Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας –Ανυπότακτη Αριστερά για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Στις εκλογές της 21 Μαΐου στηρίζουμε αποφασιστικά τη συνεργασία ΜΕΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη!

 Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21 Μαΐου τα κέντρα εξουσίας, που ελέγχουν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, συντεταγμένα επιχειρούν να αναστηλώσουν την επιρροή της Ν.Δ. που έχει πληγεί βαριά από την γενικότερη πολιτική της, το σκάνδαλο των υποκλοπών και το έγκλημα των Τεμπών. Η απώλεια της κυβέρνησης από το σύστημα Μητσοτάκη θα έχει κόστος για το σύμπλεγμα πολιτικών δικτύων και επιχειρηματικών ομίλων που νέμονται, με τρόπους πρωτοφανείς, τους διαθέσιμους πόρους από την Ε.Ε. τις ιδιωτικοποιήσεις και το δημόσιο πλούτο. Έτσι η Ν.Δ. επιδιώκει  να διαμορφώσει τους όρους για να επιτύχει το στόχο επανεκλογής της, αξιοποιώντας κάθε είδους μηχανισμό και προπαγανδιστικό τρικ.

Συνολικά, ο τρόπος που διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, του λαού και της νεολαίας. Η ΝΔ, με στόχο να στρέψει υπέρ της ένα τμήμα των ψηφοφόρων, εισάγει ένα σύνολο τρομοκρατικών διλημμάτων επισείοντας το φόβητρο της ακυβερνησίας, του «κλεισίματος» των τραπεζών κλπ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ηθελημένα έχει παρασυρθεί σε αυτή τη συζήτηση. Το γεγονός ότι ως κυβέρνηση εφάρμοσε μνημόνια, και η χλιαρή αντιπολίτευση η οποία έκανε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. (ενδεικτικό ότι υπερψήφισε αυτή την τετραετία το 50% των κυβερνητικών νόμων), δεν του επιτρέπουν πολλά περιθώρια για μία συνολικότερη και αποτελεσματική αντιπολίτευση στη Ν.Δ. Αντίθετα, σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται ακόμα περισσότερο ο προσανατολισμός του προς το «κέντρο». Απέφυγε οποιαδήποτε πολιτική αναφορά σε κρίσιμα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ και εκεί που πήρε θέσεις, όπως για τους πλειστηριασμούς, ή το χρηματιστήριο ενέργειας, αυτές ήταν ευνοϊκές για το μεγάλο κεφάλαιο και τα αρπακτικά κερδοσκοπικά funds.

Παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις μεταξύ τους, τα τρία κόμματα συμμερίζονται έναν κοινό πυρήνα μνημονιακών πολιτικών που έχει φέρει τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία στη σημερινή πολιτική κατάσταση. Γι’ αυτό στα περισσότερα ζητήματα η αντιπαράθεση είναι  αποπροσανατολιστική.

Ένας από τους βασικούς πολιτικούς μας στόχους στις επικείμενες εκλογές είναι η εκλογική ήττα και η απώλεια της κυβέρνησης από τη Ν.Δ. Πρόκειται για μία από τις πιο επιθετικές κυβερνήσεις εναντίον του λαού μετά τη μεταπολίτευση.  Μία κυβέρνηση εξαιρετικά επικίνδυνη, που επιχειρεί αντιδημοκρατικές τομές, ανατρέπει τις εναπομείνασες εργατικές κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών και λειτουργεί ως μεσίτης των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Μία κυβέρνηση, η οποία αναβάθμισε ένα σύστημα εκτεταμένων παρακρατικών υποκλοπών για να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες, φτάνοντας στο σημείο να παρακολουθεί ακόμα και υπουργούς της.

Δεν είναι, όμως, ο αποκλειστικός μας στόχος. Αντίθετα, ακόμα πιο σημαντικό είναι να ενισχυθούν εκείνες οι δυνάμεις υποστηρίζουν μία συνολικά διαφορετική πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται από την ισχυροποίηση και την αναβάθμιση  της πολιτικής και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, ενός ρεύματος το οποίο έχει αναφορά στη ριζοσπαστική αριστερά, στη διαίρεση μεταξύ μνημονιακών -ευρωενωσιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων που αμφισβητούν την σημερινή δομή της Ε.Ε, αλλά και προωθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών τάξεων.

Όλη την προεκλογική περίοδο το ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ήρθε σε επικοινωνία με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμά του ήταν πάρα πολύ σημαντική. Παρά το γεγονός ότι το ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συστηματικής επίθεσης  από τα κόμματα που εφάρμοσαν μνημόνια και τα συστημικά ΜΜΕ, αυτό δεν πέτυχε να αμβλύνει την επικοινωνία του με τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τη νεολαία. Η Ν.Δ. και τα κέντρα εξουσίας επιδιώκουν να δαιμονοποιήσουν την οποιαδήποτε πρόταση εναλλακτικής πολιτικής, θέλοντας να δείξουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι μονόδρομος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο εγκλωβισμένος σε αυτή την πολιτική που προχωράει σε αήθεις επιθέσεις, όπως οι αναφορές για «Γ. Βαρουφάκη alter ego του Μητσοτάκη», που ευτελίζουν την πολιτική αντιπαράθεση. Είναι θλιβερό ένα κόμμα, το οποίο ανήλθε στην κυβέρνηση με το στόχο της κατάργησης των μνημονίων, να γίνεται σήμερα απολογητής αυτής της πολιτικής και προπαγανδιστής της αντίληψης ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μία διαφορετική πολιτική.

Αντίστοιχα, δεν βοηθούν τα λαϊκά συμφέροντα οι επιθέσεις που γίνονται από την πλευρά του ΚΚΕ στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Επιθέσεις, που συμβάλλουν στην κυριαρχία απόψεων ότι «όλοι είναι ίδιοι».  Η αντίληψη του «όλοι μας και μόνοι τους» υποτιμά τις ευρύτερες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, ενώ επιδιώκει να προβάλει μία ψευδή πραγματικότητα ότι είναι η μόνη υπαρκτή δύναμη της αριστεράς.

Οι δυνάμεις που απαρτίζουν στο ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη (ΜέΡΑ25, ΛΑΕ ΑΑ, άλλες αριστερές δυνάμεις και ανένταχτοι αγωνιστές και αγωνίστριες) όλα τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν σε όλους τους μικρότερους και μεγαλύτερους αγώνες απέναντι στη δημοκρατική εκτροπή, που προώθησε η κυβέρνηση, τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την καταστολή. Τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών. Αλλά και στους εργατικούς αγώνες για την αύξηση των μισθών και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτούς τους αγώνες υποστήριξαν εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Το πρόγραμμα  του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη εκπροσωπεί μια πολιτική υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νεολαίας, με μέτρα απολύτως άμεσα εφικτά: φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις και Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των μισθών, δημόσιο τραπεζικό σύστημα, διαγραφή χρεών λαϊκών νοικοκυριών και αποτελεσματική προστασία της λαϊκής κατοικίας, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, δημόσια ιδιοκτησία κοινωφελών επιχειρήσεων, περικοπή του δημόσιου χρέους.

Η ισχυροποίηση του ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη θα συμβάλλει στην διαμόρφωση των όρων για μία ακόμα πιο δυνατή και αποτελεσματική αντιπολίτευση, αλλά και το να γίνει κτήμα του λαού ότι μία ριζικά διαφορετική πολιτική είναι προς όφελός του και είναι απόλυτα εφικτή.

Αθήνα 19.5.2023Τελευταία Νέα


Εκδηλώσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ