Ανακοίνωση της ΛΑΕ ΑΑ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Ανακοίνωση της ΛΑΕ ΑΑ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Για άλλη μια χρονιά, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι ένα ισχυρό μήνυμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής από τη νέα γενιά.

Η φοιτητική νεολαία, που πρωτοστάτησε όλη την προηγούμενη περίοδο σε μεγάλους αγώνες, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Όσο και αν επιχειρείται να φιμωθεί ή να χαλιναγωγηθεί η ορμή της νέας γενιάς, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι ο πραγματικός σφυγμομετρητής!

Η αύξηση της συμμετοχής αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στην αυταρχική και λυσσαλέα επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση την φετινή χρονιά για την διάλυση των φοιτητικών συλλόγων. Οι προσπάθειες εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι συνεχείς απειλές για πειθαρχικές διώξεις, η άσκηση ποινικών διώξεων από την Υπουργό, Ν. Κεραμέως, δεν στάθηκαν ικανές για να κάμψουν το αγωνιστικό σθένος της νεολαίας. Δεν θα μπορούσε να δοθεί πιο εκκωφαντική απάντηση από αυτή των φετινών εκλογών στις μάταιες και αποτυχημένες προσπάθειες διεξαγωγής ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια του Υπουργείου και των πρόθυμων, καλοθελητών της κυβέρνησης, Πρυτάνεων.

Με αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες για ακόμη μία χρονιά  απέρριψαν την κυβερνητική παράταξη, την παράταξη της κυβέρνησης του αυταρχισμού, της φτώχειας, της ανεργίας, των υποκλοπών, της κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για τον χαμό τόσων ανθρώπων και πολλών νέων παιδιών στα Τέμπη. Όσο και εάν η κυβερνητική νεολαία ΔΑΠ – ΝΔΦΚ επιχειρεί να σπείρει σύγχυση και να προβάλει μια κατασκευασμένη πραγματικότητα διεκδίκησης δήθεν της πρώτης θέσης, το μόνο που καταφέρνει είναι να γελοιοποιείται.

 Η ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων της αριστεράς γεννά ελπίδα, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό συνολικά πάνω από το 50% του φοιτητικού σώματος. Η μεγάλη άνοδος της αριστεράς, σε όλες τις εκφράσεις της, τόσο της ΠΚΣ, όσο και του ενωτικού κατεβάσματος ανεξάρτητων αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ, αποδεικνύει πως υφίσταται εντός της νέας γενιάς η θέληση για διεκδίκηση. Είναι ελπιδοφόρα η ανάδειξη σε τρίτη δύναμη πανελλαδικά της ενωτικής συνεργασίας των δικτύων ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξεως του 10%. Σε πολλές και μεγάλες σχολές του ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πολυτεχνείου Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης και αλλού, τα σχήματα των ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη από τους συμφοιτητές/ριες τους, και σε πολλές περιπτώσεις κατακτώντας και αυτοδυναμίες. Αποδείχθηκε πως η πολιτική κατεύθυνση της ενότητα και της συσπείρωσης, όχι μόνο εμπνέει την νεολαία για την στράτευση στους αγώνες, αλλά χτίζει θεμέλια και για τις επόμενες μάχες που έρχονται. Είναι ενίσχυση των δυνάμεων που στήριξαν τους αγώνες της νεολαίας ενάντια στους αυταρχικούς νόμους Κεραμέως, τον αυταρχισμό και την πανεπιστημιακή αστυνομία, την αστυνομοκρατία και την αστυνομική βία στο πανεπιστήμιο, ενάντια στην διάλυση των φοιτητικών συλλόγων, ενάντια στην διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Η ενίσχυση της δύναμης του ενωτικού κατεβάσματος ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την ενότητα των δυνάμεων της αγωνιζόμενης αριστεράς, που είναι σήμερα αναγκαία για τη συσπείρωση δυνάμεων, για την μαζικοποίηση και τη νίκη του φοιτητικού κινήματος, ενώ, αντίθετα αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών ότι οι διασπάσεις και η εσωστρέφεια των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων δεν εμπνέουν, αλλά απογοητεύουν και αποσυσπειρώνουν.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καταδίκασαν ξανά τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα στην ίδια την κυβέρνηση, αλλά και σε όλες τις μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έχουν υποθηκεύσει το παρόν των νέων, τους έχουν καταδικάσει στη μετανάστευση, την επισφαλή εργασία και τους αντιμετωπίζουν με μίσος και αυταρχισμό. Οι νέοι γύρισαν την πλάτη στα επιδόματα κοροϊδία- youth pass 150 ευρώ.

Το ίδιο μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης και των πολιτικών της λιτότητας και του αυταρχισμού θα δοθεί και στις επόμενες κάλπες, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει 220.000 νέους και νέες που εργάζονται εποχικοί εργαζόμενοι, μακριά από τον τόπο τους, να ψηφίσουν. Για ακόμη μια φορά, οι νέοι και οι νέες να στηρίξουν τις δυνάμεις της αριστεράς, του αγώνα και των κινημάτων, τις δυνάμεις της ενότητας. Να διατρανώσουν ότι δεν θα αποδεχθούν τους καταστροφικούς τους μονοδρόμους.

 

Το Γραφείο Τύπου 10.5.2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ