Οι 7+1 Τομές ως προαπαιτούμενα για ουσιαστική αλλαγή (του Λευτέρη Μαγιάκη)

Οι 7+1 Τομές ως προαπαιτούμενα για ουσιαστική αλλαγή

Άρθρο του Λευτέρη Μαγιάκη

υποψήφιου βουλευτή Β1 Βόρειας Αθήνας

με το ψηφοδέλτιο ΜέΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

Το πρώτο οχτάμηνο του 2015 είναι η σημαντικότερη πολιτική περίοδος στη χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση. Θα έλεγα και για την Ευρώπη γενικότερα, αφού οι εξελίξεις θα ήταν σίγουρα διαφορετικές αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνθηκολογούσε με τους δανειστές.

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβρη του 2015 για μια  δήθεν «φιλολαϊκού» χαρακτήρα διαχείριση του 3ου μνημόνιου  αποδείχτηκε αυταπάτη που τελικά επανέφερε στην εξουσία τη ΝΔ, δικαίωσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσαν και αυτοί τα μνημόνια  και εμπέδωσε στο λαό το ΤΙΝΑ (ότι δεν υπάρχει εναλλακτική) και την παραίτηση του από τους αγώνες που εκφράζεται με το «όλοι ίδιοι είναι».

Σήμερα οκτώ χρόνια μετά οι δυνάμεις που συμμετέχουμε στο ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ξαναπιάνoυμε το κόκκινο νήμα του 62% ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 και οικοδομούμε τη νέα μεγάλη αγωνιστική Αριστερά.

Φιλοδοξούμε να αναπτερώσουμε  την ελπίδα και να ξαναδώσουμε την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον Ελληνικό λαό  ότι με το δικό του αγώνα ΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.

Το έγκλημα των Τεμπών επισφράγησε την αντίληψη σε μεγάλη μερίδα του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ με τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, την ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς,   τον αυταρχισμό, τη διαφθορά, την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών,  και τις υποκλοπές τους μόνους που ωφελεί και εκτοξεύει τα κέρδη τους στα ύψη, ακόμα και μέσα στην πανδημία, είναι μια χούφτα ολιγάρχες, τις τράπεζες και τα αρπαχτικά funds.

Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν του ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ είναι να ηττηθεί όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα αυτή η πολιτική της ΝΔ.

Το ερώτημα που τίθεται ύστερα από όλα αυτά είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Όμως μόνο με το δικαιοσύνη παντού και τη σκανδαλοθηρία, χωρίς ΡΗΞΗ με τη μνημονιακή δημοσιονομική πειθαρχία, το  άγος των 600 μνημονιακών νόμων και των χιλιάδων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε αποικία χρέους, δεν αντιμετωπίζεται.

Γι` αυτό και το πρόγραμμα του ΜέΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ μιλάει για  εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής ρεαλιστικής ανυπακοής απέναντι στην ολιγαρχία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τρόϊκα, την ΕΚΤ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οι 7+1 Τομές ως προαπαιτούμενα για ουσιαστική αλλαγή, κι όχι απλά για εναλλαγή κυβερνήσεων που η ολιγαρχία ανέχεται, είναι οι παρακάτω  :

  1. Άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ
  2. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού, μείωση ΦΠΑ και Φόρων
  3. Κατάργηση Ηρακλή – Προστασία πρώτης κατοικίας – Ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης
  4. Καμία Εξόρυξη – Κανένας Αγωγός – Τεράστιο Επενδυτικό Πρόγραμμα στις ΑΠΕ
  5. Κοινωνικοποίηση Δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Ενημέρωσης
  6. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στις Συναλλαγές, τον δανεισμό Αγροτών, Βιοτεχνών & Start-ups
  7. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στο Κράτος και στη Δημόσια Περιουσία

       7+1.   Ανεξάρτητη Αδέσμευτη Εξωτερική Πολιτική

Στη βάση των παραπάνω έγινε η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του ΜέΡΑ25, της ΛΑΕ-ΑΑ, μικρότερων αριστερών οργανώσεων και εκατοντάδων ανένταχτων αγωνιστών της Αριστεράς με αποτέλεσμα τη συγκρότηση του ενωτικού ψηφοδελτίου του ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ.

Οι άξονες αυτοί αποτελούν τον κορμό των προτάσεων μας σε αυτές τις εκλογές και καλούμε τον ελληνικό λαό να μας υπερψηφίσει.

Στόχος μας η ισχυρή κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση χωρίς συμμετοχή ή ανοχή σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει μετά τις εκλογές. Αλλά και ταυτόχρονα με την  παρουσία μας μέσα στην κοινωνία, τους συνδικαλιστικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κινήματα θέλουμε να εμπνεύσουμε, να ενισχύσουμε και να πολιτικοποιήσουμε τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Γιατί όπως έγραψε και ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης «Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να ξεσηκωθούμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ