Ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου

 

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη τιμάει την Ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου

Πέρασαν 104 χρόνια από τη 19η Μάη του 1919.

Σήμερα 19 Μάη του 2023 είναι ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου και ως ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής, αφού 353.000 σφαγιάστηκαν ενώ χιλιάδες άλλοι εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, στην Ελλάδα, στη νότια Ρωσία, στο Χαλέπι της Συρίας, ενώ κάποιοι μπήκαν κρυφά στα αμπάρια των σαπιοκάραβων της εποχής και για δεκαετίες ζούσαν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στην Αμερική και αλλού.

Με το χαρακτηρισμό Γενοκτονία ορίζεται η σκόπιμη θανάτωση ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική, πολιτική ή πολιτιστική ομάδα, με την πρόθεση των δολοφόνων να την αφανίσουν και ο όρος γενοκτονία είναι αυτός που αποδίδεται στις περιπτώσεις του Ποντιακού Ελληνισμού, των Αρμενίων, των Ασσυρίων αλλά και των Εβραίων που αφάνισε ο Χίτλερ.

Όμως είναι χρέος όλων όσοι αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία και την καλή γειτονία των λαών, να θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν τη σφαγή των Ελλήνων Ποντίων αποτελεί μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους δύο γειτονικούς λαούς.

Με σεβασμό λοιπόν στον Ποντιακό Ελληνισμό απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους.

Αντ΄αυτού έχουμε τις προκλήσεις των «συμμάχων» του ευρωατλαντικού συμφώνου του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές αιματοχυσίες και ξεριζωμούς και η απεμπλοκή μας πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Την ιστορία δεν έχει κανείς το δικαίωμα να την αλλοιώνει και τα θύματα των θηριωδιών ζητούν δικαίωση όσα χρόνια και αν περάσουν και η αλληλεγγύη μας στους λαούς που ξεριζώνονται, με γνώμονα τα συμφέροντα των ισχυρών του πλανήτη είναι επιβεβλημένη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ