Ζήτω η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών!

                                                              

Ζήτω η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών!

78 χρόνια μετά από την 9η Μαΐου 1945 το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η Αντιφασιστική Νίκη είναι γεγονός. Ο φασισμός τσακίστηκε με τη θυσία εκατομμυρίων Σοβιετικών πολιτών στο Ανατολικό μέτωπο, εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών που στρατεύθηκαν στο αντάρτικο και την αντίσταση στις κατεχόμενες χώρες.

Οι απόπειρες αναθεώρησης της ιστορίας μέσα από την οργανωμένη προπαγάνδα στην τέχνη, τον πολιτισμό και την ακαδημαϊκή κοινότητα δεν ξεγράφουν όσα γράφτηκαν με αίμα. Σήμερα, που οι απόπειρες εξίσωσης ναζισμού – κομμουνισμού είναι κρατική πολιτική σε μια σειρά από δυτικές χώρες, αλλά και επίσημη πολιτική της Ε.Ε., πρέπει ξανά και ξανά να διατρανώνεται ότι “τον φασισμό τον τσάκισε ο κόκκινος στρατός”. Η κόκκινη σημαία που καρφώθηκε στο Ράιχσταγκ ήταν η μαχαίρια στην καρδιά του κτήνους.

Ήταν όμως και μια τεράστια προειδοποίηση απέναντι στους εκμεταλλευτές, όπου γης, για τα κατορθώματα που μπορούν να καταφέρουν οι λαοί όταν στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, όταν εμπνέονται από την χειραφετητική ισχύ του σοσιαλισμού, της κοινωνίας που παλεύει να ξεμπερδέψει με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Για αυτό και φοβούνται και το έτερο μήνυμα της 9ης Μάη: ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός. Φοβούνται ότι τα διδάγματα του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα θα δώσουν ξανά αυτοπεποίθηση στους λαούς για να ξεμπερδεύουν με την πολεμική απειλή, η οποία διαρκώς μεγαλώνει εν τη απουσία αναζήτησης ειρηνικής λύσης και εν μέσω διαρκούς ΝΑΤΟϊκής κλιμάκωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι που επέλεξαν την 9η Μάη για “Ημέρα της Ευρώπης”, επιδιώκοντας να σβήσουν την ιστορία, είναι οι ίδιοι που σήμερα καλούν τους λαούς να στρατευθούν στον αγώνα για την “ελευθερία και τη δημοκρατία”, μαζί με τους υμνητές των συνεργατών των ναζί και χειροκροτούν τους Αζόφ στα εθνικά τους κοινοβούλια, παρά τους αγκυλωτούς σταυρούς και τα ναζιστικά σύμβολα που ανοιχτά φέρουν. Στο πλαίσιο του “Νέου Ψυχρού Πολέμου” καλλιεργείται η δαιμονοποίηση της κληρονομιάς που άφησε στους λαούς το πρώτο εργατικό κράτος, η Σοβιετική Ένωση.

Ο ελληνικός λαός έζησε την τραγωδία της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής με αμέτρητους νεκρούς από τα Ολοκαυτώματα, το λιμό, την κακουχία, από τις εκτελέσεις των αγωνιστών της αντίστασης. Αλλά και μετά την Απελευθέρωση, οι πολιτικοί απόγονοι των Χιτών, των Ταγματασφαλιτών, των Ράλληδων και των Μπουραντάδων, κράτησαν για δεκαετίες ακόμη το λαό, την αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα στο γύψο, για να σβήσουν την ΕΑΜική επαναστατική κληρονομιά

 Σήμερα, η νοσταλγοί αυτών των καθεστώτων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε υπουργικούς και βουλευτικούς θώκους, επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών πρέπει να μας θυμίζει όλο το μεγαλείο του πολύπλευρου αγώνα που είχε ως σταθμό την 9η Μάη: αγώνας Αντιφασιστικός ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό, αυτές τις τερατογενέσεις του καπιταλισμού, αγώνας αντιιμπεριαλιστικός έναντια στην καθυπόταξη χωρών και λαών για να μετατραπούν σε φθηνό εργατικό δυναμικό και να καταληστευθούν οι πόροι τους, αγώνας ταξικός για να ξεμπερδέψουμε με τις αιτίες που γεννούν τα νοσηρά φαινόμενα της καπιταλιστικής κοινωνίας, για να γίνει ο κόσμος της δουλειάς νοικοκύρης στον τόπο του και να απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας του.

Το Γραφείο Τύπου 9.5.3023