Ρήξη: Για μια δημόσια δωρεάν παιδεία

Τα προεκλογικά έντυπα του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη


κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο σε εκτυπώσιμη μορφή

Για µια δηµόσια δωρεάν παιδεία
Τα τελευταία χρόνια βλέπουµε αντιδραστικούς νόµους µνηµονιακών κυβερνήσεων να δροµολογούν τη συνεχή υπονόµευση και διάλυση της δηµόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
∆ηµοτικά, γυµνάσια και λύκεια µε µεγάλα τµήµατα, χωρίς πόρους, µε ελλείψεις προσωπικού και βιβλίων, µε σπατάλη πόρων σε εργολαβίες, µε “µεταρρυθµίσεις” σχεδιασµένες για να αποκλείουν µαθητές και µαθήτριες και να δυσχεραίνουν το έργο και την εργασιακή πραγµατικότητα των εκπαιδευτικών.
Πανεπιστήµια µε πτυχία χωρίς επαγγελµατικά δικαιώµατα, µε δίδακτρα στα µεταπτυχιακά, αποδεκατισµό των εισακτέων, ολιγαρχικά συµβούλια διοίκησης µε µάνατζερς, υποχρηµατοδότηση σε υποδοµές και έρευνα.
Πανεπιστήµια µε δυνάµεις καταστολής, ελέγχους εισόδων, πειθάρχηση καθηγητ(ρι)ών, πειθαρχικά, διώξεις και διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, επίθεση στη συλλογική οργάνωσή τους.
Βλέπουµε µια εκπαίδευση µε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια, ταξικά φίλτρα και ρεβανσιστική πειθαρχία και καταστολή.
Αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί µονόδροµο.

Το ΜέΡΑ25 – Συµµαχία για τη Ρήξη αγωνίζεται για:

  • Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόµων που έχουν περάσει στα χρόνια των µνηµονίων
    Από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την ισοτίµηση των επαγγελµατικών δικαιωµάτων των αποφοίτων Κολλεγίων µε αυτά των αποφοίτων ΑΕΙ, το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, τα συµβούλια διοίκησης και τα δίδακτρα, µέχρι την ΟΠΠΙ, τα πειθαρχικά, τις διαγραφές φοιτητ(ρι)ών και τη νοµοθετική κατάργηση του ασύλου – όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόµοι πρέπει να ξηλωθούν.
  • Στήριξη της ∆ηµόσιας και ∆ωρεάν Παιδείας
    Στα σχολεία µας πρέπει να γίνουν προσλήψεις µόνιµου προσωπικού µε αξιοπρεπείς µισθούς και εξασφάλιση στέγης στον τόπο διορισµού, άµεση συντήρηση των υποδοµών, µεγάλη προοδευτική µεταρρύθµιση µακριά από το δόγµα “δεν είναι όλοι ίσοι” που θέλει να αποκλείσει µαθητές και µαθήτριες από την εκπαίδευση.
    Στα πανεπιστήµια µας πρέπει να έχουµε εστίες, δωρεάν σίτιση και µετακίνηση για τη φοιτητική κοινότητα, όχι ΟΠΠΙ. Το δηµόσιο πανεπιστήµιο πρέπει να είναι ένας χώρος συνδιαµόρφωσης ακαδηµαϊκής γνώσης, ανεξάρτητης βασικής έρευνας, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και δηµοκρατικής λειτουργίας – ένα πανεπιστήµιο στην υπηρεσία της κοινωνίας.
    Παλεύουµε για ένα σχολείο ανοιχτό, στελεχωµένο, συµπεριληπτικό.Για ένα πανεπιστήµιο δηµόσιο, δωρεάν, µαζικό και δηµοκρατικό.