Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η παντοδυναμία της Δεξιάς δεν είναι δεδομένη (της Δέσποινας Σπανού)

Εκλογές 21ης Μαΐου 2023

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η παντοδυναμία της Δεξιάς δεν είναι δεδομένη.

Της Δέσποινας Σπανού

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου 2023 ήταν μια οδυνηρή έκπληξη. Η συνολική άνοδος της Δεξιάς και το συνολικό αποτέλεσμα, μόνο με αυτό του 1974 μπορεί να συγκριθεί, αλλά τότε υπήρχαν και οι μεταδικτατορικές ειδικές συνθήκες. Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και ο Μητσοτάκης, ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, κατάφερε μετά από 4 εφιαλτικά χρόνια να αυξήσει ποσοστό και ψήφους, κάτι που δεν το είχαν πετύχει οι προηγούμενοι θεωρούμενοι μεγάλοι, π.χ. Κ. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου.

Η μεγάλη νίκη της Ν.Δ. συνοδεύτηκε και από μία μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε, ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση, 20 μονάδες, δηλαδή συνέβη το πρωτοφανές, η κυβέρνηση ενισχύθηκε και η αντιπολίτευση κατέρρευσε. Που οφείλεται αυτό;

 l Η πανδημία και η απομόνωση των ανθρώπων συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς. Η ενημέρωση μόνο μέσω της τηλεόρασης, απόλυτα ταυτισμένης και υποστηρικτικής της κυβέρνησης, οι παροχές προς τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά την διάρκεια της καραντίνας, μικρές μεν αλλά απόλυτα αναγκαίες για εκατομμύρια ανθρώπους που σταμάτησαν να εργάζονται, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ, είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την εντύπωση ότι η κυβέρνηση παρά τους 37.000 νεκρούς από την πανδημία, έκανε ότι μπορούσε για την αντιμετώπισή της, αλλά και την ανάπτυξη του φόβου για την ασθένεια, για τον συνάνθρωπο για την επόμενη καταστροφή και ο φόβος είναι καταλυτικός και καθορίζει κοινωνικές συμπεριφορές.

l Η τεράστια στήριξη στην κυβέρνηση από ΜΜΕ, ανάλογη της οποίας δεν έχουμε δει την μεταπολιτευτική περίοδο, οι ιδιοκτήτες των οποίων εμπλεκόμενοι σε διάφορες δραστηριότητες, έχουν λάβει τρομακτικά ποσά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και μέσω της λίστας Πέτσα. Από την λίστα Πέτσα πήραν χρήματα, ακόμη και έντυπα και ιστοσελίδες «μαϊμού», το συνολικό δε ποσό που δόθηκε ξεπερνά τις χρηματοδοτήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας!

l Οι διάφοροι ολιγάρχες πήραν από το Ταμείο Ανάκαμψης 17,8 δις σε ενισχύσεις και 12,7 δις σε δάνεια για διάφορα «έργα»! Τα χρήματα αυτά επιβαρύνουν το Δημόσιο χρέος, αφού συνοδεύονται από δάνεια που αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο και τα οποία φυσικά θα πληρώσουμε σε λίγα χρόνια.

l Οι ολιγάρχες της ενέργειας κέρδισαν 8,2 δις σε 18 μήνες! Μόνο η Μότορ Όιλ του Βαρδινογιάννη είχε κέρδη 1,7 δις το 2022, οι 150 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες κατέγραψαν λειτουργικά κέρδη 14 δις και καθαρή κερδοφορία 10,4 δις, οι τραπεζίτες κέρδισαν εκατομμύρια από προμήθειες κάθε διατραπεζικής πράξης, που πραγματοποιούν αναγκαστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες αγροτικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κέρδισαν και κερδίζουν με την εισαγωγή και χρησιμοποίηση ξένων εργατών που πληρώνονται με ψίχουλα!

l Όλο το προηγούμενο διάστημα δόθηκαν άμεσα δεκάδες δις, το μεγαλύτερο κομμάτι σε ολιγάρχες ή μεσαίους επιχειρηματίες και κάποια ψίχουλα για την πανδημία και κουπόνια για την ακρίβεια στον λαό, που απογοητευμένος από την διάψευση των προσδοκιών του από τον ΣΥΡΙΖΑ και φοβούμενος τα χειρότερα, έμαθε να παίρνει τα ξεροκόμματα που του πετάνε!

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις που άλλαξαν τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Την προηγούμενη περίοδο έγιναν κινητοποιήσεις αλλά χωρίς ιδιαίτερη μαζικότητα, με εξαίρεση τις διαδηλώσεις για το έγκλημα των Τεμπών, και χωρίς όμως να συγκροτηθεί ένα πολιτικοκοινωνικό μέτωπο αντίστασης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

l Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν χειρότερος από ότι ήταν ως κυβέρνηση. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να παγιώσει την αντίληψη «ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση», εξάντλησε την αντιπολίτευσή του στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, διευρύνοντας τα ψηφοδέλτιά του με αντιμητσοτακικούς δεξιούς και προσπάθησε με κάθε τρόπο να έχει την έγκριση του ντόπιου κατεστημένου, της Ε.Ε. και των Αμερικανών για να ξανακυβερνήσει. Αυτό όμως έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Την ενίσχυση της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να διεκδικεί την επάνοδό του ως μεγάλο κόμμα και το ξαναστήσιμο του παλιού δικοματισμού, ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.. Η Ν.Δ. φαίνεται κυρίαρχη. Είναι όμως έτσι;

Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν ειδυλλιακή την οικονομική κατάσταση, ότι διαφημίζουν την επόμενη επενδυτική βαθμίδα, που θα έρθει, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Με βάση τα στοιχεία, βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήμασταν το 2010, με δεδομένο ότι τότε το δημόσιο χρέος ήταν 115% του ΑΕΠ και τώρα 194% του ΑΕΠ. Τότε μας έβαλαν στα μνημόνια, τώρα θα δώσουν την επόμενη επενδυτική βαθμίδα! Όλα αυτά απλώς αποδεικνύουν ότι η οικονομία είναι απολύτως χειραγωγούμενη από την πολιτική. Τώρα θέλουν να στηρίξουν τον Μητσοτάκη, που εφαρμόζει τα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα. Ο λαός όμως θα υποφέρει περισσότερο. Ήδη στην Εαρινή Σύνοδο της Κομισιόν αποφάσισαν την συνέχιση της συγκράτησης των μισθών για την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και έτσι οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι το 2027, παρά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη! Έρχονται νέα μέτρα και μεγαλύτερη ακρίβεια. Θα πάψουν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και οι τιμές του θα εκτοξευτούν ακόμη περισσότερο.

Η αντίσταση και στους δρόμους και στη Βουλή αποτελεί αναγκαιότητα.

Η παντοδυναμία της Ν.Δ. δεν είναι δεδομένη, αρκεί να υπάρχει στη Βουλή μία ριζοσπαστική αριστερή φωνή, που θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων.

Το Μέρα25-Συμμαχία για τη ρήξη δεν μπήκε για μερικές χιλιάδες ψήφους. Μπορεί όμως τώρα. Η παρουσία του θα κτυπήσει την παντοδυναμία του Μητσοτάκη, στερώντάς του αρκετές έδρες, αλλά και αναπτύσσοντας έναν ουσιαστικό ριζοσπαστικό αντιπολιτευτικό λόγο.

Τίποτε δεν τελείωσε.

Και μη ξεχνάμε, το 2009 ο Γ. Παπανδρέου πήρε 43,94% και κατέρρευσε 1½ χρόνο μετά από τις λαϊκές αντιδράσεις. Έτσι μπορεί να γίνει και τώρα. Αρκεί να υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις, που και θέλουν και μπορούν να εκφράσουν τα λαϊκά συμφέροντα. Το Μέρα25-Συμμαχία για τη ρήξη και θέλει και μπορεί.

Δέσποινα Σπανού είναι πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέλεχος της ΛΑΕ – ΑΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ