Σμύρνη…. Μανίτσα μου! Τα παιδιά του πολέμου (Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου)

Σμύρνη…. Μανίτσα μου! Τα παιδιά του πολέμου

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου

 

Πέμπτη 11 & 18 Μαΐου 2023

στο Θέατρο Μπέλλος

Ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο με άξονα δύο ημερολόγια του αξιωματικού Γεράσιμου Γεννατά που υπηρέτησε ως υπολοχαγός στην Μικρασιατική εκστρατεία. Το ένα του πολέμου και το άλλο του έρωτα.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς γνώρισε τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας, στης οποίας το σπίτι διέμεινε όταν έφτασε στη Σμύρνη το 1919 μαζί με τον ελληνικό στρατό. Ο αξιωματικός παντρεύτηκε την κοπέλα αλλά επίσης έχασε τον αγαπημένο του αδελφό Φώτιο σε μια μάχη στα βάθη της Ανατολής το 1922. Η μετέπειτα ζωή των νεονύμφων εδώ, στην Ελλάδα, ακολούθησε την ίδια αλληλουχία ηδονής και οδύνης πάντα ανάλογα με την ιστορική συγκυρία που ήθελε τον αξιωματικό άλλοτε στον πόλεμο και άλλοτε στην εξορία και την γυναίκα του, μητέρα πια με τέσσερα παιδιά, να ακολουθεί και να αναμένει.

Για όλους εμάς τους νεότερους ο πόλεμος είναι μέσα στη φαντασία μας τρόμος και φρίκη. Για τον στρατιωτικό είναι η δουλειά του και ενώ θα περίμενε κανείς σ’ αυτά τα ημερολόγια να βρει κανείς τη φρίκη καταγεγραμμένη, ο συγκεκριμένος υπολοχαγός μιλάει κυρίως για τον έρωτα. Τη φρίκη την αποσιωπά ή την καταθέτει με λιτό και δωρικό τρόπο.

Και όμως είναι αυτή η ίδια φρίκη που ξαναζωντανεύει δεκαετίες αργότερα στον β’ εμφύλιο το 1948, όταν ο εν αποστρατεία πλέον αξιωματικός θα χάσει και τον γιό του Φώτη πάνω στα βουνά των Αγράφων όπου εκλήθη να υπηρετήσει το στρατιωτικό του ως κληρωτός εν μέσω του εμφυλίου. Ο αγνοούμενος Φώτης Γεννατάς στοιχειώνει ως απουσία -φασματική παρουσία πλέον- την οικογενειακή ιστορία όλων των συγχρόνων του και των επιγόνων ως βαρύ διαγεννεαλογικό τραύμα που συνδέει ευθέως την ήττα της μικρασιατικής εκστρατείας με την ήττα της αριστεράς.

Τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία έχει κάνει η Μάνια Παπαδημητρίου.

Τα βίντεο επιμελήθηκε από το οικογενειακό αρχείο της οικογένειας Γεννατά- Παπαδημητρίου, η Αθηνά Χατζηαθανασίου

Παίζουν, αφηγούνται και τραγουδούν: Μενέλαος Κυπαρίσσης και Αθηνά Χατζηαθανασίου

Στο πιάνο και την αφήγηση η Μάνια Παπαδημητρίου

Έκτακτη συμμετοχή : Γεράσιμος Γεννατάς

Θα προηγηθεί προβολή της ιστορικής τοποθέτησης του Τάσου Σακελλαρόπουλου, υπεύθυνου των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Η παράσταση στηρίζεται στα ίδια στοιχεία από τα οποία προέκυψε και το βιβλίο «ΣΜΥΡΝΗ ….Μανίτσα μου!» που έγραψε η Μάνια Παπαδημητρίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο».

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Πληροφορίες

Θέατρο Μπέλλος: Κέκροπος 1, Πλάκα – Ακρόπολη, τηλ: 2103229889, 6948230899

Ημέρες παραστάσεων: 11 και 18 Μαΐου 2023

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/smyrni-manitsa-mou/

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ