ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη: Για μία ελπιδοφόρα διέξοδο απέναντι στη μνημονιακή συναίνεση (του Δημήτρη Στρατούλη)

Απέναντι στην συμφωνία των μνημονιακών κομμάτων, που προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στις πολιτικές τους, το ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, που είναι εκλογική συνεργασία των ΜΕΡΑ 25, ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, άλλων αριστερών δυνάμεων και ανένταχτων αγωνιστών, επιμένει ότι όλα μπορούν να είναι αλλιώς.


του Δημήτρη Στρατούλη, Υποψήφιου Βουλευτή ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ στη Β3 Νότιο Τομέα Αθήνας

Τα λαϊκά στρώματα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη βίωσαν μία σκληρή πραγματικότητα, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων σκληρών αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που εφάρμοζε με ταξική μονομέρεια σε βάρος τους και υπέρ των οικονομικών ολιγαρχών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν υπέρογκα τα κέρδη τους. Γι΄ αυτό έχει πρωτοφανή υποστήριξη από αυτούς και από τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ελέγχουν. Προσπαθούσε, μάλιστα, να περάσει αυτές τις πολιτικές της με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος του λαού, ιδιαίτερα της σπουδάζουσας νεολαίας, με αποκορύφωμα τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Επομένως, η ΝΔ πρέπει να αποδοκιμαστεί πολιτικά και να ηττηθεί εκλογικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ούτε άσκησαν πραγματική αντιπολίτευση στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη ούτε αντιπαράθεσαν σε αυτές μία εναλλακτική πρόταση φιλολαϊκής διεξόδου. Κινήθηκαν και κινούνται στα ίδια πολιτικά πλαίσια με τη ΝΔ, αφού όλοι μαζί ψήφισαν, εφάρμοσαν, στήριξαν και στηρίζουν πολιτικά τις μνημονιακές δεσμεύσεις λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων έναντι των δανειστών μέχρι το 2060. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σηκώνουν υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στη ΝΔ σε φραστικό επίπεδο και όχι επί της ουσίας των πολιτικών της. Επομένως, η λαϊκή ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και όχι ανατροπή τους. Γι’ αυτό το ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ δεν θα δώσει καμία στήριξη, καμία ανοχή και καμία εμπιστοσύνη, σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία τους, πού θα περιτυλίξουν με το ασημόχαρτο μίας «προοδευτικής» κυβέρνησης.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, η κατάσταση μετεκλογικά θα είναι δύσκολη για τα λαϊκά στρώματα. Υπάρχει κίνδυνος για νέα μνημόνια λιτότητας, όπως κι αν αυτά τα ονομάσουν, λόγω της επανεφαρμογής από 1-1-2024 του συμφώνου σταθερότητας, δηλαδή αιώνιας λιτότητας, στη ΕΕ, της αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ και της διόγκωσης της υπερχρέωσης της χώρας, με το δημόσιο χρέος να έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ και το ιδιωτικό χρέος τα 370 δισ. ευρώ.

Απέναντι στην συμφωνία των μνημονιακών κομμάτων, που προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στις πολιτικές τους, το ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, που είναι εκλογική συνεργασία των ΜΕΡΑ 25, ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, άλλων αριστερών δυνάμεων και ανένταχτων αγωνιστών, επιμένει ότι όλα μπορούν να είναι αλλιώς. Αναδεικνύει ένα εναλλακτικό φιλολαϊκό πρόγραμμα ρήξης, ανατροπής και ελπίδας, που θέτει στο επίκεντρο τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης του λαού (ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, στεγαστική κρίση, διάλυση του ΕΣΥ κλπ) και προτείνει ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές και πειστικές λύσεις για αυτά. Λύσεις, που συνδέονται με την αμφισβήτηση του δόγματος της ΤΙΝΑ (δεν υπάρχει εναλλακτική) και του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος και με βαθύτερες ρήξεις με τη λιτότητα, τον ευρωμονόδρομο και τη μονομερή πρόσδεση στον ΑμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. Βασικοί άξονές του είναι:

-Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και ρήτρας αναπροσαρμογής. Κοινωνικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και επανασύσταση Ενιαίας ΔΕΗ.
– Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις και Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Μισθών, Συντάξεων και Επιδομάτων.
– Κούρεμα χρεών των υπερχρεωμένων μικρομεσαίων και φτωχότερων λαϊκών νοικοκυριών. Νομοθετική κατοχύρωση του ακατάσχετου της πρώτης και κύριας λαϊκής κατοικίας. Παύση κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες. Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέου Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης.

Η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον δεν ξεπουλιούνται!
– Στήριξη και αναβάθμιση Δημόσιας Υγείας και Παιδείας.
– Προστασία περιβάλλοντος, υπεράσπιση φυσικού πλούτου της χώρας και ελεύθερων δημόσιων χώρων ενάντια στην κερδοσκοπική αδηφαγία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Το μέλλον ανήκει στην κοινωνία, όχι στην ολιγαρχία !
-Ανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Όχι άλλοι νεκροί για τα συμφέροντα των ισχυρών!
-Ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας σε Αρχή Δημοσίων Εσόδων και Στατιστική Υπηρεσία, στον δανεισμό και στις συναλλαγές.
– Σπάσιμο του τραπεζικού μονοπωλίου στις ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω της
ίδρυσης Δημόσιου Συστήματος Ηλεκτρονικών Πληρωμών.
– Απαλλαγή από το βραχνά του δημοσίου χρέους, με βαθιά διαγραφή του.
– Ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στις τράπεζες: Ίδρυση δημόσιας Αναπτυξιακής
και Αγροτικής Τράπεζας στην οποία εντάσσονται το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ
και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι εθνικοποιημένες τράπεζες θα τελούν υπό κοινωνικό έλεγχο.

Με την ειρήνη και τη φιλία των λαών, απέναντι στα σχέδια αιματοκυλίσματος του πλανήτη!
– Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ανεξάρτητη, Αδέσμευτη, Πολυδιάστατη, Φιλειρηνική Εξωτερική Πολιτική.
-Κατάργηση των βάσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό-Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος- Αραβικά Εμιράτα.
-Διεθνής εκστρατεία για τη δημιουργία και ένταξη σε ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. Τερματισμός της ΝΑΤΟϊκής πρόσδεσης της χώρας.
-Όχι στις κυρώσεις που πλήττουν τους λαούς.

Το πρόγραμμά μας είναι ταξικά προσανατολισμένο. Αφορά τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους προλετάριους, το πρεκαριάτο. Η εφαρμογή του θα αντιμετωπίσει τεράστια εμπόδια από τους διεθνείς και εγχώριους μηχανισμούς του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Για την υπεράσπισή του, είναι απαραίτητη η προετοιμασία για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη και ρήξης με την νεοφιλελεύθερη, αντιδημοκρατική ΕΕ και τις πολιτικές της.

Καλούμε τον αριστερό προοδευτικό κόσμο, τη νεολαία, τον κόσμο του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 να στηρίξει εκλογικά το ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, για να μείνει ζωντανή η ελπίδα της ανατροπής και της αλλαγής.

Για να έχουν οι αγώνες του λαού και τη νεολαίας φωνή στη Βουλή, για να αποκτήσουν νέα εμπιστοσύνη στη δύναμή τους. Για να βάλουμε φραγμό σε αυτοδύναμες, ή ισχυρές μνημονιακές κυβερνήσεις συνεργασίας. Για ισχυρή κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση σε αντικοινωνικές πολιτικές, όποια κυβέρνηση κι αν τις εφαρμόζει μετεκλογικά. Για πρώτη φορά ρήξη με τις εγχώριες και διεθνείς καθεστωτικές δυνάμεις, που έχουν φυλακίσει τον λαό μας στη φτώχεια και τη νεολαία σε ένα δυστοπικό μέλλον.

Αναδημοσίευση από το The Press Project

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ