Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Αρχική ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Σταύρος Χρυσαδάκος: Η ελπιδοφόρα εκλογική συμμαχία της Αριστεράς και στη Λακωνία

Σταύρος Χρυσαδάκος: Η ελπιδοφόρα εκλογική συμμαχία της Αριστεράς και στη Λακωνία

Σταύρος Χρυσαδάκος: Η ελπιδοφόρα εκλογική συμμαχία της Αριστεράς και στη Λακωνία

Η Συμμαχία ανάμεσα στο ΜΕΡΑ25 και στην ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ενώνει δυνάμεις και ανοίγει προοπτικές για μια διαφορετική κοινωνία

Το Μέτωπο Εκλογικής Συνεργασίας ανάμεσα στο ΜΕΡΑ 25 και στην ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- Ανυπότακτη Αριστερά , είναι ένα σημαντικό γεγονός στη πορεία προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δυνάμεις της Αριστεράς βρήκαν κοινό τόπο και πάνω εκεί οικοδομούν μία ελπιδοφόρα Συμμαχία.

Δυνάμεις της Αριστεράς που θέλουν να εκφράσουν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες της χώρας βρήκαν κοινή γλώσσα, συμφώνησαν και υιοθέτησαν ενιαία πολιτική στόχευση.

Ήδη η Συμμαχία με διάφορες δράσεις σε όλη τη χώρα, αναδεικνύει, προβάλλει και διεκδικεί λύσεις για όλα εκείνα τα θέματα που πιέζουν και ταυτόχρονα ενώνουν τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες. Οι θέσεις της Συμμαχίας κυκλοφορούν ευρέως και βρίσκουν αποδοχή από ολοένα και περισσότερους πολίτες.

Και οι διαφορές; Υπάρχουν και δεν αποκρύπτονται. Δεν μπαίνουν «κάτω από το χαλί».
Προσεγγίζονται και αναλύονται μέσα σε πνεύμα διαλόγου και εμπιστοσύνης, καθημερινά στην πορεία του εγχειρήματος.

Οι πολιτικοί σχηματισμοί δεν προέρχονται από το πουθενά. Έχουν τις διαδρομές τους, τις εμπειρίες, τις μεθοδολογίες και τις αναλύσεις τους. Συνοδεύονται από τις επιτυχίες, τα λάθη και τις αστοχίες τους.

Στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία προέχουν όχι «οι δίκες» εκτιμήσεων ή και θέσεων του παρελθόντος, αλλά οι έντιμες και διαφανείς προγραμματικές πολιτικές συμπράξεις ώστε να υπάρξει διέξοδος από το καθεστώς του «προτεκτοράτου» που έχει υποβιβαστεί  η Χώρα μας, με ευθύνη όσων είχαν την αρμοδιότητα και την εξουσία της διακυβέρνησης.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι η Χώρα μας, η Ελληνική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ως κρατική οντότητα έχει χάσει και συνεχίζει να χάνει καθημερινά, βασικά και ουσιαστικά στοιχεία τόσο της  κυριαρχίας της όσο και της  λειτουργίας της.

Σε μία σύντομη και μερική αποτύπωση αυτών των «απωλειών» περιλαμβάνονται:
•  Η νομισματική κυριαρχία που έχει εκχωρηθεί από το 2000 σε άλλες  χώρες που έχουν ισχυρή και ανταγωνιστική παραγωγική βάση.

•  Η κυριαρχία επί τμημάτων της ελληνικής επικράτειας αμφισβητείται από γείτονες – συμμάχους και η κατοχύρωση της έχει κατ΄ ουσία «ανατεθεί» στον  δήθεν αμυντικό οργανισμό του  ΝΑΤΟ.

•  Η οικονομική κυριαρχία, με την έννοια των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής και των εργαλείων υλοποίησης της, ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές .

•  Βασικές υποδομές, που θα μπορούσαν να είναι εργαλεία άσκησης και υποστήριξης μίας φιλολαϊκής, οικονομικής και παραγωγικής πορείας, έχουν μεταβιβαστεί σε άλλες κρατικές οντότητες και ιδιώτες.

•  Κινέζοι ελέγχουν τα λιμάνια, Γερμανοί ελέγχουν τις  τηλεπικοινωνίες, Ιταλοί ελέγχουν στους σιδηροδρόμους, Γερμανοί ελέγχουν τα  αεροδρόμια, διάφοροι κατασκευαστικοί όμιλοι κάνουν κουμάντο στους εθνικούς οδικούς άξονες κλπ.

•  Το τραπεζικό – πιστωτικό σύστημα αφού διασώθηκε με δισεκ/ρια  από τα χρήματα των φορολογουμένων, διαμορφώθηκε – ολοκληρώθηκε σε τέσσερες συστημικές τραπεζικές εταιρείες. Η παρουσία του Ελληνικού δημοσίου συρρικνώθηκε, ελαχιστοποιήθηκε και το σύστημα στο σύνολο του πλέον ευρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της ΕΚΤ και των ιδιωτών κεφαλαιούχων.

•  Οι εργασιακές σχέσεις, όπως αποτυπώνονται στο χρόνο εργασίας, στην ασφάλιση, στο ύψος του μισθού και στις συντάξεις «αποδιοργανώθηκαν» πλήρως. Στο όνομα της ευελιξίας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου σφαγιάστηκαν και θυσιάστηκαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

•  Ο διψήφιος πληθωρισμός, η ακρίβεια και οι έμμεσοι φόροι αφανίζουν τα λαϊκά εισοδήματα.

•  Τα κόκκινα δάνεια και οι «δημοκρατικά νομοθετημένοι» ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί απειλούν σπίτια και χωράφια σε όλη την επικράτεια.
Η χώρα πλέον  αλλάζει χέρια.

•  Η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Χωρίς παράδες κινδυνεύει η ζωή σου. Τα δημόσια νοσοκομεία συστηματικά υποχρηματοδοτούνται. Οι κυβερνώντες  αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και τους ασθενείς ως πελάτες. Χωρίς πόρους και αποψιλωμένα πλέον από ιατρικό και λοιπό προσωπικό, τείνουν να μετατραπούν σε πτωχοκομεία. Την ίδια ώρα μοναδικές και πανάκριβες  υγειονομικές υποδομές, χαρίζονται με υπουργικές αποφάσεις σε ιδιώτες φιλάνθρωπους – επενδυτές.

•  Με ευθύνη  των κυβερνώντων συνεχίζεται η δημιουργία και λειτουργία δικτύων αρπαγής και λεηλάτησης της δημόσιας περιουσίας. Η δημόσια ζωή συγκλονίζεται καθημερινά από νέες απάτες ημετέρων και προστατευόμενων των κυβερνώντων – διαχειριστών.

•  Η δημοκρατία ως λειτουργία ακυρώνεται μέσα από τη δημιουργία και την δράση  σκοτεινών, αδίστακτων και ανεξέλεγκτων δικτύων παρακολούθησης πολιτικών – οικονομικών – στρατιωτικών και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής.

•  Η δικαιοσύνη ως θεσμός, σχεδόν πλήρως ελεγχόμενη, διαβρωμένη και ανυπόληπτη πλέον, αδυνατεί να προστατεύσει έννομα αγαθά και λαϊκά συμφέροντα.

Όλα τα παραπάνω ζοφερά δεν αναφέρθηκαν για να σκορπίσουν την απαισιοδοξία και να μαυρίσουν την ψυχή του αναγνώστη.

Η καταγραφή στοχεύει στην ανάδειξη του πρακτέου.
Τα παραπάνω θεωρούμε ότι τεκμηριώνουν με επάρκεια την αναγκαιότητα της συνεννόησης και της κοινής αποτρεπτικής δράσης όλων των δημοκρατικών, ριζοσπαστικών και πατριωτικών δυνάμεων.

Ολιγωρίες, επιφυλάξεις και καθυστερήσεις στην ανάληψη κοινής αποτρεπτικής δράσης αποτελούν κίνδυνο για την υπόσταση και το περιεχόμενο της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Στις επόμενες εκλογές δεν κρίνεται ο δρόμος για το σοσιαλισμό ούτε το περιεχόμενο του.

Θα κριθεί η ενδυνάμωση της συνοχής και της ευημερίας της Ελληνικής κοινωνίας και της Ελληνικής δημοκρατίας ή η περαιτέρω αποσάθρωση της.

Η Συμμαχία ΜΕΡΑ 25 και ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ,  μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα για την συσσωμάτωση όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών και πατριωτικών δυνάμεων.

Η Συμμαχία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για να γίνει πράξη, η Ρήξη με τις αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές πολιτικές και πρακτικές του παρελθόντος.

Γιατί όλα μπορούν να αλλάξουν…

Η επιλογή ανήκει στους πολίτες της χώρας στους οποίους προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη.

Σταύρος  Χρυσαδάκος
Γεωπόνος – Υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας με το ΜΕΡΑ 25- ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ