεύδει περίτρανα τον κυβερνητικό ισχυρισμό για ανυπαρξία των παράνομων “pushbacs” που εφαρμόζει τακτικά το Λιμενικό.

Αυτές οι απάνθρωπες πρακτικές είναι δομικό στοιχείο της πολιτικής της ΝΔ. Γιατί πάνω στα νεκρά κορμιά παιδιών, γυναικών και ανδρών, χτίζει το ρατσιστικό αφήγημα της ότι υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που είναι «λαθραίες». Και αυτό δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά το σύνολο της αντίληψης της για την κοινωνία.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, καταγγέλλοντας με αποτροπιασμό και οργή τις πολιτικές που προκαλούν τους θανάτους των προσφύγων, θα συνεχίσει να βρίσκεται στους δρόμους μαζί με όλες τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες για να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, σε μία ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή για όλες και για όλους. Γιατί για εμάς, καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι λαθραία.

Το Γραφείο Τύπου 30.5.2023