Πέτρος Γκότσης: Θέλω να εκπροσωπήσω τη Θεσσαλονίκη και τη γενιά του brain drain

ΠΗΓΗ: TheOpinion

Πέτρος Γκότσης (ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη): Θέλω να εκπροσωπήσω τη Θεσσαλονίκη και τη γενιά του brain drain

Ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Πέτρος Γκότσης μιλά ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης  Μαΐου 2023.

Ο Πέτρος Γκότσης είναι 29 ετών, πολιτικός επιστήμονας και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στην Αυστρία και στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στις ομάδες πόλο του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή

Πώς αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής;

Η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις εκλογές και δεν περιορίζεται σε αυτές. Από τα σχολικά μου χρόνια, μεγαλώνοντας στην Τούμπα, επεδίωκα να συμμετέχω και να είμαι ενεργός και αυτό με οδήγησε αργότερα κοντά στα κινήματα της πόλης μας, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, υπέρ της δημόσιας παιδείας και αλλού. Αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 όταν αυτός συνθηκολόγησε και τώρα αποδέχθηκα την πολύ τιμητική πρόταση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, γιατί θεωρώ πως το βασικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας είναι η ρήξη με νοοτροπίες, μονόδρομους και λογικές του χθες. Και κυρίως την ρήξη με την παρακμή, η οποία αφορά πάρα πολύ έντονα την πόλη μας. Θέλω να εκφράσω ένα νέο όραμα για τη Θεσσαλονίκη, το όραμα της γενιάς μου για την πόλη, της γενιάς του brain drain, της γενιάς που έδωσε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους σε χώρες του εξωτερικού.

Μιας που το αναφέρετε, πόσο εύκολο είναι για κάποιον που ζει στο εξωτερικό να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου;

Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά αξίζει τον κόπο. Κατάφερα να είμαι στη Θεσσαλονίκη τις περισσότερες από τις ημέρες της προεκλογικής περιόδου και ευτυχώς η εταιρεία στην οποία εργάζομαι στην Αυστρία μου δίνει το δικαίωμα της εξ αποστάσεως εργασίας. Αξιοποίησα και τα εργαλεία που μας δίνει πια η τεχνολογία, επικοινωνώντας με τον κόσμο μέσω του TikTok και των άλλων social media. Ξέρετε πιστεύω πως προεκλογικά πρέπει να ακούς, όχι μόνο να μιλάς. Πρέπει να ακούμε τις ανάγκες των ανθρώπων γιατί αυτούς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Όχι τους εαυτούς μας, όχι παρωχημένες λογικές. Για αυτό πρέπει να είμαστε αυθεντικοί. Και εγώ θέλω να εκφράσω αυτές ακριβώς τις αγωνίες της Θεσσαλονίκης που δυστυχώς παρακμάζει και πρέπει να βάλουμε ένα φρένο και να την σηκώσουμε ξανά. Η πόλη έχει αφεθεί στην τύχη της από κυβερνήσεις που δεν ενδιαφέρονται.

Τι θα αλλάζατε στη Θεσσαλονίκη;

Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Το βασικό είναι το παραγωγικό έλλειμμα. Η πόλη εδώ και χρόνια δεν έχει προσανατολισμό, σχέδιο και όραμα με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μια πόλη που δεν ανταποκρίνεται στον όγκο 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων. Δεν έχει υποδομές, δεν έχει μέσα μεταφοράς, οι δρόμοι είναι από άλλο αιώνα, τα δίκτυα είναι παρωχημένα, το κέντρο της είναι παρατημένο, το Πανεπιστήμιό της παράγει μεν επιστήμονες, οι οποίοι δε μένουν στη Θεσσαλονίκη και άρα δεν αφήνουν στην πόλη το παραγωγικό τους αποτύπωμα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε από τη Θεσσαλονίκη να διακινείται ο μεγαλύτερος όγκος προϊόντων από και προς τα Βαλκάνια και να διεκπεραιώνεται ο μεγαλύτερος όγκος υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή. Θα έπρεπε να είναι η αιχμή της ισχύος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και προς την Ευρώπη, αλλά έχει καταλήξει να είναι «το πιο μεγάλο χωριό στην Ελλάδα», όπως λέει και ο ΛΕΞ.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη έχει σχέδιο για αυτό;

Έχει σχέδιο για όλη την Ελλάδα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι συνολικό. Δεν υπάρχει παραγωγή, η οικονομία είναι σπασμένη. Πλουτίζουν παρασιτικά ορισμένοι, που εξαιτίας της φύσης της δραστηριότητάς τους, δημιουργούν φούσκες, οι οποίες αναγκαστικά προσδιορίζονται γεωγραφικά στο οικονομικό κέντρο, την Αττική. Η ανατροπή αυτής της συνθήκης είναι προϋπόθεση για όλα και μεταξύ άλλων για την άρση της παρακμής της Θεσσαλονίκης. Αν η ελληνική οικονομία γίνει παραγωγική, αποκτήσει δυναμική και αναπτυχθεί δίκαια, αυτόματα ο ρόλος της Θεσσαλονίκης θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει τη θέση που είχε πάντα στους αιώνες που πέρασαν.

Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίζεται πως έχει κάνει πράγματα για αυτό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπαιξε με τη νοημοσύνη και τις ζωές ανθρώπων στην τετραετία που πέρασε. Μπορεί να ξεχάσει κανείς ότι άφησε την πόλη ανοχύρωτη απέναντι στον Covid19 και μέσα σε μια Ελλάδα που είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους στην Ευρώπη, η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους στην Ελλάδα; Μπορεί να ξεχάσει κανείς σε ποιο σταθμό τελείωνε το ταξίδι του μοιραίου τρένου και σε ποια πανεπιστήμια φοιτούσαν τα θύματα; Σε ποιες γειτονιές μεγάλωσαν; Μπορεί να ξεχάσει κανείς πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστέρησε προκλητικά την κατασκευή του μετρό ενώ υπουργοί δηλώνουν σε ξένα μέσα πως το μετρό Θεσσαλονίκης λειτουργεί και έκανε κομφετί την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης στο σταθμό Βενιζέλου; Βλέπουμε την εγκατάλειψη παντού. Μιλάμε με ανθρώπους, εργαζόμενους, μικρούς επιχειρηματίες, ανθρώπους του πολιτισμού και του αθλητισμού. Τα ξέρουμε από πρώτο χέρι.

Εσείς έχετε και επαφή με τον κόσμο του αθλητισμού. Πώς σας φάνηκε η 4ετία που πέρασε στο κομμάτι αυτό;

Ναι, αγωνίστηκα στις ομάδες πόλο του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή και για λίγο και στην ομάδα του Πανεπιστημίου του Λιντς στην Αγγλία, όσο έκανα εκεί το μεταπτυχιακό μου. Η τετραετία που πέρασε ήταν καταστροφική σε όλα τα επίπεδα. Ο τυφώνας Αυγενάκης σάρωσε τα πάντα. Σε λίγο και οι σχολικοί αγώνες των γυμνασίων της Δράμας θα διεξάγονται στα «Δύο Αοράκια» για να εξυπηρετήσει ο κ. Αυγενάκης το κοινό στην περιφέρειά του, το οποίο παρεμπιπτόντως δείχνει να συμμερίζεται την άποψη της υπόλοιπης Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας το παλιό ανέκδοτο που λέει ότι η Κρήτη δεν ψηφίζει τους Μητσοτάκηδες επειδή τους ξέρει από πρώτο χέρι. Από το υψηλότερο επίπεδο μέχρι τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, η τετραετία της ΝΔ ήταν καταστροφική και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει κάθε άνθρωπος που έχει πατήσει το πόδι του σε χόρτο, ταρτάν, παρκέ, πισίνα.

Τι θα αλλάξει αν δούμε τον Πέτρο Γκότση στη Βουλή;

Ο μέσος όρος ηλικίας της Βουλής και ο μέσος όρος «κανονικών ανθρώπων» που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Είμαι πολιτικό ον αλλά δεν είμαι επαγγελματίας, δεν κυνήγησα με πλάνο μια υποψηφιότητα. Έχω δουλειά, φίλους, σπουδές, όνειρα, στόχους και πράγματα να κάνω και εκτός πολιτικής, όπως όλοι οι άνθρωποι. Με νοιάζει όμως να μην πεθάνει αυτή η χώρα, να εκπροσωπήσω αυτή την έρμη την πόλη που την έχουν παρατήσει στην τύχη της, αυτούς τους ανθρώπους που δεν εκπροσωπούνται, όπως η γενιά μου, η γενιά του brain drain που αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την Ελλάδα χωρίς να πετάμε και από τη χαρά μας που φύγαμε. Η πολιτική είναι προσφορά και υποχρέωση, όχι καριέρα.