Ρήξη: Γιατί η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόµενο

Τα προεκλογικά έντυπα του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη


κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο σε εκτυπώσιμη μορφή

Ρήξη: Γιατί η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόµενο

Η φωτιά στις τιµές και τους λογαριασµούς έχει δράστες:

Τα καρτέλ της κερδοσκοπίας.

Και έχει και συνεργό, τα µνηµονιακά κόµµατα,

που αρνούνται να εφαρμόσουν τα απολύτως απαραίτητα:

  • ∆ραστική µείωση του ΦΠΑ και των ταξικών έµµεσων φόρων
  • Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή μισθών, συντάξεων κι επιδομάτων
  • Πλαφόν στις τιµές προϊόντων που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωµάτων.
  • Κατάργηση του Χρηµατιστηρίου Ενέργειας και κοινωνικοποίηση της ∆ΕΗ.

Η ακρίβεια που µπήκε για τα καλά στη ζωή µας είναι η νέα µορφή λιτότητας

Το κύµα ακρίβειας έχει, για το εισόδηµα όλων µας, το βάρος ενός ακόµα Μνηµονίου. Κάνει το ίδιο που έκαναν οι µειώσεις των µισθών και των συντάξεων το 2011, 14 , 16 κ.ο.κ. Οι πολίτες, είτε δουλεύουν είτε είναι άνεργοι, απλά δεν έχουν να πληρώσουν. Τα χρήµατα φτάνουν για όλο και λιγότερες µέρες του µήνα.

Είναι η ακρίβεια φυσικό φαινόµενο; Είναι αναπόφευκτη;

Θα µπορούσε µια κυβέρνηση να κάνει κάτι; Αν ναι γιατί δεν κάνει; Εµείς τι µπορούµε να κάνουµε;

∆εν είναι φυσικό φαινόµενο

Από τη µία η ακρίβεια στο ρεύµα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ιδιωτικοποίηση και το Χρηµατιστήριο Ενέργειας. Τα κέρδη των µετόχων εξαρτώνται από τις αυξήσεις της χονδρικής που µετακυλίονται στην πλάτη των καταναλωτών. Απαιτείται κοινωνικοποίηση της ∆ΕΗ. Από την άλλη, η ακρίβεια στα σούπερ µάρκετ οφείλεται κυρίως στις πρακτικές καρτέλ που οι ιδιοκτήτες ανεξέλεγκτοι εφαρµόζουν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Η Επιτροπή Ανταγωνισµού πρέπει να πάψει να είναι διακοσµητική.

Τι θα έπρεπε να κάνει µια κυβέρνηση που θα νοµοθετούσε υπέρ του λαού;

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι το αµορτισέρ που απορροφά τους οικονοµικούς κραδασµούς για να προστατεύσει τους πολίτες.

Οι άµεσες κινήσεις για τις οποίες δεσµεύεται και διεκδικεί το ΜέΡΑ25 – Συµµαχία για τη Ρήξη:

Άµεση µείωση ΦΠΑ

Σε µία χώρα µε σπασµένη οικονοµία, ο ΦΠΑ δεν µπορεί να είναι στο   24%, υψηλότερα και από τη Γερµανία. Απαιτείται άµεση, ραγδαία µείωση των συντελεστών ΦΠΑ, µε τον γενικό ΦΠΑ στο 15% και διαµόρφωση του κατώτατου συντελεστή στο 0%, ώστε τα λαϊκά νοικοκυριά να εξοικονοµούν

κάθε µήνα χρήµατα απαραίτητα για την επιβίωση τους.

Τα κόµµατα που είναι δέσµια της τρόικας, δεν θα τολµήσουν να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες για να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Άµεση µείωση της τιµής ενέργειας

Με τις διάφορες επιδοτήσεις των λογαριασµών ενέργειας, χρήµατα από τον  προϋπολογισµό,  δηλαδή δικά µας, δίνονται στους ολιγάρχες, ενώ παράλληλα εµείς συνεχίζουµε να πληρώνουµε πανάκριβα το ρεύµα και το φυσικό αέριο. Για να λυθεί το πρόβληµα πρέπει:

  • Να διευρυνθούν τα κριτήρια ένταξης στο κοινωνικό τιµολόγιο, ώστε να πιάνουν µεγαλύτερο κοµµάτι του πληθυσµού
  • Να καταργηθεί το Χρηµατιστήριο Ενέργειας και να επιβληθεί πλαφόν ανάλογα µε το µέσο κόστος παραγωγής της κάθε µονάδας παραγωγής.
  • Να κοινωνικοποιηθούν οι ∆Ε∆∆ΗΕ, ∆ΕΗ, Α∆ΜΗΕ µε επανασύσταση µίας ενιαίας ∆ΕΗ.

Το ρεύµα είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να εξασφαλίζεται εγγυηµένα για όλες και όλους. ∆εν µπορεί να είναι πεδίο κερδοφορίας για µια κρατικοδίαιτη παρασιτική ολιγαρχία.

ΑΤΑ µισθών και επιδοµάτων

Οι πενιχρές αυξήσεις στους µισθούς και τα δήθεν επιδόµατα µε τα διάφορα pass, που υποτίθεται προσπαθούν να ανταποκριθούν στον πληθωρισµό, δεν είναι παρά µια σταγόνα σ’έναν ωκεανό πληθωρισµού

– ενός πληθωρισµού ταξικού που πλήττει περισσότερο τους πιο αδύναµους.

Η µόνη ουσιαστική λύση θα ήταν η γενναία αύξηση του κατώτατου µισθού και η Αυτόµατη Τιµαριθµική Αναπροσαρµογή Μισθών, Συντάξεων και Επιδοµάτων.

Αυτό σηµαίνει ότι οι µισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόµατα αυξάνονται όταν αυξάνεται ο πληθωρισµός που αφορά τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Μάλιστα η αναπροσαρµογή αυτή πρέπει να λαµβάνει υπόψιν και τις ειδικές ανάγκες κάθε οµάδας (πχ ΑΜΕΑ) των οποίων ο πληθωρισµός αυξάνεται ιδιαίτερα.

Φωτιά στα τρόφιµα – αισχροκέρδεια για το καρτέλ – Φωτιά στο ρεύµα αισχροκέρδεια για το καρτέλ – Ξεπούληµα τραπεζών αισχροκέρδεια  – για  το καρτέλ – Ξεπούληµα κόκκινων δανείων – αισχροκέρδεια   για  το καρτέλ

Όλα για το καρτέλ!

Το καρτέλ το οποίο επιδοτεί ο λαός µε νέα δανεικά. Το καρτέλ στο οποίο η επόµενη συγκυβέρνηση, «προοδευτική» ή «συντηρητική» θα δώσει διαπιστευτήρια πριν συγκροτηθεί.

Το ΜέΡΑ25 – Συµµαχία για τη Ρήξη

δηµιουργήθηκε για να συγκρουστεί µε τέτοια καρτέλ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ