Αναδημοσίευση από το POLITICA
Τους λόγους που το ΜέΡΑ25 επιδιώκει την ρήξη αντί της υποταγής αλλά κι εκείνους που τον κάνουν να πιστεύει πως η διακυβέρνηση από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ διολισθαίνει τη χώρα εξήγησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στο Νομό Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Για τις εκλογές ο κ. Κριτσωτάκης σημείωσε : «Οι εκλογές που έρχονται είναι περίεργες κι αυτό έχει ένα ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς αρνητικό. Πρώτα από όλα δεν κουβεντιάζονται τα πιο βασικά από τα προβλήματα που έχει αυτή η χώρα, δηλαδή ότι το δημόσιο χρέος είναι 400 δις, πράγμα που σημαίνει πως έχει αυξηθεί κατά 100 δις, παρά την ψήφιση των μνημονίων και παρά τις δόσεις που εξακολουθούμε να πληρώνουμε κανονικά. Όταν το ακαθάριστο εθνικό προϊόν έχει πέσει κατά 30δις το έτος και αυτοί που χάνουν από αυτό είναι αυτοί που έχουν τα λίγα. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχρεώσουμε είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει, επαληθεύεται κάθε χρόνο που περνάει η άποψη που λέει πως θα ξεχρεώσουμε το 2060 και να δούμε. Είναι ένα θέμα που δεν το κουβεντιάζουμε όμως.»
Σε ότι αφορά το σχέδιο Δήμητρα ο κ. Κριτσωτάκης απαντά: «Το σχέδιο Δήμητρα δεν ήρθε τώρα έχει έρθει εδώ και 3 χρόνια. Πριν τρία χρόνια λοιπόν παρουσιάστηκε ένα σχέδιο που έλεγε πως ο Υπουργός Άμυνας πρέπει να είναι έτοιμος αν μας κάνουν επίθεση, να δώσει μια απάντηση με όπλα, αφού είναι υπουργός άμυνας, έτσι και εμείς στην οικονομία πρέπει να κάνουμε μια πρόταση που να λέει ότι πως αν μας ξανακλείσουν τις τράπεζες να μπορούμε να απαντήσουμε και να μην βρεθούμε με το στόμα ανοιχτό. Και είπαμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα σύστημα που να μπορεί το κράτος, είτε είναι να εισπράξει, είτε να πληρώσει, να έρχεται σε κατευθείαν επαφή με τον πολίτη και να τον πληρώνει ή να πληρώνεται. Αυτό είναι όλο κι όλο αυτό δεν αλλάζει το νόμισμα. Για να μην υπάρχει πρόβλημα με τα ταμεία, θα μπαίνει χρήμα αλλά προσέξτε, δεν θα μπαίνει χρήμα στις μικρές συναλλαγές. Άρα είναι μια καλή πρόταση πρόταση, η οποία όμως λοιδορήθηκε. Σε 3 χώρες της Ευρώπης αυτό είναι ήδη εφαρμοσμένο για παράδειγμα, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία με βάση το πώς είναι διαμορφωμένο το εκάστοτε τραπεζικό σύστημα και με βάση τις δικές του καινοτομίες.»
Ο κ. Κριτσωτάκης, αναφέρθηκε και στο «μια μετοχή, μια ψήφο» σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο σημειώνοντας πως: «Με το «μια μετοχή, μια ψήφο» σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, πρέπει να δούμε είναι ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα στον τομέα εργασία – εργαζόμενος μισθωτός κυρίως. Αλλά εγώ θα έβαζα και κάτι άλλο. Έχει απαξιωθεί η εργασία, η αμοιβή της και η αναγνώριση της στην κοινωνία. Με το «μια μετοχή, κάνουμε στο χρηματιστήριο μια κριτική. Ξέρετε το χρηματιστήριο της Ενέργειας για παράδειγμα είναι μια μεγάλη απάτη, είναι το πως θα κερδοσκοπήσουν οι πάροχοι απέναντι στον καταναλωτή δηλαδή, οι πολύ λίγοι απέναντι στους πάρα πολλούς. Αυτό λέμε λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί και σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Λέμε πως αυτές πρέπει να είναι σε δημόσιο έλεγχο, αλλά όχι κρατικοδίαιτες, ειδικά όταν οι επιχειρήσεις δεν παράγουν και τίποτα καθώς οι περισσότεροι πάροχοι ενέργειας ασχολούνται με τη διανομή ρεύματος όχι με την παραγωγή.»
Ο κ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στους λόγους που το ΜέΡΑ25 επιδιώκει τη ρήξη: «Το ΜέΡΑ 25 είδατε ότι δεν κατεβαίνει με τον ίδιο τίτλο που είχε κατέβει την προηγούμενη φορά, χρησιμοποιεί ως μισό το ΜέΡΑ25 και το άλλο μισό είναι συμμαχία για τη ρήξη. Εμείς όσοι ήμασταν στο ΣΥΡΙΖΑ φύγαμε γιατί δεν ψηφίσαμε μνημόνιο, εγκαταλείψαμε άλλοι βουλευτικές και άλλοι υπουργικές θέσεις, καρέκλες και αυτοκίνητα και δόξα λοιπόν και συμφωνήσαμε και μπήκαμε στο συμμαχία για τη ρήξη. Τώρα ρήξη για τη ρήξη, γιατί χρειάζεται ρήξη – Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Εάν δεν κάνουμε ρήξη θα πάμε με την διαδικασία της διολίσθησης που ανεβάζει το χρέος εκεί που σας είπα στα 400 δις, έχει και το ελληνικό στα 300 βάλτε και το υπόλοιπο χρεός στα 200 δις άρα πάμε στα 900. Δηλαδή κοντεύουμε στο στο τρισεκατομμύριο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό πρέπει να φτιάξει. Που είναι το πρόβλημα της χώρας λοιπόν ; Στο ότι δεν παράγουμε και άρα αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε μα εισάγουμε και με αυτό δημιουργείται το χρέος ακόμα και να μας χαρίσουν το χρέος, θα το ξαναδημιουργήσουμε. Πρέπει να αλλάξουμε. Δεν μας αφήνουν να την αλλάξουμε και γι αυτό χρειάζεται να κάνουμε ρήξη. Η λέξη ρήξη δηλαδή είναι κομβική στο πρόγραμμά μας και λέω στους πολίτες, ειδικά σε εκείνους που είναι χαμηλά να επιδιώκουν τη ρήξη γιατί η ρήξη είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει.»
Σε ότι αφορά τις συνεργασίες υπογράμμισε πως:«Η ρήξη δεν είναι να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση που θα κάνει όχι τη ρήξη, αλλά την υποταγή, γιατί αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση για 4 χρόνια, αυτό έκανε κι η Νέα Δημοκρατία τα άλλα 4 που μεσολάβησαν από το 2015 κι έπειτα με κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Βεβαίως υπάρχουν και ομοιότητες. Οι διαφορές είναι οι λίγες μεταξύ τους στη διακυβέρνηση που έκαναν οι δυο τους και οι ομοιότητες τεράστιες. Όταν λοιπόν όλα γίνονται ιδιωτικά, αυτή η χώρα χάνει την ισχύ της. Αφήνουμε στην άκρη την κοινωνία και μιλάμε για ανάπτυξη την οποία όμως χαίρονται οι λίγοι. Είναι καλό να αλλάζει ο κόσμος, όμως πρέπει να αλλάζει με έναν τρόπο που να συμφέρει τον κόσμο, όχι μια δεκαριά τζάκια και επιχειρήσεις όπου οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Είναι ένα κόμμα που προσπαθεί να δει την πραγματικότητα και να απαντήσει για αυτή την πραγματικότητα, αλλά όχι στο απώτερο απώτερο μέλλον αλλά στο τώρα και να έχει προτάσεις και για το απώτερο μέλλον. Αυτό είναι που αν τα καταφέρει το ΜέΡΑ25. θα είναι το μόνο κόμμα που θα μπορεί να πει ότι ανεβαίνει. Μπορεί να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπω πως μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν και οι 3. Στο όνομα για παράδειγμα, ότι πρέπει να έχουμε τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα βαφτιστεί εθνικής ενότητας όπου θα συμμετέχουν και οι 3. Εκεί θα είμαστε αντίθετοι εμείς ως ΜέΡΑ25 σε εκείνο που τους ενώνει να συνεργαστούν. Εμείς θέλουμε να έχουμε απάντηση σε αυτό που σήμερα θέλει η χώρα όπως για παράδειγμα την μείωση της ανεργίας. Ο δρόμος ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ διολισθαίνει τη χώρα.»
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση ο κ. Κριτσωτάκης αναφέρει:«Εμείς πάντοτε είμαστε για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία. Θα μου πείτε έχουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία και θα σας πω δημόσια έχουμε, αλλά έχουμε και ιδιωτική μαζί, έχουμε δωρεάν κατά ένα ποσοστό. Έχουμε μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και βιβλίων και στα γυμνάσια και στα λύκεια, και στα πανεπιστήμια έχουμε πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα με δίδακτρα και στα μεταπτυχιακά και έχουμε και ένα αποδεκατισμό των εισακτέων με την βάση εισαγωγής, ότι βάζουμε μια βάση, δηλαδή έναν κόφτη για να μην μπορούν να μπουν στο πανεπιστήμιο τα παιδιά. Έχουμε υποχρηματοδότηση σε υποδομές και έρευνα και έξοδα σε αστυνομία και σε άλλα που δεν χρειάζονται στα πανεπιστήμια. Θα μπορούσες να ξοδέψεις χρήματα, στο προσωπικό που θα βελτιώσει την εκπαίδευση. Βλέπουμε μια εκπαίδευση με ιδιωτικό οικονομικά κριτήρια, ταξικά σίγουρα και μια προσπάθεια για πειθαρχία και καταστολή τη στιγμή που 3 λέξεις που συνθέτουν ας πούμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον κόσμο το πανεπιστήμιο, το university και το universal θέλουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή δεν θέλει σφίξιμο απλά θέλει, δεν θέλει το σκοτάδι φως θέλει. Η εκπαίδευση, πρέπει να σου δώσει τον τρόπο να σκέφτεσαι και μετά εσύ να πας να μάθεις με τον τρόπο αυτό πως θα μπορείς να είσαι χρήσιμος. Πρέπει να σταματήσει η εκπαίδευση, να είναι θέμα της αγοράς.»