Λίγες μέρες πριν την κάλπη: τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα (του Κώστα Ήσυχου)

ΠΗΓΗ ΕφΣυν

Τα αόρατα γεράκια, τα funds, έχουν βάλει στο «καλάθι» τους πάνω από 700.000 κατοικίες, μεταξύ αυτών 300.000 πρώτες κατοικίες, κυρίως λαϊκών οικογενειών. Με την «άδεια» της πολιτείας, της Δικαιοσύνης και του Δημοσίου, συνεχίζουν την καταστροφή ανθρώπων, οικογενειών, οχυρωμένοι πίσω από ένα νομικό και πολιτικό σύστημα με ολοκληρωτική υποταγή στη μνημονιακή πραγματικότητα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.
Ο τρικομματικός μνημιονιακός άξονας (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) έχει τις ρίζες του στις 15.8.2015, όταν από κοινού υπερψήφισαν στο ελληνικό κοινοβούλιο το 3ο μνημόνιο και τη συνέχιση των βασανιστικών για τον λαό και τον τόπο μνημονιακών μέτρων, μέχρι το 2060.

Οταν η Ελλάδα μπήκε στις «δαγκάνες» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ (Τρόικα), οι δραματικές αλλαγές, οι ανείπωτες τραγωδίες που βίωσε και βιώνει ο λαός μας δεν είχαν ημερομηνία λήξης.

Το συνολικό ποσό των δανείων που παρασχέθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των μνημονίων, υπερβαίνει τα 300 δισ. ευρώ και είναι μακράν το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί στη σύγχρονη παγκόσμια Ιστορία (σύγκριση με δεδομένα Reinhart and Rogoff, 2009).

Σύμφωνα και με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών το προηγούμενο διάστημα, στη Βουλή, το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι προσεγγίζει τα 220 δισ. ευρώ, με το 63,4% αυτού (κοντά 140 δισ. ευρώ) να αποτελεί το ληξιπρόθεσμο ποσό.

Το σύνολο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους της χώρας είναι κοντά στα 700 δισ. ευρώ! Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα τρία κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν τις ευρωατλαντικές επιλογές, έχουμε αφήσει τα μνημόνια πίσω μας, ενώ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η διόγκωση και η αύξηση της ακραίας φτώχειας σε πολίτες που παραδοσιακά ανήκαν στα λεγόμενα μεσαία στρώματα, αφού οι λαϊκές τάξεις είναι στο απόλυτο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 72% των Ελλήνων «καταθετών» δεν έχει λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως… Ενώ οι Έλληνες που ξεπερνούν στις καταθέσεις τα 5 εκατ. ευρώ είναι 110. Χωρίς να εντοπίζονται οι υπόλοιποι ολιγάρχες που έχουν καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικούς παραδείσους στην Καραϊβική ή στη νοτιοανατολική Ασία. Ενώ ταυτόχρονα τα καλάθια «παρηγοριάς», τα διάφορα «pass» έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας (όχι όλων όσοι πλήττονται βέβαια), αφού η ενεργειακή, διατροφική, γενικότερα καταναλωτική αυξανόμενη φτώχεια του λαού εντείνεται.

Η έκρηξη κερδοφορίας των καταναλωτικών μεγάλων αλυσίδων παραμένει αλώβητη, παρά τις συχνές «επικοινωνιακές» επισκέψεις του αρμόδιου υπουργού που έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο χορηγό τους. Το ενεργειακό καρτέλ των ολιγαρχών του περίφημου χρηματιστηρίου ενέργειας συνεχίζει το «πάρτι» του, επιδοτούμενο από τον δημόσιο κορβανά. Δηλαδή ο λαός συνεχίζει να τους επιδοτεί!

Τα αόρατα γεράκια, τα funds, έχουν βάλει στο «καλάθι» τους πάνω από 700.000 κατοικίες, μεταξύ αυτών 300.000 πρώτες κατοικίες, κυρίως λαϊκών οικογενειών. Με την «άδεια» της πολιτείας, της Δικαιοσύνης και του Δημοσίου, συνεχίζουν την καταστροφή ανθρώπων, οικογενειών, οχυρωμένοι πίσω από ένα νομικό και πολιτικό σύστημα με ολοκληρωτική υποταγή στη μνημονιακή πραγματικότητα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα χωρών – μελών του ΝΑΤΟ με το αστρονομικό ποσοστό του 3,8% του ΑΕΠ της (δηλαδή σε 8 δισ. δολάρια ή 7,1 δισ. ευρώ) πάνω από τις ΗΠΑ, που είναι δεύτερη χώρα σε ποσοστό! Η συμμετοχή μας στον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας δεν είναι τυπική ούτε καν επιφανειακή αλλά ουσιαστική. Στέλνουμε όπλα, από ελαφρά έως και βαριά για χερσαίες μάχες. Πυροβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς κ.λπ. Στο δολοφονικό ΝΑΤΟ, είμαστε ο καλύτερος «μαθητής».

Αφού το ψηφοδέλτιο ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ αποτελεί το μεγάλο φόβητρο των δύο λεγόμενων μονομάχων, γιατί τολμάμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να προτείνουμε με πεπραγμένα (νομοθετικές προτάσεις στη Βουλή με στήριξη στα ισχυρά λαϊκά κινήματα κατά των εξώσεων), δηλαδή αναφερόμαστε σε αδιάσειστα στοιχεία σε ολιγάρχες με ονοματεπώνυμο στα μίντια, στις τράπεζες, στα funds, στο χρηματιστήριο ενέργειας, στις διατροφικές αλυσίδες, στην ιδιωτική υγεία και ιδιωτική παιδεία, με άκρως ενοχλητικές πολιτικές προτάσεις, το μόνο που τους απομένει είναι η διαστρέβλωση, η υποκρισία, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Ετσι έπραξαν στο δημοψήφισμα του μεγάλου ΟΧΙ του 62%. Πήραν τότε και θα πάρουν πάλι ηρωική απάντηση του λαού. Γιατί μόνο με ρήξεις, με πρόγραμμα, με κινηματική και ενωτική δράση, με ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία με τις υφιστάμενες πολιτικές πρέπει και μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα να είναι αλλιώς!

*Πρώην αναπλ. υπουργός Αμυνας και βουλευτής της Κ.Ε. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθήνας, Β3 με το ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ